Program Playing Narratives u poseti Nišu i Novom Sadu

Maša Milutinović,
Social Media Manager, SGA
02.11.2021.
Učesnici prvog međunarodnog edukativnog programa u organizaciji SGA - Playing Narratives - imali su prilike da tokom oktobra posete Niš i Novi Sad, i direktno se upoznaju sa radom domaćih gejming kompanija i inovacionih centara: od NTP Niš, preko kompanija Webelinx Games i Sozap na jugu, sve do partnera projekta - kompanija Digital Arrow i 3Lateral na severu naše zemlje.

Program Playing Narratives su krajem prošle godine inicirali Goethe-Institut i Francuski institut u Srbiji zajedno sa SGA. Ovaj 8-mesečni program koji je startovao u aprilu ove godine podržan je od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, a u njemu učestvuje dvadeset troje mladih kreativaca različitih profila, koji su želeli da svoje profesionalne putanje usmere u pravcu gejming industrije, a odabrani su među 200 prijava koje su pristigle na otvoreni poziv. 

Pored inostranih partnera, projekat su prepoznale i brojne kompanije iz gejming sektora u našoj zemlji: generalni pokrovitelj projekta je kompanija Digital Arrow, a kao istaknuti sponzori u realizaciji učestvuju i domaće kompanije Two Desperados i 3lateral kao deo Epic Games. Ubisoft Belgrade takođe je sponzor projekta. 

Pored brojnih predavanja i kasnijeg timskog rada na svojim originalnim projektima, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa brojnim ekspertima i mentorima iz industrije, i to ne samo iz Srbije. Renomirane organizacije iz Nemačke (akcelerator Spielfabrique) i Francuske (visoka škola za video igre i interaktivne digitalne medije Cnam-ENJMIN) i njihovi predavači takođe su involvirani u realizaciju projekta od samog početka.

Nakon posete kompaniji Two Desperados u junu i u susret finalnom događaju takmičarskog karaktera, na kome će timovi pitchovati svoje projekte pred međunarodnim žirijem (26. novembra u okviru manifestacije Digitalni novembar), tokom oktobra su imali i dva kraća, jednodnevna studijska putovanja tokom kojih su posetili Niš i Novi Sad. Ideja je bila da još bolje upoznaju domaći gejming ekosistem i rad nekolicine studija iz prve ruke, kao i neke od ključnih kompanija koje deluju izvan Beograda. Na ovaj način, edukacija i direktna komunikacija sa industrijom mogu im ponuditi potpunu vizuru toga kako je to raditi u oblasti game dev-a u Srbiji, i koje su veštine i iskustva potrebni i presudni za kvalitetan rad u multidisciplinarnim timovima kakvi su gejming studiji. 

Prva poseta bila je koncentrisana u Naučno-tehnološkom parku Niš, čija je sasvim nova zgrada nadomak niškog univerziteta dom za brojne startape, uključujući i nekoliko gejming firmi među kojima su SGA članice Sozap i Webelinx Games. Pored obilaska kompletnog NTP Niš (odnedavno programskog partnera SGA) i upoznavanja sa njegovim programima posvećenim razvoju inovacionog preduzetništva, grupa je imala priliku da poseti prostorije Sozapa i Webelinx Games, i da se iz prve ruke upozna sa dnevnim funkcionisanjem jednog srednjeg i jednog većeg tima, koji pri tome rade na sasvim različitim tipovima igara. Povrh svega toga, upriličen je i susret sa organizacijom Mladi ambasadori, koja na sličan način radi sa mladim kreativcima u Nišu, i organizuje prvu konferenciju posvećenu kreativnim industrijama na jugu Srbije – Kreni.

Jedinstvena toplina i neposrednost naših kolega sa juga, kao i zanimljivo nasleđe tehnološke proizvodnje i inovacija koje Niš svakako ima, bili su pravo osveženje! Od samog početka svog delovanja, SGA se trudi da uzdrma uobičajenu “centralističku” percepciju da se sve najbitinije stvari dešavaju u glavnim gradovima, i da pokaže da Srbija ima šta da ponudi u domenu razvoja igara na čitavom potezu od juga ka severu.  

