U sezoni darivanja, gejming industrija podržava obrazovne institucije

Mina Cvetinović Pavkov,
Vanredna profesorka, Katedra za Vizuelne efekte, animaciju i gejm art, FDU
19.12.2022.
Krajem novembra superklaster Creative Tech Serbia je u saradnji sa Katedrom za Vizuelne efekte, animaciju i gejm art Fakulteta dramskih umetnosti organizovala događaj za prikupljanje sredstava - kako za hardver tako i za softver za studente i studentkinje ovog novog četvorogodišnjeg programa.

Prvih 16 studenata i studentkinja programa „Vizuelni efektu, animacija i gejm art” koji su ove godine upisali studije (tada smo i pisali o tome) imaće još bolje uslove za rad zahvaljujući donacijama kompanija: Playrix RS, Two Desperados, Mad Head Games, Bunker VFX i Playstudios Europe kao i superklaster Creative Tech Serbia (CTS) koji predvodi SGA.

Tim povodom, razgovarali smo sa Minom Cvetinović Pavkov, vanrednom profesorkom, saborkinjom SGA na polju edukacije i ženom koja se za ovaj smer bori od samog početka, o tome kako je došlo do ovog događaja.

Mina Cvetinović Pavkov: Divni ljudi iz CTS prepoznali su našu potrebu za dodatnim sredstvima i predložili nam da na ovaj način prikupimo novac, a zatim su na sebe preuzeli i organizaciju tako da nam je njihova pomoć i podrška puno značila. 

SGA: Prikupljen je deo sredstava, kako oni koji žele, mogu sada, naknadno da se priključe akciji?

Mina: Pošto je kvalitet programa jednim delom uslovljen kvalitetom i savremenošću hardvera i softvera kojim Fakultet raspolaže uvek postoji potreba da se studentima obezbede najsavremeniji alati za rad pa smo iz tog razloga i inicirali ovu akciju. Akcija se nastavlja, jer je prikupljen deo sredstava – svako ko želi, može da kontaktira prvo CTS, koji na neki način koordiniraju ovom akcijom i to Kristini putem mejla kristinajankovic@sga.rs koja će im dati dodatne informacije.

SGA: Pored direktne finansijske podrške (u bilo kom iznosu), šta je ono najneophodnije što industrija može da pruži studentima i studentkinjama?

Mina: Svakako je to ekspertiza koju su ponudili da podele sa našim studentima i koja nam je zaista dragocena. Već smo imali zadovoljstvo da ugostimo više profesionalaca iz struke od kojih su studenti svašta saznali i naučili tako da će takve akcije biti česte na našem programu.

Svako ko želi može se priključiti i donirati novac za kupovinu softvera i hardvera za Fakultet dramskih umetnosti - javite se na kristinajankovic@sga.rs

SGA: Prošlo je nekoliko meseci, kakvi su sada utisci rada sa prvom generacijom?

Mina: Prva generacija studenata je fantastična, izuzetno su zainteresovani i motivisani da uče i rade, tako da smo do sad realizovali i više vannastavnih aktivnosti od kojih je jedna bila predstavljanje naše katedre na Games.con- u. Na moje veliko zadovoljstvo, studenti pokazuju interesovanje da se uključe i u rad katedre, pa ih tako zainteresovani kandidati mogu upoznati i čuti njihova iskustva na konsultacijama koje su već počele i na svim promocijama katedre koje organizujemo.  

SGA: Kako ti se sada čini budućnost studija u ovoj oblasti  i budućnost industrije?

Mina: Nakon prvog prijemnog ispita jasno se moglo videti da je bila velika potreba za ovakvim studijama u našoj zemlji i da ima puno talentovanih i zainteresovanih kandidata zbog kojih ćemo verovatno morati da povećavamo broj studenata koji primamo. Veliko interesovanje su pokazle i kompanije koje su izuzetno zainteresovane za visoko obrazovan kadar što nam ukazuje da će se ova oblast sigurno razvijati na najbolji način.

Želela bih od srca da se u ime profesora i studenata Fakulteta dramskih umetnosti zahvalim kompanijama Playrix RS, Two Desperados, Mad Head Games, Bunker VFX i Playstudios Europe koje su nam donirale sredstva u okviru ovog foundrasinga i obezbedile našim studentima još kvalitetnije uslove za rad. Veliku zahvalnost dugujemo i superklasteru Creative Tech Serbia koji se pored organizacije i sam pridružio akciji.

SGA: Hvala ti Mina! Pozivamo sve kompanije koje to još uvek nisu učinile, da podrže razvoj ovog programa svojom donacijom, a mi ćemo i dalje, nastaviti da podržavamo edukaciju iz oblasti gejminga na svaki način na koji možemo.