11.07.2023.

Prvi nastup Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom u Kelnu

Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, devet srpskih kompanija, predvođenih Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA), imaće zajednički štand u biznis zoni sajma, uz podršku Privredne komore Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Srbija po prvi put ima nacionalni štand na najvećem svetskom gejming sajmu, u okviru vodeće evropske biznis platforme posvećene ovoj industriji - Gamescom for Business!

Srbija će od 23. do 27. avgusta imati svoj prvi zvanični nastup na Gamescom-u, najvećem svetskom sajmu gejming industrije koji se svakog leta održava u Kelnu. Gamescom je evropska “meka” za sve ljubitelje gejminga, ali pre svega one koji stvaraju igre koje igraju milioni ljudi širom planete, u okviru sekcije Gamescom for Business. Dovoljno je pomenuti da je prošle godine sajam imao 265.000 posetilaca iz čak 100 zemalja, 1.100 izlagača iz 53 zemlje i 230 miliona pregleda online sadržaja tokom samog sajma!

Pored konferencije GDC u San Francisku i Tokyo Game Show u Japanu, ovo je jedan do tri ključna globalna događaja za ovu moćnu industriju koja je pre nekoliko godina prevazišla, i to višestruko, ukupnu vrednost filmske i muzičke industrije zajedno. Srpske kompanije su do sada individualno posećivale sajam i ponekad nastupale na njemu, ali ono što je posebno važno je da Srbija ove godine po prvi put ima organizovani nastup predvođen Asocijacijom indsutrije video igara Srbije (SGA), što podrazumeva nacionalni štand u hali 3 i otvaranje nebrojenih prilika za domaće kompanije, kao i afirmaciju domaće gejming industrije u globalnom kontekstu. 

U okviru štanda SGA, u Kelnu će se predstaviti devet kompanija, kao i same aktivnosti asocijacije. Pod sloganom THE NEW FRONTIER OF EUROPEAN GAME DEV, u fokusu će biti afirmacija vrhunskih domaćih talenata, originalnih igara koje nastaju u Srbiji, kao i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globlanim igračima. Srpske kompanije koje će se predstaviti su Two Desperados, Art Bully, Gamebizz Consulting, Spring Onion Studio, Digital Asset Tailors, Onyx Studio, Fortuna Esports, kao i obećavajući “indie” studiji Shosha Games i Phobos

U pitanju su firme koje ne samo proizvode igre, već se bave e-sportsom, produciraju trejlere, animacije, karaktere i grafičke elemente za domaće i strane klijente, bave se konsultantskim radom u poljima marketinga, monetizacije i poslovnog razvoja u domenu gejminga, i još mnogo toga. U okviru štanda SGA, oni će imati priliku da predstave svoj rad, da održavaju poslovne sastanke, ostvare nove poslovne kontakte, i budu deo šire priče o rastućoj srpskoj industriji video igara. Takođe, ovo je prilika da prikažemo i celokupni razvoj srpske gejming industrije i da stavimo naš ekosistem na radar velikih gejming izdarvača i kompanija.

Nastup Srbije na sajmu Gamecom ne bi bio moguć bez podrške Privredne komore Srbije (PKS) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Učešće startapa Phobos na Gamescom-u podržao je Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske kroz projekat “Tehnopark Srbija 2- Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, kao alumniste programa Raising Starts.

Ovo je svojevrsni “istorijski” korak i ispit zrelosti za domaću industriju razvoja video igara i relevantnih servisa, koja je već regionalni lider i ima potencijal da se polako ali sigurno penje ka evropskom vrhu. Prema godišnjem izveštaju SGA, u 2022. godini 15 najvećih domaćih gejming kompanija prihodovale su čak 150 miliona evra.