The Power of Play – Putovanje kroz istoriju igranja

Playing Narratives 15.04.2021.
Vreme 17:00
Jezik Srpski
Lokacija Zoom
Cena Besplatno

The Power of Play – Putovanje kroz istoriju igranja

Program koji teži da napravi vezu između polja stripe i polja gejminga – Playing Narratives: from comics to games – kao svoju prvu aktivnost predstavlja predavanje The Power of Play beogradskog kreativnog direktora sa velikim iskustvom u domenu gejminga Dušana Žice.

Ovo predavanje, svojevrsno „putovanje kroz istoriju igranja“ biće otvoreno za širu javnost i zajednicu preko SGA Zoom naloga, a ujedno je i idealan uvod u sve ono što nas očekuje u narednim mesecima u okviru ovog jedinstvenog edukativno-mentorskog programa, u kome će učestvovati 20 raznovrsnih mladih kreativaca iz Srbije, koji će imati prilike da sarađuju međusobno, ali i sa vodećim stručnjacima iz industrije koji dolaze iz Nemačke, Francuske i Srbije.

Predavanje će pružiti pregled značaja i percepcije igara kroz ljudsku istoriju, uz osvrt na istorijski razvitak i mesto koje neke igre imaju u popularnoj kulturi (direktno i putem transmedije), od prvih stonih RPG-ova i arkadnih pionira, do savremenih PC MOBA i mobilnih igara. Otkrijte kako i zašto volimo da se igramo, šta nam to igre donose i kako su kompjuterske igre menjale svet u kojem živimo.

Program Playing Narratives zajednički su inicirali Francuski institut i Goethe-Institut u Beogradu, u saradnji sa SGA. Projekat je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma. Fond ima za cilj jačanje francusko-nemačke saradnje kroz podršku kulturnim i umetničkim projektima koje zajednički sprovode diplomatska predstavništva i instituti za kulturu obe države u tesnoj saradnji sa lokalnim partnerima. 

Pored toga, projekat su prepoznali i brojni partneri u zemlji i inostranstvu: generalni pokrovitelj projekta je kompanija Digital Arrow iz Novog Sada, a kao istaknuti sponzori u realizaciji učestvuju i domaće kompanije Two Desperados i 3lateral kao deo Epic GamesUbisoft Belgrade takođe je sponzor projekta. Renomirane organizacije iz Nemačke (akcelerator Spielfabrique) i Francuske (visoka škola za video igre i interaktivne digitalne medije Cnam-ENJMIN) i njihovi predavači takođe su involvirane u realizaciju projekta.

Dušan Žica,
Narativni dizajner / Kreativni direktor
O predavaču

Dušan Žica je narativni dizajner i transmedijalni pripovedač, posvećen teoriji, dizajnu i naraciji video igara, kao i stonih igara i RPG-ova. Nakon više od decenije provedenih u advertajzing agencijama (BBDO, Ogilvy, Grey, JWT, itd.), gde je radio kao višestruko nagrađivani kopirajter i kreativni direktor, karijeru nastavlja kao kreativni strateg, a kasnije i narativni dizajner/krativni direktor u industriji video igara. Radio je na više indie naslova, i sarađivao sa izdavačima igara kao što su Outfit7 i Nutaku.