Asocijacija

Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA) je nevladina, neproftina organizacija posvećena razvoju domaće gejming industrije. Naši članovi su timovi, kompanije i pojedinci koji se bave proizvodnjom video igarau Srbiji, kao i drugih usluga i servisa vezanih za ovu, trenutno najrazvijeniju industriju zabave u svetu. Posvećeni smo kako našim kompanijama članicama, tako i gejming zajednici i ekosistemu u celini.

Naš cilj je da povećamo konkurentnost članova na globalnom tržištu, da napravimo najbolje moguće uslove za kreiranje video igara u Srbiji, kao i da unapredimo talenat i kreativnost ljudi iz ovog sektora. Sve to uz pomoć i podršku naših partnera i prijatelja, i uz koordiniranje aktivnosti i inicijative sa predstavnicima Vlade Srbije, drugim poslovnim i neprofitnim organizacijama, obrazovnim sektorom, kao i ostalim udruženjima industrije zabave.

SGA je osnovana u martu 2018. godine u Beogradu, po uzoru na slične organizacije koje pružaju podršku sektoru gejming industrije u najrazvijenijim ekonomijama širom sveta. Realizujemo edukativne programe, uspostavljamo nova partnerstva, sprovodimo istraživanja i učestvujemo u brojnim procesima koji podržavaju kvalitet, razvoj, rast i internacionalizaciju srpskih gejming proizvoda i kompanija.

Naš tim

MIhajlo Jovanović-Džaril

Direktor
Mihajlo Jovanović-Džaril je pravnik sa dušom gejmera i jedan od osnivača SGA. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu, i nakon kratke advokatske i konsultantske karijere u EY, 2016. osniva firmu Fortuna Esports koja ubrzo postaje vodeći regionalni organizator esport takmičenja i producent gejming sadržaja i koja kroz partnerstvo sa United Media dovodi esport na TV. Mihajlo je član Upravnog odbora SGA od samog nastanka udruženja 2018. godine, a trenutno služi SGA kao njen direktor.

Relja Bobić

Programski direktor
Relja je autor brojnih kulturnih i umetničkih projekata realizovanih u Srbiji, kao i širom Evrope, u SAD i Kanadi. Aktivan je kao nezavisni kustos, menadžer u polju umetnosti i kulturnih događaja, muzički promoter, radijski autor i prevodilac. Inicirao je i učestvovao u stotinama događaja, osnovao četiri međunarodna festivala, koncipirao mnoge izložbe, konferencije, publikacije i neformalne edukativne programe. 2012. godine bio je jedan od osnivača kreativnog haba Nova Iskra, a kasnije i European Creative Hubs Network. Najrađe dizajnira fizičke i kognitivne prostore u okviru kojih mladi kreativci mogu da sarađuju i stvaraju na nove načine.

Kristina Janković Obućina

Izvršna menadžerka
Zadužena za odnose sa članovima, izgradnju ekosistema, naše programe, kao i događaje i inicijative, Kris je tu da umreži relevantne stejkholdere i pruži sve informacije o rastućem gejming ekosistemu Srbije. Sa jakim zaleđem u novinarstvu, komunikacijama, vođenju projekata i desetinama trofeja na PS4 profilu, uvek je raspoložena da priča o gejmingu i pronađe način da podrži mlade kreativce i nove projekte. Sa nama je gotovo od samog osnivanja asocijacije, gde posvećeno radi na razvijanju domaće gejming industrije i vidljivosti naših timova, kompanija i igara lokalno, ali i globalno.

Nenad Jovanovski

Projektni menadžer
Iako po formalnom obrazovanju povezan sa poljoprivredom, ušao je u svet IT-a kroz rad u Startitu. Neformalno obrazovanje je stekao radom u Savezu izviđača Srbije gde je kreirao i vodio projekte. Tu je razvio veštine koje je usavršavao kroz profesionalne angažmane i u SGA bavi se projektnim menadžmentom i prethodno rukovođenjem Creative Tech Serbia superklastera. Pored toga imao je priliku da se bavi razvojem partnerstava za evropski region, kao i da radi i volontira u Nemačkoj i Južnoj Koreji. Ljubav prema prirodi je pretočio u startap Bifrost koji razvija biorazgradivu zamenu za plastiku i koji mu pored izviđača upotpunjuje slobodno vreme.

Isidora Veljković

Projektna koordinatorka
Isidoru je interesovanje za pozorište, film i igru navelo da upiše Akademiju umetnosti u Beogradu. Svoj profesionalni put započinje u produkciji, na raznim kratkim, niskobudžetnim i gerila filmovima. Kasnije se priključuje komercijalnim projektima i radi u sektoru organizacije, gde stiče iskustvo u procesu izvršne produkcije dugih i kompleksnih projekata. Njeno široko interesovanje i potreba da stalno uči i razvija veštine je pokreće da upozna kreativnu industriju video igara, i doprinese njenom razvoju. Vreme koje ima za sebe troši na društvenu angažovanost u različitim samoorganizovanim kolektivima.

Tatjana Ristić

Redakcija sajta
Zato što živi i diše rečju i tekstom, a i kako bi jednog dana izašla sa Filološkog fakulteta žonglirajući tri diplome, Tanja je na doktorskim studijama iz svetske književnosti. Druga velika ljubav su joj video-igre, te sebe vidi kao medijatorku između akademije i gejming zajednice. Piše naučne tekstove o književnosti i video-igarama, ali bi volela da potpiše i neki narrative ili game design document. Iz petnih žila se trudi da pokrene prvu platformu za gejming kritiku u Srbiji. Celog života interesuje se za neformalno obrazovanje, a često je i u cipelama profesorke jezika i književnosti.

