15.11.2021.

Epic Games kampus u Novom Sadu stiže 2024. godine!

Danas je predat urbanistički projekat po kom Epic Games i 3Lateral rade na izgradnji svog kampusa u Novom Sadu čiji završetak je planiran za 2024. godinu. Novi centar za istraživanje i razvoj je posebno dizajniran za potrebe daljeg unapređenja tehnologija usmerenih ka digitalizaciji čoveka.

Ova jedinstvena zgrada nalaziće se nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici. Kampus je osmišljen da bude inspirativan i multidisciplinarni radni prostor. Dizajnirano je okruženje koje će podržati celokupan razvojni ciklus savremenih tehnoloških rešenja – od istraživanja do proizvoda. Organizacija prostora i tehnička opremljenost kampusa biće posebno prilagođeni potrebama radnih procesa ali će omogućiti i dalje razvijanje grupe MetaHuman proizvoda, 3Lateral hardverskih i softverskih rešenja i stvoriti ambijent koji inspiriše tim ka daljim inovacijama.

Dodatak ovakvog centra gejming ekosistemu Srbije dodatno će osnažiti prisustvo domaćeg talenta i njihovih proizvoda na globalnoj sceni. Ovo je mesto gde će i nove generacije imati priliku da uče i dodatno budu uključeni u razvoj gejminga i najmodernijih tehnologija.

“Vidimo veliki značaj u izgradnji prostora koji će dati neophodne alate našem timu, inspirisati stvaranje novih ideja i stimulisati međutimsku saradnju. Verujemo da će ova tehnološki savremena zgrada sa svojim bogatim programom omogućiti našem rastućem timu da dodatno proširi opseg i kvalitet kreativnih aktivnosti.” izjavio je Vladimir Mastilović, osnivač 3Lateral-a i potpredsednik za tehnologije u oblasti digitalnih ljudi u kompaniji Epic Games.

Nastavićemo da podržavamo lokalni ekosistem i lokalne inicijative, dok paralelno sarađujemo sa Epic Games timovima širom sveta. Autentična opremljenost kampusa će osnažiti naš dalji rad na projektima kreiranja digitalnih ljudi, podsticati istraživanje i razvoj našeg doprinosa u AAA produkciji video igara i doprineti razvoju tehnologija i proizvoda relevantnih za realizaciju Metaverse ideje.”

Fizička blizina kampusa Univerzitetskom centru u Novom Sadu, kao i planirana izgradnja auditorijuma za razmenu znanja u kampusu, dodatno će ojačati partnerstvo kompanije sa univerzitetima u Srbiji i produbiti saradnju između industrije i nauke. Kao lokalni Unreal Engine razvojni centar, 3Lateral će nastaviti da podržava projekte koji se oslanjaju na Unreal Engine tehnologije.

Ovo su konceptualne slike koje predstavljaju viziju zgrade koju Epic Games i 3Lateral žele za izgrade. Finalni izgled zgrade (detalji materijalizacije, rasveta, tačne dimenzije i proporcijski odnos elemenata, odabir zelenila kao i drugi elementi) podležan je promenama tokom daljeg razvoja dizajna.

“Iako smo u ranoj fazi projekta, objavljeni detalji predstavljaju okvir za izgradnju našeg novosadskog kampusa. Posebnu pažnju posvećujemo ekološki održivim sistemima i poštovanju okuženja u kome će se kampus nalaziti. Verujemo da projektno rešenje neguje duh kraja u kom gradimo i upotpunjuje izgled ulice i zelenila u njoj.” izjavio je Mike Millest, menadžer za izgradnju u kompaniji Epic Games.

Ostvarena je bliska saradnja sa CBRE, partnerom koji upravlja projektom za izgradnju 3Lateral kampusa, kao i talentovanom grupom projektanta i konsultanata koji imaju veliko lokalno, ali i internacionalno iskustvo. Izrada glavnih projektnih elaborata poverena je firmama iz Srbije – A3 Architects, Antipod, DNEC, BWK i Cepting, a uz podršku globalnih konsultanata kao što su AltaTech, Theatreplan, Sandy Brown i Guidepost. Zajedničkim trudom, definisan je projekat koji integriše zanimljiva i aktuelna inženjerska rešenja, posebno u domenima dizajna data centra, bezbednosnih sistema, auditorijuma i akustike.

Predaja urbanističkog projekta predstavlja veliki korak bliže ka realizaciji 3Lateral kampusa. Završetak izgradnje kampusa i useljenje tima u novi radni prostor planiran je za 2024. godinu. Tim je uzbuđen što će osnažiti svoje lokalno prisustvo i produbiti odnose sa kreatorima, istraživačima i edukatorima zainteresovanim za Unreal Engine i tehnologije za kreiranje digitalnih ljudi.