19.04.2024.

Objavili smo godišnji izveštaj o gejming industriji Srbije – rast prihoda i broja zaposlenih

Kao i svake godine SGA (Serbian Games Association) objavljuje godišnji izveštaj o stanju u domaćoj gejming industriji, za prethodnu godinu. 2023. donela je dosta izazova, ali industrija je očuvala stabilnost. 

Najnovije istraživanje donosi detaljan uvid u domaću gejming industriji. U njemu je ispraćen rast i razvoj ovog ekosistema od 2017. godine na ovamo. Iako je globalnu gejming industriju 2023. godine obeležila nestabilnost, drago nam je da u Srbiji nije bilo većih gašenja studija ili projekata. 

Ovde izdvajamo neke od najzanimljivijih podataka:

  • igre proizvedene u Srbiji kupljene su ili preuzete više od 100 miliona puta
  • ove godine biće otvoren rekordan broj od 475 novih pozicija
  • 28% zaposlenih su žene
  • 57% razvija originalni IP
  • 150 kompanija, studija i timova
  • ukupni prihodi preko 175 miliona evra

DUPLO VEĆI BROJ ZAPOSLENIH

Najveća promena u odnosu na prethodne godine je do sada retko gde zabeležen rast zaposlenih od 98%! Objašnjenje za ovoliki rast je jednostavno – veliki broj gejming profesionalaca i njihovih porodica iz Rusije, Ukrajine i Belorusije preselio se u Srbiju prethodne godine. Neke od vodećih globalnih kompanija sada svoja najveća predstavništva imaju upravo u Srbiji – Wargaming, Playrix i Sperasoft su neki od njih. 

Ovoliki upliv znjanja i iskustva nesumnjivo će promeniti domaću gejming industriju. Procenjujemo da u Srbiji sada radi 4.300 gejming profesionalaca.

OSTALI PODACI

U izveštaju se nalaze precizniji podaci o prihodima, kompanijama, zaposlenima, igrama i ekosistemu. Velika većina kompanija i studija najviše zarađuje kroz direktnu prodaju, što znači da su igre dovoljno uspešne da obezbede nezavisnost studija, širenje tima i rad na novim projektima.

U saradnji sa timom PwC Srbija uradili smo analizu prihoda i drugih informacija o performansama najvećih gejming kompanija na našem tržištu. Pored toga, njihov tim eksperata napisao je dodatni članak koji pojašnjava sve prikupljene informacije.

Ceo izveštaj pročitaj ovde

Glavni razvojni centri su Beograd, Novi Sad i Niš. U industriji i dalje radi čak 28% žena, a na čelu čak polovine svih timova su takođe žene. Top tri oblasti po broju zaposlenih su programiranje, umetnička zanimanja i kontrola kvaliteta. 

Rekordan broj timova priprema aplikacije za lokalne i evropske fondove. Većina ispitanika i ove godine kao najveće prepreke u poslovanju navodi nedostatak prilika za finansiranje, visoke poreze, kompleksne birokratske procedure.

Pored podataka, u izveštaju se nalaze i gostujući članci eksperata domaće i globalne industrije, fokusirani na biznis teme i razvoj ekosistema. Delimo i vesti o pomacima u obrazovanju i različitim programima u okviru industrije.