Od ideje do igre

Playing Narratives 05.05.2022.
Vreme 17 h
Jezik Engleski
Lokacija Online
Cena Besplatno

Od ideje do igre

Prvi radni sastanak učesnika ovogodišnjeg Playing Narrartives ciklusa obeležiće uvodna radionica iz narativnog dizajna koju će predstaviti Mladen Levnaić

Nakon “kickoff” događaja na kome su se našoj publici i učesnicima predstavili autori vezani za nemačku arthouse games inicijativu A MAZE. / Berlin, program Playing Narratives počinje svoju drugi ciklus nizom aktivnosti tokom maja meseca.

Na otvoreni poziv objavljen u martu prijavilo se 135 mladih kreativaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije, a među njima je odabrano njih 32: iz Srbije 21, iz Rumunije i BiH po 3, a iz S. Makedonije 5, pri čemu skoro jednu polovinu čine devojke.

Prva radionica posvećena je razvoju ideje u narativni predložak i koncept za igru, u skladu sa temom ovogodišnjeg programa Ideas to Games. Pretvaranje ideja u priče, i priča u video igre, ponekad ispadne mnogo komplikovanije nego što bi to trebalo da bude slučaj. U kreativnim industrijama skoro svako ima ideju u rukavu i, naravno – svaka osoba veruje da ima onu najbolju. Dakle, da biste započeli svoj razvojni proces bez previše problema, morate pravilno artikulisati svoje priče i pretvoriti ih u osnovu za izvodljiv timski napor. To je proces koji će biti u fokusu ove radionice, koju će držati naš iskusni narativni dizajner Mladen Levnajić.

Ovaj program namenjen je isključivo učesnicima programa Playing Narratives, i nije otvoren za publiku. Hvala na razumevanju. Program će biti nastavljen već naredne nedelje prvim “živim” susretom svih učesnika u Novom Sadu, gde će tokom tri dana raditi sa brojnim predavačima i mentorima u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad.

* * *

Program Playing Narrartives: Ideas to games je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma.. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona, kao i SGA kolege iz asocijacija Slovenia GamesMAGDA i RGDA.

Mladen Levnaić,
Narativni dizajner
O predavaču

Sa gotovo deceniju rada u gaming industriji i više od trideset objavljenih igara iza sebe, Mladen Levnaić je jedan od najiskusnijih narativnih dizajnera u regionu. Karijeru je započeo na indie projektima, da bi se ubrzo pridružio timu Eipix Entertainmenta i dobio priliku da radi na nekim od najvećih HOPA franšiza na svetu, ali i igrama drugih žanrova – od Sci-Fi avantura kao što su Lightstep Chronicles, pionirskog projekta za Amazon Echo – Path of Discovery: Europa pa sve do popularne narativne igre Lifeline: Whiteout. Po dolasku mobile gaming giganta Playrix u Srbiju, preuzima poziciju senior lead narrative designera i radi na planetarnim hitovima namenjenim milionima igrača.

Bilo kao head departmana u Eipix Entertainmentu ili kao senior lead u Playrix RS – jedan od krucijalnih delova posla kojim se Mladen bavio tokom karijere jeste obučavanje i edukacija drugih narativnih dizajnera. Poslednjih godina, svoje profesionalno iskustvo deli i sa polaznicima Nordeus Huba, kroz programe Booster i  Narrative Boot Camp, a od sada i sa učesnicima programa Playing Narratives pod pokroviteljstvom SGA.

Radio je na igrama kao što su Lifeline: Whiteout, Lifeline: Whiteout 2, Path of Discovery: Europa, Lightstep Chronicles, Going Medieval, Myths Of The World, Dead Reckoning, Hidden Expedition, Final Cut, Off The Record i Dark Parables HOPA serijali.