20.12.2021.

Dodelite svojoj igri starosni rejting na zvaničnom PEGI sajtu

U direktnoj saradnji PEGI i SGA proizvođačima igara iz Srbije sada je dostupna lokalizovana verzija sajta za sve informacije o dodeljivanju starosne oznake - sve u cilju bezbednijeg igranja prilagođenog odgovarajućim starosnim dobima.

Kao i filmovi i TV serije, i igre treba jasno da istaknu starosno ograničenje, kako bi roditelji lako doneli informisanu odluku da li je sadržaj igre trenutno odgovarajuć za njihovo dete. Iako je većina igara pogodna za igrače svih uzrasta, važno je da znamo detalje o sadržaju svake igre.

Zato su ustanovljeni PEGI (Pan European Game Information) rejtinzi, koji se koriste i priznaju širom Evrope, koriste u 38 zemalja i imaju entuzijastičnu podršku Evropske komisije. Smatraju se modelom evropske harmonizacije u oblasti zaštite dece.

Pored podrške kompanijama članicama i široj game dev zajednici, SGA (Asocijacija industrije video igara Srbije) se trudi da učestvuje u svim relevantnim inicijativama vezanim za odnos gejming industrije i širih društvenih procesa, kao i javnih politika, kako na lokalnom, tako i na evropskom nivou. Zato je SGA u direktnoj saradnji sa PEGI timom radila na lokalizaciji njihovog zvaničnog sajta, koji je glavna referentna tačka za sve proizvođače video igara koji žele svojoj igri da dodele odgovarajući rejting, ali i za roditelje koji žele da budu informisani na tu temu.

Ranije ove godine, u saradnji sa UNICEF-om, SGA je organizovala i konferenciju o uticaju gejming industrije na mlade, gde je između ostalih gostovao i Dirk Bosmans, direktor operacija u PEGI organizaciji, koji je tom prilikom istakao koliko je važno da čitava industrija ima sluha za ove teme.

Ukoliko želite da dodelite PEGI oznaku svojoj igri, informišite se ovde.