GFB – S01E02: Javni i EU fondovi

GFB 22.02.2022.
Vreme 17.00 h
Jezik EN/RS
Lokacija Zoom
Cena 50 EUR / Članovi besplatno

GFB – S01E02: Javni i EU fondovi

Nakon prve "epizode" Game Funding Bootcamp posvećene publishing-u, ovom prilikom osvrćemo se na javno dostupne fondove, kako u Srbiji tako i na nivou Evropske Unije, koja je 2022. godine izdvojila rekordne budžete za podršku sektoru proizvodnje video igara, imerzivne i virtuelne realnost i srodnih oblastima.

Game Funding Bootcamp je nova inicijativa SGA koja ima za cilj da se posveti upravo ovim izazovima, i da kroz niz predavanja i radionica koji će biti realizovani u periodu između januara i aprila 2022. godine timovima i kompanijama iz Srbije, ali i čitavog regiona, predstavi različite potencijalne izvore finansiranja, uz učešće domaćih i internacionalnih eksperata i niza partnerskih organizacija.

U okviru drugog modula posvećenog temi JAVNIH I EU FONDOVA, u utorak 22. februara od 17 h bavićemo se izvorima finansiranja iz takozvanih javnih sredstava i fondova, odnosno sagledaćemo koji oblici državne i institucionalne pomoći su na raspolaganju za timove i kompanije koje rade na razvjou igara, VR projekata ili imerzivnih i višemedijskih projekata, kako iz Srbije tako i iz regiona.

Prvi deo programa biće realizovan na engleskom jeziku, i baviće se evropskim fondovima i programima finansiranja kao što su Horizon Europe ili Creative Europe, i samim tim je otvoren za učešće timovima iz celog regioina Zapadnog Balkana, ili šire. Učesnici će imati prilike da razgovaraju sa predstavnicima srpskog Deska Kreativna Evropa MEDIA, kao i sa pojedinim predstavnicima timova koji su imali direktna iskustva u apliciranju na slične fondove.

U drugom delu programa, koji će biti realizovan na srpskom jeziku, bavićemo se brojnim merama podrške i olakšicama koje je država Srbija primenila na domen startap kompanija, u koje spadaju i gejming firme i studiji. Obratiće nam se predstavnici Vlade Srbije i Fonda za inovacionu delatnost, koji je samo tokom ove godine objavio nekoliko konkursa koji su relevantni za game developere, pre svega Katapult akcelerator (koji smo već predstavili kroz zaseban SGA program), ali i Smart Start koji je posvećen razvoju MVP-eva i prototipova.

Pored uvida koje će ponuditi naši partneri i predavači, akcenat će biti i na iskustvima iz prve ruke koja su imali naši članovi u svom dosadašanjem radu, kao i procesima apliciranja na neke od pomenutih fondova.

KAKO DA SE PRIJAVIM:

Zainteresovani učesnici (predstavnici kompanija, zainteresovani pojedinci i profesionalci) treba da kliknu dugme PRIJAVA na ovoj stranici. Krajnji rok za prijavljivanje je ponedeljak, 21. februar do kraja dana. 

PLAĆANJE:

Svi moduli programa su BESPLATNI za sve redovne članove SGA, odnosno one koji plaćaju Start, Pro ili Premium paket članarine (maksimalno dve osobe po timu/kompaniji). Pridruženi članovi SGA (Free članarina) mogu besplatno pohađati 2 od 5 modula po izboru (jedna osoba po timu/kompaniji).

Timovi i kompanije iz zemalja Zapadnog Balkana mogu prijaviti po jednu osobu besplatno, dok se svaka dodatna osoba naplaćuje. Ove stipendije obezbeđuje projekat Reconomy.

Puna cena je 50 EUR po osobi, po modulu. Uplate se mogu vršiti isključivo na osnovu faktura koje SGA izdaje pravnim licima (preduzećima, organizacija,a ili registrovanim preduzetnicima), putem bankovnog transfera.

*      *       * 

Program GFB će biti realizovan kroz višečasovne hibridne sesije (uživo i onlajn) koje se organizuju na svake dve nedelje počev od 8. februara 2022. Svaka od njih biće posvećena nekom od pomenutih modela finansiranja, a ovo je raspored koji vas očekuje:

  • 22.02. – Public funds in the EU and Serbian (online)
  • 08.03. – Crowdfunding (online)
  • 22.03. – Investments (hybrid)
  • 05.04. – M&As (hybrid)
  • 19.04. – Pitching + Negotiation skills praktična radionica (uživo u Beogradu)

SGA će zasebno promovisati svaki od tematskih modula, i za njih ćete moći da se prijavite u odnosu na konkretna vaša interesovanja ili potrebe.

