13.02.2023.

PEGI 20 – proslava jubileja

Možda te je zbunilo PEGI 20 u naslovu, ali nije reč o novoj starosnoj oznaci u PEGI sistemu, već o proslavi 20 godina njegovog postojanja!

PEGI (Pan European Game Information) je sistem rejtinga video-igara koji se koriste u 38 evropskih zemalja, uz podršku Evropske komisije. Fokus ovog sistema dodeljivanja uzrasnih oznaka jeste da se pomogne roditeljima u donošenju informisanih odluka u vezi sa video-igrama koje dolaze u kontakt sa njihovom decom. 

Pošto prepoznajemo koliko je važno da svaka igra dobije oznaku adekvatnog doba za svog igrača, SGA je 2021. godine pomogla u lokalizovanju zvaničnog PEGI sajta na srpski jezik. Time smo pomogli u stvaranju glavne referentne tačke za sve proizvođače video-igara u Srbiji koji žele da prođu kroz proceduru dobijanja PEGI rejtinga, ali i mesto na kom srpski roditelji mogu lako da dođu do svih bitnih informacija u vezi sa PEGI oznakom igre koju igraju njihovi klinci.

Otuda se radujemo ovom jubileju, i planiramo još 20 godina saradnje sa ovom sjajnom organizacijom. Ove godine obeležava se i dvadeseti jubilej još jedne važne inicijative! Reč je o Danu bezbednijeg interneta, koji je ove godine održan 7. februara. PEGI će u saradnji sa Safer Internet Day organizovati čitav niz događaja širom Evrope u cilju da se podigne svest o bezbednom i odgovornom igranju na internetu. Program će biti postepeno najavljivan, a o njemu se možeš informisati ovde.

Digitalni svet se znatno promenio u odnosu na 2003. godinu kada je PEGI sistem osmišljen, a sada je bezbedan internet važniji nego ikada, kao i potreba da se deca zaštite od neadekvatnog sadržaja. Brzina kojom se tehnologije razvijaju (pogledaj samo svu buku koju je izazvao napredak na polju veštačke inteligencije ovih dana!) stvara potrebu za kontinuiranim obrazovanjem i informisanjem. Zato bismo da iskoristimo priliku i da te podsetimo da smo prošle godine u saradnji sa UNICEF-om organizovali konferenciju Deca i gejming industrija: mogućnosti i izazovi. Proslava PEGI 20 jubileja savršen je trenutak da ponovo sagledamo zaključke do kojih smo tada došli kada je reč o uticaju industrije vide-igara na decu i mlade. Zato – klik na link!