Playing Narratives 2023: Le Grand Final!

Playing Narratives 25.11.2022.
Vreme 18 h
Jezik Engleski
Lokacija Galerija Grafički kolektiv
Cena Besplatno

Playing Narratives 2023: Le Grand Final!

Program Playing Narratives je u 2022. godini realizovan po drugi put. Od marta meseca, kada je objavljen otvoreni poziv za kreativne pisce, ilustratore i strip crtače, animatore, digitalne modelare i dizajnere zvuka iz čitavog regiona, njih 31 su krenuli na uzbudljivo 8-mesečno putovanje kroz svet razvoja video igara

Ovog meseca se za 31 učesnika/ca i kreativaca iz čitavog regiona (Srbija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunija), koji su odabrani među više od 150 prijavljenih kandidata, završava uzbudljivo 8-mesečno putovanje kroz svet razvoja video igara, na koje su ih poveli Francuski Institut i Goethe-Institut u Srbiji zajedno sa SGA.

Prvi međunarodni program u kome učestvuje SGA ove godine je održan po drugi put, i bio je posvećen razvoju ideja u koncepte za igre, uz posebno obraćanje pažnje na društveno-angažovane teme pod okvirnom temom Tainted Nowness

Čitav ovaj proces bićem kao i prošle godine, zaokružen 25. novembra posebnim pitching događajem u Galeriji Grafički kolektiv sa početkom u 18 h, na kome će osam timova koji su zajednički radili još od maja meseca predstaviti svoje projekte kroz kratke 6-minutne prezentacije, pred međunarodnim žirijem. Pored toga, specijalni gost iz Francuske, dizajner igara Baptiste Portefaix, održaće kratko predavanje naslovljeno A game that feels like a picture book.

Sve to se odvija u okviru manifestacije Digitalni novembar, kao i izložbe Playing Narratives x A Maze., koja je sastvani deo ovogodišnjeg programa, a koja predstavlja 10 arthouse games radova i instalacija iz celog sveta domaćoj publici, aktuelizujući kreativni i eksperimentalni pristup dizajnu video igara.

Tokom proteklih osam meseci sa našim učesnicima kontinuirano je radio niz predavača iz srpskih, ali i nemačkih i francuskih gejming kompanija i organizacija, koji su pokrili zaista brojne teme – od game i narativnog designa, preko art tema, sve do marketinga u gejmingu, prezentacionih veština, dizajna zvuka, produkcijskog pipeline-a, komunikacijskih veština, timske kulture, publishinga… Pored toga, imali su prilike i da zakorače u domaće gejming kompanije i diretkno se upoznaju sa njihovim načinom rada, i svojim budućim kolegama iz industrije.

Neki od njih naći će se i u međunarodnom žiriju koji će odabrati najkvalitetniji projekat: Baptiste Portefaix kao specijalni gost/ekspert iz Francuske, Nikola Stojanović (Associate UI Art Director, Ubisoft Belgrade), Svetlana Spasić (Art Director, Webelinx Games) i Adam Kovač ispred 3Lateral/Epic Games. Oni najbolji i najmotivisaniji, imaće priliku da svoje projekte nastave da razvijaju od proleća 2023. godine u okviru edukativnog/mentorskog programa koji kompanija 3Lateral otpočinje u okviru Naučno-tehnološkog parka Novi Sad.

Ovakav program ne bi bio moguć bez podrške brojnih partnera iz industrije, a pre svega Unreal Engine kao glavnog sponzora, odnosno kompanije 3Lateral / Epic Games. Značajan doprinos i podršku u svojoj eskpertizi dali su i Ubisoft Belgrade, zatim Webelinx Games iz Niša i platforma A Maze. / Berlin, kao i Mad Head Games i francuska asocijacija gejming kompanija SNJV, a čitav projekat podržan je od strane Nemačko-francuskog kulturnog fonda.

Baptiste Portefaix,
Dizajner zvuka i igara, Studio Tourmaline
O predavaču

Baptiste Portefaix je francuski dizajner zvuka i igara. Baptiste radi prvenstveno kao dizajner zvuka i kompozitor, posebno kroz saradnju sa švajcarskim studijom Tourmaline. Sa iskustvom u vizuelnom i medijskom dizajnu, njegovo učešće u pravljenju igara proširilo se na dizajn i umetnost igara.

Nedavno je sa Florijanom Veltmanom napravio nagrađivanu zagonetku How to Say Goodbye, na kojoj je radio kao koautor, dizajner igre, konceptualni umetnik i audio dizajner. Baptiste ima za cilj da pravi igre sa duhom zanatlije i pronađe nove načine za pričanje priča.