PLAY.DOCS

Poseban događaj 24.05.2024.
Vreme 17 - 20 h
Jezik Srpski / Engleski
Lokacija Nova Iskra Workspace Dorćol
Cena Besplatno

PLAY.DOCS

BELDOCS festival dokumentarnog filma, u saradnji sa SGA, predstavlja prvi PLAY.DOCS program! Showcase nekoliko društveno-angažaovnih igara pristiglih putem open call-a, kao mini-konferencija sa fokusom na kreativne i narativne "ozbiljne" i angažovane igre - otvaraju vrata za specifični perspektivu video igara na ovoj etabliranmoj festivalskoj platformi.

Dobro došli u Play.Docs Showcase i konferenciju, zanimljivo putovanje u kome se pripovedanje susreće sa interakcijom. U okviru programa Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, zajedno sa SGA kao suorganizatorom, pozivamo vas da istražite duboke narative, teme koje izazivaju promišljanje i inovativna iskustva igranja koja definišu pejzaž tzv. ozbiljnih video igara.

Poslednjih godina, video igre su prevazišle svoju tradicionalnu ulogu obične zabave, evoluirajući u moćan medij za istraživanje složenih pitanja, podsticanje empatije i smislenih diskusija. Kroz pomno izrađenu mehaniku igranja i ubedljive narative, ozbiljne video igre nude igračima jedinstvenu priliku da se bave temama koje se kreću od socijalne pravde i mentalnog zdravlja, pa sve do očuvanja životne sredine i istorijskih događaja.

U okviru zvaničnog programa 17. Beldocs-a u Beogradu, prikazaćemo zanimljive igre koje nam kroz domen igre skreću pažnju na neke od društvenih izazova današnjice. Pored izložbe u okviru koje su predstavljene četiri igre koje dolaze sa celog evropskog kontinenta, Beldocs i SGA će takođe predstaviti poludnevni konferencijski program usmeren na indie i mlade stvaraoce zainteresovane za kreativne i društvene aspekte savremenih narativa igara, sa lokalnim i međunarodnim studijama slučaja. gostujućim predavačima i ukrštanjima sa programom Playing Narratives, koji već četiri godine realizuje SGA.

Apsolutni vrhunac programa biće masterklas/živa izvedba projekta RED REDEMPTION: A Brute Marksist Crash Cours kolektiva Total Refusal sa sedištem u Beču, fokusiranog na umetničku intervenciju i prisvajanje mejnstrim video igara. U svojoj praksi prepravljaju video igre kako bi otkrili politički aparat izvan sjajnih i hiperrealnih tekstura ovog medija. Ovaj performans biće održan u subotu, 25. maja u 12.30 časova u zgradi Jugoslovenske kinoteke.

Tokom premijerne izložbe Play.Docs, cilj nam je da izložimo raznovrstan izbor ozbiljnih video igara koje pomeraju granice pripovedanja i izazivaju konvencionalne perspektive. Od emocionalno nabijenih narativa koji se bave ljudskim stanjem, do interaktivnih iskustava koja bacaju svetlo na hitna globalna pitanja – svaka igra vas poziva da postanete aktivni učesnik u istraživanju važnih društvenih tema i ideja. Showcase se predstavlja uporedo sa XR izložbom koju Beldocs već nekoliko godina dosledno promoviše, a biće postavljena u bioskopu Balkan.

Konačno, poludnevna konferencija biće održana u petak, 24. maja od 17 do 19.30 h u prostoru Nova Iskra Workspace, i imaće dva ključna segmenta:

European Gaming Narratives
Podrška razvoju kreativnih igara širom regiona putem programa Creative Europe MEDIA

U ovom proširenom panelu isprepletenom sa nekoliko kratkih prezentacija projekata, pogledaćemo kako program Kreativna Evropa MEDIA podržava kreatore igara širom regiona CEE, tačnije kulturnog prostora bivše Jugoslavije. Čućemo priče studija iz Slovenije, Hrvatske i Srbije o svom učešću u programu Creative Europe MEDIA. Pored toga, u razgovor će biti uključeni i predstavnici lokalnih Creative Europe Desk-a.

Želeli bismo da se osvrnemo na neke od uspešnih priča, kao i da dalje pogledamo kako možemo da animiramo nove kreatore narativnih igara u nastajanju da koriste prednosti, mehanizme finansiranja i podrške koje nude programi finansiranja EU. Evropska komisija se poslednjih godina sve više bavi razvojem igara, a nakon nekoliko velikih istraživačkih projekata, očekuje se da će u narednim godinama biti objavljeni novi programi finansiranja i izgradnje kapaciteta, koji će podržavati evropski kreativni i inovativni duh izvan čiste zabave, i proslavljajući ogroman društveni, obrazovni i potencijal pripovedanja koji su igre kao kulturni medij već demonstrirali, a koji će to činiti sve više u budućnosti.

