UPGRADE IN PROGRESS: Program poslovnog mentorstva za “creative-tech” studije i MSP

Creative Tech Serbia 10.03.2023.
Vreme n/a
Jezik Srpski
Lokacija n/a
Cena Free

UPGRADE IN PROGRESS: Program poslovnog mentorstva za “creative-tech” studije i MSP

U okviru program superklastera Creative Tech Serbia, SGA najavljuje posebnu vrstu programa poslovnog mentorstva, koje je namenjeno kreativnim studijima i kompanijama iz domena gejminga i creative-tech oblasti, sa ciljem da im se pruži stručna podrška koja će omogućiti njihov dalji poslovni razvoj, i “prelazak na sledeći nivo” rasta. Za učešće se mogu prijaviti kreativni studiji i mala i srednja preduzeća iz Srbije sa 5 do 30 zaposlenih.

Na bazi analize koja će biti izrađena na osnovu pristiglih prijava, do šest malih ili srednjih kompanija iz sektora moći će da dobije mentorsku i konsultantsku podršku na nivou poslovnog razvoja, u periodu od marta do juna meseca ove godine. Ono što je specifično je da će odabranih šest kompanija dobiti podršku skrojenu prema svojim konkretnim potrebama, koje će zajednički biti identifikovane i prioretizovane u saradnji sa Nova Iskra Studiom

Na osnovu toga, od polovine marta kompanije će biti spojene sa relevantnim ekspertima iz mreža ICT Huba, Nove Iskre, Swiss EP programa podrške i drugim relevantnim partnerima i ekspertima, sa kojima će blisko sarađivati na unapređivanju svojih poslovnih procesa. 

ZAŠTO OVAKAV PROGRAM?

Najveći broj kreativnih studija iz domena gejminga, filmske post-produkcije ili razvoja kreativnih proizovda pokreću upravo kreativci, često kao nadgradnju njihovog uspešnog “frilens” delovanja, ili iz želje da se upuste u preduzetničke vode nakon sticanja dovoljnog iskustva pod okriljem većih i razvijenijih firmi. Ovi počeci uvek su uzbudljivi i inspirativni, i u najboljim scenarijima broj klijenata i uspešnih projekata raste, a novi preduzetnici formiraju prepoznatljive brendove na koje se klijentu mogu osloniti za inovativna i kreativna rešenja. “One man show” uskoro postaje tim od nekoliko ljudi, a ako stvari nastave da se ubrzano razvijaju, posle samo par godina osnivači mogu pod sobom imati tim od 10-ak ili više ljudi. 

U tom trenutku pojavljuje se veliki broj izazova koji su više vezani za menadžerske i poslovne procese i veštine, organizaciju posla, planiranje, zapošljavanje, pravno regulisanje poslovanja i same kompanije, timsku kulturu i liderstvo, finansijski menadžment i brojne druge oblasti. Osnivači i art direktori, bilo da žele to ili ne, postaju menadžeri, vođe timova i preuzimaju do tada sasvim nepoznate nivoe odgovornosti i izazova, a preostaje im sve manje vremena za rad na samim projektima i kreativnoj direkciji. 

MOŽDA ZVUČI POZNATO?

Naravno, u pitanju je samo jedan od mogućih scenarija, ali verujemo da smo dobro ilustrovali izazove sa kojima se susreće bilo koji kreativni studio u razvojnoj fazi. Neki od njih će uspeti da pronađu poslovne partnere koji imaju kompetencije iz razvoja poslovanja, ili će angažovati takve profesionalce u svom timu. Ipak, to je definitivno ređi slučaj, jer involviranost u kreativnu stranu posla ostavlja malo vremena da se strateški aspekti poslovnog vođenja jedne kompanije postave na kvalitetan način, a što ide u prilog kako samim osnivačima, tako i razvoju celokupne firme. 

KOME JE PROGRAM NAMENJEN?

Program UPGRADE IN PROGRESS namenjen je svim onim kreativnim studijima i kompanijama sa 5 – 30 zaposlenih koji se prepoznaju u prethodnim redovima, a rade u “creative-tech” domenu, u najširem smisliu. Pored toga, oni moraju dai prepoznaju potrebu da se ovim izazovom pozabave na pravi način, i da budu spremni izdvoje svoje vreme da se, tokom perioda od nekoliko meseci, pozabave sa nekoliko prioritetnih oblasti u saradnji sa vodećim ekspertima i mentorima. 

Cilj je da kroz proces koji je skrojen upravo prema njihovim potrebama, uspeju da svoje poslovanje podignu na naredni nivo, da “zategnu” procese koje pokušavaju da uvedu, ili da po prvi put sagledaju svoje potrebe, osveste koliko bi pomaci u internim procesima pomogli razvoju njihovog posla u celini, i da ih na kraju uvedu u svoju firmu posredstvom ovog programa.

Ukratko: svi oni koji smatraju da su spremni za skaliranje svoje firme, ali ne vide jasnu putanju ka tom cilju – ovo je program za vas!

Molimo vas, nemojte izgubiti iz vida da morate izdvojiti nekoliko sati nedeljno za rad sa mentorima tokom perioda od 3 meseca, jer od vaše posvećenosti programu zavisi da li će on imati efekta na vašu kompaniju. 

KAKO IZGLEDA PROCES?

Od 27. februara do 10. marta otvoren je poziv za prijavljivanje, putem ONLINE UPITNIKA. Za popunjavanje upitnika neophodno je izdvojiti oko 30 minuta, uz prethodnu pripremu kako bi mogli da interno prikupite sve neophodne podatke. S tim u vezi, sa svim zainteresovanima delimo i PDF listu pitanja i podataka koje od vas očekujemo kako bi napravili što bolju procenu vaše prijave. SGA tim stoji vam na raspolaganju u slučaju bilo kakvih nejasnoća. 

Nakon zatvaranja prijava, tim Nova Iskra Studia sačiniće analizu pristiglih prijava i zajedno sa SGA proceniti kojih šest kompanija u ovom ciklusu mogu izvući najviše koristi iz programa, kao i nekoliko ključnih oblasti u kojima je podrška neophodna. 

Slede intervjui sa (su)osnivačima, nakon kojih će za svaku od firmi biti izrađen “roadmap” podrške, i odabrane prioritetne oblasti u kojima će podrška biti pružena. Zatim sledi zajedničko planiranje procesa i povezivanje sa mentorima i ekspertima, koji će sa firmama raditi direktno i pojedinačno (1na1) sve do početka juna. 

Mesec dana kasnije, biće urađena i evaluacija koja bi trebalo da pokaže koliko su firme realnih promena uvele u svoje poslovanje kao rezultat ove podrške, i kakav je njihov efekat na vaše poslovanje. 

Pozivamo vas da iskoristite ovu jedinstvenu priliku, i da nam se javite ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa učešćem u programu. Želimo vam uspešan upgrade vašeg studija!” 🙂

Ovu aktivnost lansira superklaster Creative Tech Serbia, uz podršku USAID Srbija i ICT Hub Beograd (kroz projekat Srbija Inovira). Više o supereklasteru Creative Tech Serbia možete pročitati ovde.