09.07.2024.

Najviše gejming studija u Švedskoj, a najviše zarađuje Nemačka – pročitaj najnoviji izveštaj

U moru gejming izveštaja, od skoro možeš da baciš pogled na statistike jednog od važnijih. EGDF je sakupio podatke svih evropskih asocijacija, sumirao ih i uporedio, što ti može uštedeti mnogo kliktanja.

Iako je SGA već objavila izveštaj za 2023. godinu, na evropskom nivou stvari malčice kaskaju dok se prikupljaju izveštaji svih asocijacija. Panevropski izveštaj za prošlu godinu ćemo morati još malo da sačekamo, a u međuvremenu je EGDF (Evropska federacija gejm developera) obelodanila statistike za 2022. godinu. Čitav izveštaj možeš pogledati ovde.

Dvadeset nacionalnih asocijacija poslalo je podatke iz svojih godišnjih izveštaja, i zajedno sa Video-igre Evropa (VGE), EGDF ih je komparativno izložila. U izveštaju ćeš pronaći podatke o stanju panevropske gejming industrije, poput toga da je u 2022. godini postojalo čak 5 300 studija u EU, koji zapošljavaju 90 000 ljudi i ukupno su zaradili skoro 20 milijardi evra.

Izveštaj, takođe, nudi sumirane podatke za nacionalne ekosisteme, gde se ističu:

  • Švedska, sa najvećim brojem gejming studija;
  • Francuska, u kojoj se najveći broj kompanija bavi uslužnim gejming delatnostima;
  • Poljska, koja pored Francuske zapošljava najviše ljudi;
  • Nemačka, sa najvećom zaradom u oblasti video-igara u 2022. godini.

 

Poseban segment izveštaja posvećen je diverzitetu zaposlenih. Prosečno, evropsku gejming industriju čini 24,4% žena, dok procenti osoba koje su se izjasnile kao nebinarne ne prelaze 1,5% ni u jednom od analiziranih ekosistema.

Naročito važan odeljak je onaj koji prikazuje procente u vezi sa platformama za koje se prave igre. U ovom aspektu nisu ponuđeni jedinstveni panevropski podaci, već statistike koje su asocijacije objavljivale godinama unazad, kako bi se pratila potencijalna migracija trendova u pojedinačnim ekosistemima.

Naposletku, deo izveštaja odvojen je za edukaciju i javnu pomoć. Francuska prednjači skoro dvostruko u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je drugo na listi, kada je u pitanju broj institucija koje pružaju formalno obrazovanje, dok su po pitanju neformalnog obrazovanja istaknute Španija, Danska i Nemačka. U pogledu javne pomoći, svaka zemlja je navela koji tipovi pomoći se kod njih mogu dobiti, kao i linkove ka relevantnim sajtovima.

Gde je Srbija bila u celoj priči, ostavili smo da sam/-a pogledaš!