Učesnici panela:
Aleksandar Gavrilović (Gamechuck/CGDA, Hrvatska)
Sara Božanić (ITD/Twisted Tales, Slovenija)
Ines Kežman (Motovila/Creative Europe Desk, Slovenija)
Saša Veličković (Codemancy, Srbija)
Andriana Miladinović (Codemancy, Serbia)
Una Domazetoski (Creative Europe Desk, Serbia)
Moderator: Nenad Jovanovski (SGA)

Games of our Common Future
Osvrt na Playing Narratives program u organizaciji SGA

U ovom specijalnom gostovanju programa Playing Narratives u okviru Play.Docs, otvorićemo vrata ovog posebnog osmomesečnog mentorskog procesa namenjenog za 35 kreativaca iz cele Srbije – široj javnosti i publici Beldocs-a. Veza je sasvim prirodna jer se program, koji je ove godine u četvrtom ciklusu, upravo bavi konceptualizacijom vrste igara koje predstavlja, i koje će predstavljati Play.Docs. Raznovrsna grupa kreativnih pisaca, vizuelnih umetnika i dizajnera zvuka ulazi u unutrašnje funkcionisanje industrije igara, kako bi se pozabavili nekim od ključnih pojmova našeg trenutnog društvenog okruženja. U 2024. godini, fokus je na klimi, kroz posebnu saradnju sa Centrom za promociju nauke. Počevši od aprila, oni će naučiti mnogo o dizajniranju narativa za igre i isporuci ih kao koncepta koji se mogu „podići” sa razvijenom pričom, likovima, umetnošću, muzikom i opštom tržišnom orijentacijom. U novembru će međunarodni žiri oceniti koliko su bili uspešni u tome.

Na Play.Docs-u, ovogodišnja grupa će imati svojevrsni “javni čas” sa posebnim gostujućim predavanjem Igora Simića, kreativnog direktora Demagog Studija, na temu Transmedia Worldbuilding, koje će biti interesantno i za širu publiku. Na kraju, svi će imati priliku da prate uživo prezentaciju jednog projektnog pitch-a iz svakog od prethodna tri ciklusa programa, koji predstavlja raznolikost projekata i slavi uspehe svih prethodnih timova koji su učestvovali u programu:

Prvi ciklus: Vladimir Đaković, Beyond the Gates by Soulbusters
Drugi ciklus: Manja Topalović, Bodysnatcher by Rag&Bone
Treći ciklus: Pavle Lazarević, The 3rd Dimension of a Stickman by Čiče Gliše

Do sada je u okviru programa osmišljeno i predstavljeno više od 18 igara. U novembru ćemo imati još najmanje šest!

Program PLAY.DOCS se realizuje uz podršku Media Deska Srbija, a za više detalja o kompletnom programu BELDOCS festivala – posetite njihov sajt

TOTAL REFUSAL,
Pseudo-marksistička medijska gerila
O predavaču

Umetnici, istraživači i filmski stvaraoci, kolektivna i pseudomarksistička medijska gerila Total Refusal (Susana Flock, Adrian Haim, Jona Kleinlein, Robin Klengel, Leonhard Mullner, Michael Stumpf) interveniše u aktuelnim video igrama i piše radove o igrama i politici. Od 2018. nagrađeni su sa 27 nagrada (i 11 počasnih pomena) na manifestacijama kao što su Diagonale Film Award za najbolji kratki dokument, Nagrada za savremenu vizuelnu umetnost pokrajine Štajerske i Vimeo Staff Pick Award, između ostalih. Radovi Total Refusal su prikazani na više od 130 filmskih i video festivala kao što su Berlinale (2020), Doc Fortnight u MOMA New York i IDFA Amsterdam (2018), a bili su izloženi u različitim izložbenim prostorima kao što su Bijenale arhitekture u Veneciji 2021, HEK Bazel ( 2020) i Ars Electronica Linc (2019).

Igor Simić,
CEO/Kreativni direktor, Demagog Studio
O predavaču

Igor Simić (rođen 1988. godine u Jugoslaviji) ​​diplomirao je film i filozofiju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Kada su u pitanju izložbe savremene umetnosti i projekcije na filmskim festivalima, Igora predstavlja Galerie Anita Beckers u Frankfurtu. Njegove umetničke radove možete pogledati na sajtu igorsimic.com.

Simić je i kreativni direktor i izvršni direktor Demagog studija, kompanije koja stoji iza nagrađivanog projekta igre i transmedije Golf Club: Vasteland.  Demagog Studio kreira sadržaj za video igrice, animirane video zapise i muziku. Njihov pristup originalnim projektima i radu sa klijentima podrazumeva: A. oštru ideju; B. pripovedanje sa zanimljivim likovima; C. snažna izgradnja sveta; D. priče ispričane putem nelinearnih medija.

Igor voli da kaže da je neiskusni izvršni direktor (CEO) bez stvarnih veština.