Le Grand Final: Comics – the new crossroads of creative industries

Playing Narratives 26.11.2021.
Vreme 19:30 h
Jezik Engleski
Lokacija Zoom
Cena Free

Le Grand Final: Comics – the new crossroads of creative industries

Prvi međunarodni program u kome učestvuje SGA, a koji je bio posvećen susretu stripa i gejminga, biće zaokružen pitching događajem u okviru manifestacije “Digitalni novembar”, a specijalni gost biće Pierre Lungheretti, jedan od najvećih francuskih stručnjaka za strip!

Ovog meseca se za 23 mladih kreativaca iz cele Srbije, koji su odabrani među 200 prijavljenih kandidata, završava uzbudljivo 8-mesečno putovanje kroz svet razvoja video igara, na koje su ih poveli Francuski Institut i Goethe-Institut u Srbiji zajedno sa SGA, uz podršku brojnih drugih partnera. Prvi međunarodni  program u kome učestvuje SGA, a koji je bio posvećen susretu stripa i gejminga, biće zaokružen 26. novembra pitching događajem u Francuskom institutu, u okviru manifestacije “Digitalni novembar”, koja pored ovog domaćoj publici predstavlja još nekolicinu događaja vezanih za gejming i interaktivne tehnologije.

Završnica programa ima i kompetitivni karakter, s obzirom da će žiri odabrati jedan projekat koji će dobiti nagradni fond koji će biti iskorišćen za produkciju cinematic trejlera za njihov koncept igre, u saradnji sa studijom BunkerVFX, i koji će biti predstavljen početkom sledeće godine.

Događaj Playing Narratives: Le Grand Final biće održan u Francuskom institutu u petak, 26. novembra, ali zbog ograničenog kapaciteta prostora, molimo vas da se registrujete kako bi gostujuće predavanje mogli da pratite putem direktnog prenosa na platformi Zoom, sa početkom u 19:30 h.

Pored toga što će na ovom događaju tvorci 5 koncepata za igre koji su nastali tokom programa pitchovati pred međunarodnim žirijem, specijalni gost biće Pierre Lungheretti, jedan od najvećih francuskih stručnjaka za strip. Njegovo predavanje naslovljeno Comics – the new crossroads of creative industries na odličan način će zaokružiti ceo program, koji je bio posvećen raskršću ključnih francuskih i nemačkih tekovina savremene kulture i kreativnih industrija: stripa i gejminga. Pierre Lungheretti je vodio niz značajnih francuskih insititucija kulture i bio na važnim pozicijama pri francuskom Ministarstvu kulture, a danas vodije na čelu najznačajnije evropsku institucije posvećenu stripu u gradu Angulemu. Zaista velika čast da stručnjak ovakvog renomea gostuje na završnom događaju programa Playing Narratives!

Ovaj 8-mesečni program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda. Pored toga, projekat su prepoznali i brojni partneri u zemlji i inostranstvu: generalni pokrovitelj projekta bila je kompanija Digital Arrow iz Novog Sada, a kao istaknuti sponzori u realizaciji učestvovale su i domaće kompanije Two Desperados i 3lateral kao deo Epic Games. Ubisoft Belgrade takođe je bio sponzor projekta. Renomirane organizacije iz Nemačke (akcelerator Spielfabrique) i Francuske (visoka škola za video igre i interaktivne digitalne medije Cnam-ENJMIN) i njihovi predavači takođe su bili involvirani u realizaciju projekta.

Ipak, sa ovim događajem ne završava se do kraja ovogodišnje Playing Narratives putovanje. U decembru publika može očekivati kratki dokumentarni film o celom procesu koji je trajao tokom čitave godine, kao iz posebne intervjue sa svih pet timova, koji će kroz video sadržaje predstaviti svoje koncepte igara, put kojim su do njih došli i svoja iskustva učešća u jednom ovakvom projektu.

Pierre Lungheretti,
Direktor, CiteBD
O predavaču

Pjer Lungereti je započeo svoju karijeru u izdavaštvu. Od 1996. do 2003. radio je za grad Ajačo kao direktor pozorišta Kaliste i direktor za kulturna pitanja. Nakon studija na Nacionalnom institutu za teritorijalne studije (INET) u Strazburu (2003-05), imenovan je za zamenika generalnog direktora za kulturu grada Rena 2005. Njegovo imenovanje u kabinet ministra kulture Frederika Miterana 2009. godine odvelo ga je sukcesivno na različite funkcije. Od 2012. do 2013. godine bio je načelnik odeljenja, zamenik generalnog direktora zadužen za umetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture. Od januara 2016. je generalni direktor Cite internationale de la bande dessinee et de l’image (CiteBD – Međunarodni centar za strip i sliku) – jedine francuske ustanove u potpunosti posvećene stripu, a istovremeno je i predsednik Nacionalnog koreografskog centra u Grenoblu. U januaru 2019. godine ministru kulture Francuske Franku Risteru podneo je opširan izveštaj u kojem se ocenjuje stanje stripa u Francuskoj, što je dovelo do toga da 2020. bude “Godina stripa”.