Game Funding Bootcamp program se realizuje u saradnji sa nizom SGA partnera, među kojima su Help Srbija (u okviru projekta RECONOMY), Švajcarski preduzetnički program, Deloitte Srbija, Karanović&Partners i drugi, kao i brojni članovi SGA koji će podeliti svoja dosadašnja iskustva, i to sa zainteresovanim kreatorima igara iz čitavog regiona.

Nenad Paunović,
Tim za IT i preduzetništvo, Vlada RS
O predavaču

Konsultant za rast poslovanja, trener i menadžer sa preko 20 godina iskustva u različitim srpskim i međunarodnim kompanijama. Poseduje Executive MBA diplomu na Cotrugli Business School i diplomu iz organizacionih nauka na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Nenad je osnivač EDGE -a, kompanije za konsalting i obuku u strateškom rastu. Misija kompanije je bila da pomogne ambicioznim kompanijama u postizanju održivog, profitabilnog rasta pružanjem najsavremenijeg znanja, metodologija i alata. Pružao je jedinstvene programe konsultacija i obuke o strategijama, marketingu, inovacijama, upravljanju i prodaji. Nenad je suosnivač i bio je predsednik Odbora Srpske mreže preduzetnika (SeVeN) koji uspešno organizuje Beogradski venture forum od 2012. Bio je i predsednik Upravnog odbora Alumni kluba Cotrugli. Ranije je Nenad bio glavni operativni direktor prve Beogradske nedelje dizajna 2006. godine i član organizacionih timova BDW -a 2007. i 2013. godine.

Mlađan Stojanović,
Programski menadžer, Fond za inovacionu delatnost
O predavaču

Mlađan Stojanović je programski menadžer Katapult akceleratora koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost. Osmislio je niz programa podrške inovacijama namenjenih različitoj publici u inovacionom ekosistemu – startapima, akademskim krugovima, malim i srednjim preduzećima, investitorima… Tokom 2020. i 2021. godine bio je deo tima koji je pripremio Strategiju razvoja srpskog startap ekosistema, u kojoj su programi Fonda za inovacije odigrali važnu ulogu. Ima doktorat iz inženjerstva na Tehnološkom univerzitetu u Delftu, kao i veliku ekspertizu u patentima. Često je angažovan kao tehnički konsultant na projektima podrške inovacijama u regionu.

Una Domazetoski,
Rukovodilac, Desk kreativna Evropa MEDIA
O predavaču

Una Domazetoski je rođena 1977. godine u Beogradu, gde je završila srednju školu i nakon toga se preselila u Grčku. Diplomirala je 2003. godine na Univerzitetu u Patri – Odsek humanističkih i društvenih nauka. Upisala postdiplomske studije na Fakultetu dramskih umetnosti – Menadžment kulture i medija u Beogradu. Od 2005. godine radi kao koordinator za međunarodne odnose u Filmskom centru Srbije. Od januara 2022. rukovodilac MEDIA odseka Deska kreativna Evropa u Srbiji.

Nikola Mitić,
COFA Games / Playstudios Europe
O predavaču

Nikola Mitić je radoznao i uvek u potrazi za novim mogućnostima, prati trendove u razvoju igara, ruši granice i osporava status kvo postojećih rešenja. Sa ogromnim iskustvom u nekoliko oblasti, uključujući razvoj igara, poslovni razvoj, finansije ili UA, Nikola je sposoban da identifikuje, upravlja i vodi timove koji teže inovacijama na putu do uspeha. Nikola je generalni savetnik u Playstudios Europe, a pre toga je bio izvršni direktor u COFA Games.

Attila Szantner,
Suosnivač i CEO, MMOS
O predavaču

Atila je izvršni direktor i suosnivač Massiveli Multiplaier Online Science (aka MMOS), švajcarske kompanije specijalizovane za povezivanje “građanske nauke” (citizen science) i video igara. MMOS je uspostavio saradnju sa vodećim svetskim developerima igara, kao što su  Project Discovery sa EVE Online, ili Borderlands Science u igri Borderlands 3, angažujući preko 3 miliona igrača u naučnm aktivnosti.

Osnivači MMOS-a dobili su prestižnu nagradu Lovie, nagradu za inovacije Univerziteta u Ženevi i IGDA Serious Games SIG Community Leadership Award. Atila ima iskustvo u kompjuterskim naukama, a takođe je i suosnivač i ko-dizajnirao iWiW, koja je bila najveća društvena mreža u Mađarskoj pre Fejsbuka, koja je dostigla skoro 5 miliona korisnika.