Maša Đurić

Menadžerka društvenih mreža
Posle studija novinarstva, provela je tri godine kao Menadžerka društvenih mreža u nevladinoj organizaciji Inicijativa mladih za ljudska prava. Nakon toga, posle kratke epizode u marketinškoj agenciji, odlazi u VICE Srbija - gde se bavila društvenim mrežama ali i projektima za komercijalne klijente. Godinu dana pre pandemije osniva svoju agenciju i nastavlja da se bavi društvenim mrežama - kreirajući strategije za medije, podkaste, nevladine organizacije, ali i radeći sa njima na dnevnom nivou kao članica tima.

Aleksandra Milić

Administrativna koordinatorka
Aleksandra je osoba koja je strastvena u radu sa tabelama i rokovima. Put u IT industriju je vodio preko Startit organizacije, gde je vodila projekte čiji se koncept zasnivao na neformalnom obrazovanju mladih u sferi IT industrije i preduzetništva. U SGA vodi računa o finansijskim i administrativnim potrebama udruženja. Svoje slobodno vreme provodi u prirodi i bavi se aktivizmom u oblasti očuvanja životne sredine. Iza sebe ima rad u svetskim humanitarnim organizacijama kao što su Oxfam i IRC, gde je radila na implementacijama projekata koje se bave ljudskim pravima i socijalnim pitanjima.

Upravni odbor

Marija Ilić

Predsednica UO, SGA
Marija Ilić je suosnivačica Two Desperados-a, studija za razvoj video igara. Marija je takođe predsednica Upravnog odbora SGA i mentorka Google for Startups Accelerator -a. S obzirom na to da su njena prva ljubav video igre, prirodno je bilo da nastavi svoju karijeru u stvaranju zabavnih, izazovnih i zavisnih casual igara. Ona je iskusni producent igara i vođa projekata sa 15+ godina iskustva u vodećim ulogama u razvoju IT proizvoda i video igara. Tehničko znanje, ali i zaleđe u igrama, filmovima, književnosti, umetnosti daju joj jako osnovu za dobru interakcije sa različitim tipovima timovima.

Nikola Čavić

GameBiz consulting
Nikola Čavić je osnivač GameBiz konsultantske agencije, specijalizovane za rad sa kompanijama u sektoru industrije video igara. Nikola je takodje jedan od osnivača Asocijacije Industrije Video Igara Srbije. Pre toga, sedam godina je bio na poziciji direktora razvoja kompanije Nordeus, gde je igrao ključnu ulogu u poslovnom razvoju njihovog najuspesnijeg prozivoda - Top Eleven, kao i u korporativnom razvoju kompanije. Pre Nordeusa, u CCP Games-u u Rejkjaviku je tokom 5 godina provedenih u kompaniji bio odgovoran za prodaju i globalnu distribuciju igre EVE Online.

Sanja Žugić

Playstudios Europe
Sanja je dobro poznato lice u industriji video igara, sa preko 11 godina iskustva. Kao studentkinja programiranja, brzo je otkrila strast ka gejming industriji. Od samog osnivanja SGA, aktivno je posvećena rastu i razvoju gejming zajednice. Organizovala je brojne i raznolike događaje u zemlji i inostranstvu. Od početka karijere, imala je sreće da sarađuje i uči od pionira industrije, što je u velikoj meri oblikovalo njenu stručnost. Sada kao direktorka za kulturu i angažovanje u Playstudios Europe, posvećena je negovanju kulture kontinuiranih inovacija i stvaranju pozitivnog i imersivnog okruženja unutar kompanije.

Adam Kovač

3Lateral
Adam je Solutions Specialist u 3Lateral-u, podržava partnere sa MetaHumans tehnologijom i uslugama, osnažuje inicijative lokalne zajednice. Njegova prethodna uloga je menadžer u EY-u gde je fasilitovao procese akviziranja, uključujući prodaju 3Lateral-a Epic Games-u i United Group-a BC Partners-u. Adam aktivno podržava startap i kreativnu tehnološku zajednicu kroz edukaciju, radionice i konekcije sa venture kapitalom. Pomogao je Inicijativi Digitalna Srbija u pokretanju inauguracionog Startup skenera 2019. godine.

Milica Petrović Jakovljević

Webelinx Games
Milica Petrović Jakovljević je ekspertkinja sa preko 15 godina iskustva u oblastima vezanim za razvoj ljudi, organizacija i organizacione kulture. Svoju profesionalni razvoj je gradila kroz razne kompanije i industrije, od nevladinog sektora, IT industrije i korporacija, kako u Srbiji tako u jugoistočnoj Evropi i šire. Veliku strast i entuzijazam gaji prema razvoju i ostvarivanju individualnih, timskih i kompanijskih potencijala, a pogotovu u kompanijama i oblastima koje prolaze kroz transformacije.

Vanja Knežević

Euclidean Studio
Vanja Knežević je suosnivač i direktor Euclidean Studios, indie tima koji se bavi razvojem igre "Nazralath: The Fallen World". Pored toga, Vanja radi kao dizajner virtualne realnosti za Međunarodni Komitet Crvenog Krsta (ICRC), gde sarađuje sa različitim partnerima, uključujući vladine organizacije, nevladine organizacije i korporacije. Pre rada u gejming industriji stekao je iskustvo u AI, data science-u, razvoju softvera i marketingu, kako u biznisu tako i u NGO sektoru.

Naši osnivači