Playing Narratives: Ideas to Games

Za koga je ovaj program?

>>> NAPOMENA: Ciklus je u toku i prijave su zatvorene. Novi ciklus 2023. Evo kako je izgledao početak programa. Pratite zvaničnu YT plejlistu najnovijih predavanja.

 

Zainteresovani kreativni pisci i spisateljice, umetnici i umetnice, animatori/ke, modelari/ke i dizajneri/ke zvuka iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rumunije i Slovenije mogu se prijaviti za učešće u osmomesečnom mentorskom programu, u okviru koga će timski raditi na konceptima za video igre, i sarađivati sa ekspertima iz domaće i evropske gejming industrije!

Playing Narratives ove godine posebno poziva mlade autorke da se prijave, jer je cilj da više od polovine od 30 učesnika – budu devojke.

 

Pogledaj aftermovie prethodnog ciklusa i vidi kako se radilo, družilo i kreiralo. Ove godine to možeš biti ti! Očekuju te druženja na višednevnim bootcamp-ima u Srbiji i zemljama regiona, puno radionica i nova poznanstva sa vršnjacima iz Evrope.

Učesnici i učesnice u programu Playing Narratives: Ideas to Games imaju priliku da:

 • se profesionalno i lično razvijaju, sarađuju sa drugim mladim stvaraocima i rade u timu
 • razviju svoj prvi kolaborativni gejming projekat ili koncept
 • cele godine rade u inspirativnom i transdisciplinarnom okruženju
 • sagledaju kompletan gejming ekosistem i istražuju proces razvoja jedne igre iznutra, kroz predavanja, radionice, specijalne događaje, studijske posete i praktičan rad
 • direktno upoznaju neke od vodećih francuskih, nemačkih i srpskih i drugih eksperata iz domena gejminga i srodnih disciplina, koji će svoje znanje prenositi njima i njihovim kolegama
 • imaju obezbeđen prostor za zajednički rad, neophodnu opremu i materijale
 • imaju besplatan pristup svim SGA programima koji budu realizovani do kraja godine 
 • imaju priliku da zajedno sa svojim timom osvoje nagradu i prođu kroz proces produkcije trejlera za pobednički koncept
 • dobiju podršku za dalji razvoj svojih projekata, po završetku samog programa
 • se pripremaju se za eventualne profesionalne angažmane u gejming industriji
 • uspostavljaju nova poznanstva, prijateljstva i saradnje

Šta imaš priliku da naučiš?

U okviru programa prolaziš kroz predavanja i radionice na pažljivo odabrane teme, kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i poslovni aspekti gejminga. Pored svega toga, radiće se i na razvoju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine.

Generalni pokrovitelji programa ove godine je Unreal Engine, odnosno Epic Games, imaćeš priliku i da se upoznaš sa brojnim mogućnostima ove svestrane tehnološke platforme, kao i da dobiješ podršku za eventualni razvoj prototipova svojih igara nakon završetka programa.

Oblasti:

Ilustratori i artisti, animatori/ke, kreativnim piscima i spisateljice, svi koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka

Odakle:

Dobrodošle su prijave učesnika i učesnica koji doleze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije

Znanje:

Za učešće nije potrebno apsolutno nikakvo predznanje iz gejminga - samo velika želja da učiš i unapređuješ se

Godine:

Možeš da se prijaviš uz još jedan uslov, a to je da imaš više od 18 godina

Tema programa

Aktivnosti počinju sredinom aprila i biće hibridnog karaktera. Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji, a za početak maja meseca planiran je veliki višednevni “bootcamp” u Novom Sadu, kada će se učesnici iz svih zemalja susresti, pratiti niz vrednih radionica i formirati projektne timove.

Dok je prošle godine tema programa bila posvećena preseku domena stripa i gejminga, ovom prilikom učesnici će tokom projektnog rada razvijati koncepte za igre koje će ponuditi kreativne odgovore na neke od gorućih društvenih pojava, kroz interpretaciju krovne teme – Tainted Nowness.

ČEKAMO TE!

Požuri - prijave su otvorene do nedelje, 27. marta u ponoć! Ne propusti priliku da postaneš deo gejming industrije

SPONZORI PROJEKTA

PARTNERI NA PROJEKTU