Grupa je imala priliku da poseti prostorije Sozapa i Webelinx Gamesa, i da se iz prve ruke upozna sa dnevnim funkcionisanjem jednog srednjeg i jednog većeg tima

A kada već govorimo o severu, druga “ekskurzija” bila je rezervisana za posetu Novom Sadu, koji sa preko 20 gejming kompanija i značajnim akademskim kapacitetima zaista postaje vodeći gejming hab u našoj zemlji. Pored brojnih drugih studija, u ovom gradu su bazirana i dva ključna partnera programa Playing Narratives – Digital Arrow koji je generalni sponzor, i istaknuti sponzor 3Lateral, kao deo Epic Games. 

Tokom posete Digital Arrow-u upriličene su prezentacije “work-in-progress” projekata na kojima rade učesnici našeg programa podeljeni u pet timova, a fidbek im je davao direktor igara i su-osnivač studija Norbert Varga. Artisti su takođe u neformalnoj atmosferi isprobali neke od alata koje koriste članovi DA tima, i razmenili su svoja iskustva sa art direktorom i njegovim timom. Digital Arrow sarađuje sa renomiranim svetskim izdavačima, i učestvovao je u radu na globalno zapaženim naslovima kao što su MotoGP, SpellForce ili Aquanox: Deep Descent, koja je upravo nominovana u čak dve kategorije u okviru Central & Eastern European Game Awards, zajedno sa hit igrama kao što je Cyberpunk 2077.

Sa kompanijskom kulturom i sveukupnim načinom rada upoznala nas je HR menadžerka Gordana Buhac. Digital Arrow je tim koji nastavlja da raste (trenutno zapošljavaju 30 raznolikih stručnjaka), i tek im predstoje značajni projekti u domenu “core” gejminga namenjenog za PC platforme. Podrška projektu Playing Narratives deo je njihove posvećenosti edukaciji, kako u okviru svog tima tako i šire, kao podrška razvoju lokalnih talenata i ekosistema uopšte.  

Nakon ove veoma inspirativne posete, ukazala se i jedinstvena prilika da iz prve ruke upoznamo okruženje u kome nastaju alati koje koriste profesionalci širom sveta, kao i neka od najnaprednijih hardverskih i softverskih rešenja u domenu gejminga ili filmske produkcije. U pitanju su kancelarije kompanije 3Lateral, koja je sada deo globalnog lidera Epic Games, a ujedno je i jedan od osnivača SGA. U pitanju je jedna od retkih domaćih firmi koja ne nudi isključivo usluge ili je kreator igara, već razvija sopstveni IP kao  inovativnu tehnologiju koju koriste vodeće svetske produkcije iz domena gejminga, ali i filma i industrije zabave u celini. Metahuman Creator, koji je SGA predstavila ovog proleća kroz jedno od svojih predavanja, prvi je značajan alat tog tipa koji je ugledao svetlost dana, a u pitanju je samo početak onoga što Epic Games planira u “digital humans” domenu. 

Adam Kovač, koji radi na poziciji Solution Specialist-a u 3L, detaljno je predstavio tehnologije na kojima rade, uz mnoštvo zanimljivih tehničkih detalja. Posetioci su imali prilike da vide prostorije i opremu uz pomoć koje su realizovani neki od popularnih gejming videa i karaktera, a u kojima su učestvovali svetski poznati glumci. Kroz posetu 3Lateralu, učesnici programa Playing Narratives imali su prilike da makar na trenutak osete atmosferu u kojoj sve ovo nastaje, i upoznaju ljude i nove tehnologije koje sa nestrpljenjem prati i očekuje čitava globalna kreativna i profesionalna zajednica. Čuli su i o planovima za izgradnju njihovog kampusa koji će se, nalik NTP Niš, nalaziti nadomak Univerziteta u Novom Sadu i imati brojne sadržaje i kapacitete namenjene široj zajednici. 

Sve u svemu, uzbudljiv način da se polako približimo kraju premijernog Playing Narratives ciklusa, pokažemo da nije čitav srpski game dev stacioniran isključivo u Beogradu, i motivišemo učesnike da daju sve od sebe i 26. novembra nam predstave pet odličnih i raznolikih koncepata za igre. Stay tuned!

P.S. Čak 15 (!) predavanja koja su za polaznike programa držali predavači iz Srbije, Francuske i Nemačke možete sada pogledati i vi u okviru plejliste na SGA YouTube kanalu