A MAZE. pop up arthouse games izložba

Playing Narratives 16.11.2022.
Vreme 19 h
Jezik n/a
Lokacija Galerija Grafički kolektiv
Cena Besplatno

A MAZE. pop up arthouse games izložba

U okviru ovogodišnjeg program Playing Narratives, koji zajednički organizuju Goethe-Institut, Francuski institut u Srbiji i SGA, od 16. do 25. novembra biće predstavljena jedinstvena izložba festivala A MAZE. iz Berlina, sa desetak video igara autora iz celog sveta, koje igrači najčešće mogu isprobati u galerijskim prostorima ili na festivalima - takozvane “arthouse games”

A MAZE. / Berlin je međunarodni festival koji se fokusira na umetničke igre, kulturu igara i “razigranih” (playfull) medija. Posetioci festivala svake godine u Berlinu doživljavaju inspirativne razgovore i radionice, uključujući živu muziku i nastupe, kao i interaktivnu izložbu savremenih medija. Festival od skora na raspolaganju ima i sopstveni virtuelni prostor (www.amaze-space.com). Svake godine dodeljuju se i A MAZE. nagrade, a naredno 12. izdanje festivala zakazano je za period 10-13. maja 2023. u Berlinu. A MAZE. / Berlin predstavlja i slavi novi talas arthouse igara i virtuelne realnosti, i svu razigranu medijsku kulturu izvan mejnstrima!

Kao festival koji je u svom domenu međunarodno prepoznat i relevantan, kao jedna od manifestacija koja je zagazila u drugu deceniju postojanja, A MAZE. je često prisutan na drugim svetskim festivalima, realizuje projekte u Južnoj Africi i drugim zanimljivim delovima sveta i povezuje sve one autore kojima komercijalni uspeh igara nije prioritet u odnosu na njihovu kreativnu i eksperimentalnu dimenziju. 

Kao zvaničan partner ovogodišnjeg programa Playing Narratives, A MAZE. stiže u Beograd sa specijalnom pop-up izložbom Playing Narratives x A MAZE.! Jedinstvena prilika za mlade kreatore igara i najširu publiku da upoznaju jednu novu dimenziju video igara, koja nije okrenuta komercijalnom uspehu već istraživanju granica kreativnosti i samog medija. Među umetnicima koji će izlagati svoje interaktivne radove u Beogradu su Goblin Rage, Fantasia Malwar e, Arte Interactif (Florian Veltman & Baptiste Portefaix), Albert Birney & Gabriel Koenig, The Bone Borthers, Faezeh Khomeyrani, Robin Baumgarten, Flat Head Studio, Tatiana Vilela Dos Santos and Flan Falacci, koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Danske, SAD, Holandije, Švedske, i Južne Afrike. 

Pored same izložbe koja će biti postavljena na dva sprata galerije Grafički kolektiv u Beogradu (Dragoslava Jovanovića 11), i biti otvorena u četvrtak 16. novembra u 19 h, biće upriličeno i nekoliko pratećih događaja, uz gostovanje autora i kustosa. 

Thorsten S. Wiedemann, umetnički direktor A MAZE. i kustos izložbe učestvovaće na panelu u okviru konferencije Pandora, jednog od paralelnih događaja ovogodišnje Data Science Conference, kao i Robin Baumgarten, jedan od umetnika sa izložbe. Robin će pored toga realizovati i radionicu kreiranja alternativnih kontrolera za igre za srednjoškolce, a u realizaciju ove radionice uključiće se i Nordeus Fondacija. 

Na kraju same izložbe, 25. novembra od 18 h će nam se pridružiti i francuski autor Baptiste Portefaix, koji će održati kratko predavanje povodom zatvaranja izložbe, nakon koga će uslediti i veliko finale programa Playing Narratives – pitch prezentacije od strane osam timova koji od aprila učestvuju u ovom programu pred međunarodnim žirijem. Otvaranje i zatvaranje izložbe su događaji otvoreni za svu zainteresovanu publiku!

Kao i prethodne godine, program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona. Samu izložbu podržao je i superklaster Creative Tech Serbia, uz podršku USAID Srbija i ICT Hub Beograd (kroz projekat Srbija Inovira). 

 

Thorsten S. Wiedemann,
Osnivač, A MAZE. / Berlin
O predavaču

Thorsten S. Wiedemann je osnivač i direktor A MAZE. Pod ovom međunarodnom etiketom on producira i kurira festivale, izložbe i radionice o preseku igara, kulture igara, digitalne umetnosti i “razigranih” medija. Sa A MAZE. / Berlin kreirao je međunarodni festival za predstavljanje arthouse igara, razigranih medija i kulture alternativnih igara.

On generiše nove kontroverzne formate (npr. MAZE. Magazin, A MAZE. Pop-ups, A MAZE. / SPACE, A MAZE. Train Jam) i pruža prostor za eksperimentisanje i razmenu. Thorsten je 2012. osnovao A MAZE. Awards, koje su namenjene umetničkim orijentisanim igrama u šest kategorija. Njegov fokus je na interdisciplinarnom i raznolikom diskursu o jednom od ključnih medija 21. veka, kao i na popunjavanju praznina između razigranih medija, umetnosti i tehnologije. Takođe, on je tokom svog Disconnected nastupa 48 sati proveo u virtuelnoj stvarnosti! Trenutno živi i radi u Berlinu.