28.12.2021.

Prijavi se na Game Funding Bootcamp – prvi sveobuhvatni program o finansiranju gejming projekata

Želimo da podržimo timove i kompanije da obezbede finansiranje za svoje gejming projekte!

Zato SGA (Serbian Games Association) organizuje serijal koji će predstaviti različite načine pristupa finansijama, povezati timove sa relevantnim ekspertima i pružiti im priliku da dobiju vredne uvide i razviju neophodne praktične veštine. Program je namenjen predstavnicima timova iz čitavog regiona, i biće realizovan na engleskom jeziku uz učešće velikog broja partnera i članova SGA.

Jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću gejming timovi na samom početku rada na svom projektu, ili pak u trenutku kada je igra spremna za skaliranje i dalji razvoj, je nedostatak finansija. Sa druge strane, postoje veoma različiti modeli i mogućnosti finansiranja gejming projekata. Gejming timovi koji su na samom početku, pa čak i oni sa malo više iskustva, susreću se sa nizom izazova u ovom procesu. Pre svega, oslanjaju se na svoje kreativne kvalitete i često nemaju adekvatne saradnike ili ne raspolažu veštinama vezanim za poslovni razvoj, poznavanje biznis modela ili veštinu pregovaranja ili pitchovanja. 

Game Funding Bootcamp je nova inicijativa SGA koja ima za cilj da se posveti upravo ovim izazovima, i da kroz niz predavanja i radionica koji će biti realizovani u periodu između januara i aprila 2022. godine timovima i kompanijama iz Srbije, ali i čitavog regiona, predstavi različite potencijalne izvore finansiranja, uz učešće domaćih i internacionalnih eksperata i niza partnerskih organizacija. 

Program će biti realizovan kroz višečasovne hibridne sesije (uživo i onlajn) koje će biti organizovane na svake dve nedelje od 1. februara 2022. Svaka od njih biće posvećena nekom od pomenutih modela finansiranja. Specifičnost programa je i učešće predstavnika članova SGA, aktera domaće gejming industrije koji su već imali direktna iskustva sa određenim modelima finansiranja svojih projekata, i izazovima koje oni nose. A ta iskustva će nesebično podeliti sa srpskom, ali i game dev zajednicom iz regiona. 

Zainteresovani učesnici (predstavnici kompanija, zainteresovani pojedinci i profesionalci) moći će da se prijave za pojedinačne tematske module, ili za praćenje programa u celini. Program je besplatan za punopravne članove SGA. Projekat Reconomy obezbeđuje stipendije za jedan broj timova iz zemalja Zapadnog Balkana za besplatno učešće. Regularna cena po modulu je 50eura. 

 

Pozivamo vas da se prijavite na ovom linku i kažete nam koji od modula su najrelevantiji za vas. Sredinom januara očekujte više detalja o konkretnim datumima i programskim modulima. 

 

Program, između ostalog, pokriva edukaciju i podršku iz sledećih oblasti:

  • lokalni javni fondovi
  • konkretni instrumenati podrške koje sprovodi Evropska unija u okviru svojih programa poput Creative Europe ili Horizon Europe
  • crowdfunding platforme
  • posebne prilike specifične za gejming industriju (saradnje sa izdavačima ili, na primer, učešće u EPIC MegaGrants programu)
  • saradnja sa poslovnim anđelima ili VC fondovima, ili eventualne akvizicije, i govorićemo o tome kako se za njih najbolje pripremiti

 

Game Funding Bootcamp program se realizuje u saradnji sa nizom SGA partnera, među kojima su Help Srbija (u okviru projekta RECONOMY), Švajcarski preduzetnički program, Deloitte Srbija, Karanović&Partners i drugi, kao i brojni članovi SGA koji će podeliti svoja dosadašnja iskustva, i to sa zainteresovanim kreatorima igara iz čitavog regiona.