Playing Narratives x Shift2Games: Gamedev na pjenu od mora!

Playing Narratives 13.08.2024.
Vreme 19 h
Jezik Srpski / Engleski
Lokacija Samostan Sv. Antuna
Cena Besplatno

Playing Narratives x Shift2Games: Gamedev na pjenu od mora!

Nakon inspirativnih druženja u Sarajevu i Tirani, SGA nastavlja svoju regionalnu turneju! U avgustu se povezujemo za game dev zajednicom u Crnoj Gori, kroz predstavljanje naša dva programa koja ove godine realizujemo u saradnji sa RECONOMY programom - Playing Narratives i Shift2Games - a sve to u okviru najpoznatijeg letnjeg kulturnog festivala KOTOR ART!

Ovaj poseban događaj, i naše prvo zvanično gostovanje u Crnoj Gori sa čijom gejming zajednicom okupljenom oko inicijative Monte Games već duže vreme sarađujemo. Sve to ne bi bilo moguće bez međunarodnog Kotor Art Festivala, u okviru čijeg programa se ovaj meetup i realizuje.

DOBRODOŠLI NA GAME DEV NA PJENU OD MORA!

Iskoristićemo ovu priliku da podelimo informacije o Playing Narratives projektu*** kroz koji se mladi kreativci upoznaju sa procesom rada na razvoju narativnih igara sa društveno-angažovanom dimenzijom. Sa druge strane, Shift2Games platforma ove godine lokalizuje se za čitav region zapadnog Balkana, u saradnji sa RECONOMY programom.

Kada su predavanja u pitanju, sa nama će biti predstavnici Euclidean Studios, kao i članovi crnogorske gejming zajednice i osnivač MontEGames Miloš Šćepanović, koji će govoriti o različitim aspektima nezavisne produkcije video igara. Temu klimatskih izazova, koja je ujedno i krovna tema programa Playing Narratives u ovoj godini, će predstaviti Vladimir Đurđević ispred Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, tako da Playing Narratives nastavlja svoju misiju afirmacije igara iz domea serious games, ili pak društveno-angažovanih igara.

Ulaz na mitap je besplatan za sve, a pozivamo vas da obavezno ostanete sa nama nakon predavanja da se upoznamo uz piće i produžimo razgovor o našoj omiljenoj temi, a to su video igre. Uživaćemo u jedinstvenom ambijentu Samostana Sv. Antuna pogledu na Boku, zahvaljujući našim domaćinima – Kotor Art Festivalu i SHARE Fondaciji.

Sa nama će biti i naše kolege iz čitavog regiona, a u danima koji prethode događaju, razgovaraćemo o budućim saradnjama kreatora igara širom našeg regiona, kao i širenju SGA programa Playing Narratives i Shift2Games.

Playing Narratives se ove godine realizuje u partnerstvu sa, između ostalih, Centrom za promociju nauke iz Beograda, koji će pored predavanja u okviru meetupa upriličiti i svoju Klimatsku kapsulu, putujuću izložbu u okviru projekta Climate Europe 2, koja će takođe biti predstavljena u okviru ovogodišnjeg Kotor Art festivala, uz prateće programe.

Zaista dosta zanimljivih uvida u klimatske izazove i razvoj video igara, a zajedno ćemo potražiti zajedničke tačke ove dve oblasti!

Za sve detalje o Kotor Artu, pogledajte zvaničan sajt festivala.

Međunarodni festival KotorArt, manifestacija od državnog značaja za kulturu Crne Gore, jedan je od najvećih i najznačajnijih festivala umjetnosti u državi i regionu. Svakog ljeta KotorArt okuplja impresivan broj međunarodnih umjetnika, a sa preko 200 programa na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke privlači više desetina hiljada posjetilaca, čime se svrstava u najposjećenije festivale ovog tipa u regionu. Od svog osnivanja 2002.godine, fokusiran na umetničku muziku, a od 2009. godine i na brojne druge umetničke discipline, KotorArt već sedamnaest godina razvija brend grada Kotora, čineći ga prepoznatim u zemlji i regionu po ekskluzivnosti i vrhunskom umetničkom nivou svojih programa.

***

*** Ove godine program ne bi bio moguć bez podrške programa RECONOMY*, kao i posvećenih partnera iz industrije – kompanija 3Lateral kao deo Epic Games i programskog partnera Centar za promociju nauke (CPN). Pored njih, u projektu učestvuju i Goethe-Institut i Francuski institut u Srbiji, kao i EU Infocentar.

*RECONOMY je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja Švedske razvojne agencije Sida, koji sprovodi HELVETAS Swiss Intercooperation, u saradnji sa organizacijom Help – Hilfe zir Selbsthilfe e.V i ostalim partnerima u zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog Partnerstva.

