4 laka načina da unaprediš svoju gejming karijeru

Kristina Janković Obućina,
Executive Manager, SGA
14.11.2022.
Ako čitaš ovaj tekst držiš u ruci tu mitsku pticu, ono što kolokvijalno zovemo “dream job”. Radiš u gejming industriji - hej!

Velike su šanse da se obrazovanje negde na putu isprepletalo sa interesovanjima i sada si na super radnom mestu, koristiš svoje kreativne i tehničke veštine, radiš sa kolegama koji su jednako motivisani i samo želiš da napreduješ dalje i nastaviš da radiš na sjajnim projektima. Evo nekoliko stvari koje će ti garantovano pomoći da ubrzaš taj rast.

1. REDOVNO POSEĆUJ RELEVANTNE DOGAĐAJE

OK, naravno… Ali koliko zapravo vremena odvajaš za posetu sada već zaista mnogobrojnim događajima koji se dešavaju po celoj Srbiji? Proteklih godina kako je rasla publika, menjao se i koncept događaja, teme su sve uže definisane i svaka “klika” može da nađe nešto zanimljivo.

Hajperkežual kompanije Playrix RS, Playstudios Europe i Two Desperados su polimile kalup i rešile da udruže snage i zajednici ponude serijal događaja Skroz Kežual (hint: sledeći se dešava 16. novembra!). Sve od programiranja i arta do gejm dizajna su teme o kojima se diskutuje i predaje. Još jednom su podvukli pravilo da u gejmingu ne postoji konkurencija. Samo udruženo možemo da gomilamo znanje i idemo dalje.

Tu su i sve više profilisani i dugometražni događaji SGA, koja od ove godine pored standardnih mitapa i AMA sesija organizuje i konferencije poput #UNREALday i FTW!, ali i dve akademije – Game Production Academy (28-30. novembar) i Soft Skills Academy (5-7. decembar).

Umnožavaju se i veće konferencije koje se bave gejming temama. Vrhunske predavače uvek možete očekivati na CGA Belgrade, a uskoro nas očekuje i Pandora (17. novembar!), po prvi put posvećena preklapanju gejming, AI i data tema.

Zaključak? Ubaci neke od ovih događaja u kalendar, ništa ne može da zameni dobra predavanja i priliku da provedeš kvalitetno vreme sa kolegama iz industrije. Nemoj da te mrzi.

2. BUDI U KONTAKTU SA ZAJEDNICOM

Kada nismo na događajima, korisno je da ostanemo u kontaktu i nastavimo da razmenjujemo ideje, novosti, radove, muke i nedoumice. Na sreću i za to postoji sve više adresa onlajn.

SGA Discord sada ima preko 1600 članova. Razmenjuju se alati, dele prilike za posao, daje feedback na radove, provuče se koji mim, ali možda je najvredniji deo lepa atmosfera puna podrške i uvažavanja. Od nedavno, počeli su sa radom i Discord-exclusive događaji sa seniorima iz industrije koji su, sama reč kaže, samo za SGA Discord članove.

Ako preferirate Facebook, pridružite se grupi Game Developers Serbia. Nisu samo deve teme na tapetu, a grupa ima skoro 3500 članova. Za art deo zajednice postoji i CGA Discord server.

Ne zaboravite da većina indie timova takođe ima svoje servere. Jedan od lepih načina da ih podržite je da dodate i ove servere na listu, pa stavite barem #general na unmute i pratite kako napreduju sa razvojem igre.

3. NAĐI MENTORA ILI MENTORKU!

Ovaj princip razmene znanja se možda još nije toliko primio kod nas, ali se u evropskoj gejming industriji pokazao kao dosta prigodan. Kako je neophodno stalno raditi i na ličnim i profesionalnim veštinama, a alati se brzo menjaju, intenzivan rad 1 na 1 sa iskusnijim kolegama iz industrije može biti iznenađujuće plodonosan.

Trenutno je u toku prijava za treći ciklus SGA Mentorstva. Prijavljeni imaju priliku da se upare sa jednim od 30 mentora ili mentorki koji su trenutno u pool-u i da rade 1 na 1 narednih šest meseci, uz dodatne radionice koje organizuje SGA. Do sada je kroz cikluse prošlo 35 parova i znamo da je većina i dalje u kontaktu, a iz njihovog zajendičkog rada izrodile su se lepe inicijative i prijateljstva. 

Organizacija koja se u Srbiji najduže bavim mentorstvom je Kreativno mentorstvo. Njihov prestižan program traje čak godinu dana, a mentori koji su im na raspolaganju su vrhunski stručnjaci iz svih oblasti koje imaju neke dodirne tačke sa kreativnim radom.

Pored ovoga, savetujemo i dobri stari pešački posao. Ako postoji osoba koju pratite na LinkedInu ili na SGA Discordu ili na nekom trećem mestu, a mislite da bi vam ona mogla pomoći kroz nekoliko susreta onlajn ili uživo, pokušajte. Iz našeg iskustva, velika većina ljudi koja radi u gejmingu je predusretljiva i saradljiva, a proaktivnost se ceni iznad svega. 

4. STARI DOBRI GAME JAM

Za ovo ne postoji ograničenje u godinama. Ako imaš tim sa kojim ti je lepo da radiš, testirajte nekoliko stvari o istom trošku. Time management, rešavanje problema na licu mesta, sve meke veštine koje mislite da imate, naravno kreativnost i tehničke veštine.

Svako ko je do sada bio na nekom GameJamu zna da je ovo jedinstveno adrenalinsko iskustvo, a u proteklo vreme ih ima sve više, i online i uživo. Neka su samo za studente, neka na zadatu, a neka na slobodnu temu. Izazov u pravom smislu reči.