Miloš Šćepanović,
Osnivač, MonteGames
O predavaču

Miloš je vodeći strateg za privlačenje talenata za jednu od vodećih svetskih kompanija za razvoj mobilnih video igara. Takođe je osnovao MonteGames – neprofitnu zajednicu za razvoj video igara koja okuplja preseljene programere sa lokalnim programerima u Crnoj Gori. Njegova interesovanjes šire se na teme budućnosti rada, a posebno na ulogu veštačke inteligencije i automatizacije u daljinskim operacijama. Ima odlične rezultate se u povećavanju dinamičkih timova, negovanju raznolikosti i uspostavljanju održivih procesa zapošljavanja zasnovanih na podacima, poboljšanih inteligentnom automatizacijom.

Vanja Knežević,
Game developer, Euclidean Studios i Međunarodni Komitet Crvenog Krsta
O predavaču

Vanja je programer VR okruženja i video igara. Danju radi u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i razvija VR simulacije za potrebe obuke. Noću pravi Nazralat sa Euclidean Studios. Učenje o tehnologiji, društvu i umetnosti kako bi se osposobili za rukovanje složenim zadacima civilizacijskih razmera. Dugoročni cilj je da budete sposobni da donosite ispravne odluke kada su one najvažnije. Snažno iskustvo u radu sa podacima, izvlačenju uvida iz njih i pričanju priča. Takođe je član Upravnog odbora Asocijacije industrije video igara Srbije.

Vladimir Đurđević,
Vanredni profesor, Fizički fakultet, Univerzitet u Beogradu
O predavaču

Dr Vladimir Đurđević je vanredni profesor na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu. Bio je gostujući istraživač u NCEP/NOAA (US), CMCC (IT), IST (PT) i ICoD (MT). Učestvovao je u mnogim projektima finansiranih iz fondova MPNTR, EU-H2020, EU-FP, IPA, JRC, IOC-UNESCO, GCF i GEF. Trenutno je rukovodilac grupe sa Fizičkog fakulteta koji je partner u projektu IS-ENES3 i učesnik Med-CORDEX inicijative. Dao je doprinos izradi nacionalnih izveštaja o klimi (UNFCCC) za Srbiju, BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Brazil. Bio je član Nacionalnog saveta za klimatske promene kao predstavnik Univerziteta u Beogradu. Dobitnik je nagrade Fonda Borivoje Dobrilović Svetske meteorološke organizacije, Godišnje nagrade Fizičkog fakulteta za najproduktivnijeg istraživača i nagrade “Konstantin Jireček Medal”.
Njegova ekspertiza je numeričko modeliranje klime, analiza klimatskih podataka, procena ranjivosti i prilagođavanje na klimatske promene. Objavio je preko četrdeset radova u recenziranim naučnim časopisima. Pored akademske karijere održao je i niz javnih predavanja o klimatskim promenama. Aktivno zagovara transformaciju ka ugljenično neutralnom društvu. Jedan je od inicijatora projekta “Green art inkubator”. Programira u FORTRAN-u. 

Kristina Janković Obućina,
Izvršna menadžerka, SGA
O predavaču

Zadužena za odnose sa članovima, izgradnju ekosistema, naše programe, kao i događaje i inicijative, Kris je tu da umreži relevantne stejkholdere i pruži sve informacije o rastućem gejming ekosistemu Srbije. Sa jakim zaleđem u novinarstvu, komunikacijama, vođenju projekata i desetinama trofeja na PS4 profilu, uvek je raspoložena da priča o gejmingu i pronađe način da podrži mlade kreativce i nove projekte. Sa nama je gotovo od samog osnivanja asocijacije, gde posvećeno radi na razvijanju domaće gejming industrije i vidljivosti naših timova, kompanija i igara lokalno, ali i globalno.

Relja Bobić,
Programski direktor, SGA
O predavaču

Još od ranih 2000-ih, Relja Bobić je autor brojnih kulturnih i umetničkih projekata realizovanih u Srbiji, kao i širom Evrope, u SAD i Kanadi. Aktivan je kao nezavisni kustos, menadžer u polju umetnosti i kulturnih događaja, muzički promoter, radijski autor i prevodilac, a inicirao je i učestvovao u stotinama događaja, osnovao četiri međunarodna festivala, koncipirao brojne izložbe, konferencije, publikacije i neformalne edukativne programe.

2012. godine bio je jedan od osnivača kreativnog haba Nova Iskra, a kasnije i European Creative Hubs Network. Najrađe dizajnira fizičke i kognitivne prostore u okviru kojih mladi kreativci mogu da sarađuju i stvaraju na nove načine. Od 2020. godine radi na poziciji programskog direktora SGA (Asocijacija industrije video igara Srbije).