Playing Narratives – Novi Sad Spring Bootcamp: Dan drugi

Playing Narratives 14.05.2022.
Vreme 9 - 18 h
Jezik Engleski
Lokacija Naučno-tehnološki park Novi Sad
Cena Besplatno

Playing Narratives – Novi Sad Spring Bootcamp: Dan drugi

Kreativne ideje najbolje se razvijaju uživo. Zato smo, pored redovnih onlajn sastanaka i predavanja svakog četvrtka, naše nove učesnike i učesnice koji dolaze iz celog regiona okupili na prvom radnom bootcamp-u u Novom Sadu!

Čitav program održan je Naučno-tehnološkom parku Novi Sad, upravo završenom, impresivnom objektu za razvoj tehnologija i inovacija, koji je jedan od četiri takva prostora u Srbiji, pored Niša, Čačka i Beograda.

Tokom četiri dana imali su priliku da se upoznaju, poslušaju nekoliko tematskih predavanja koje su držali vodeći gejming stručnjaci iz Srbije, ali i da se podele u timove, upoznaju svoje snage i slabosti, i počnu da rade na svojim zajedničkim konceptima za igre.

U okviru drugog radnog dana ovog specifičnog bootcamp-a, učesnici su imali prilike da čuju jednog od veterana domaće industrije razvoja igara – još davne 1986. godine, Dragan Jerosimović je razvio svoju prvu narativnu video igru. Danas, radi u kompaniji 3Lateral (Epic Games), tačnije na projektu MetaHuman Creator i upoznao nas je sa narativnim aspektima video igara na prvom predavanju drugog dana našeg PN bootcamp-a.

Timove je zatim “preuzela” Nana Radenković iz Nove Iskre, koja je ostatak dana posvetila praktičnim vežbama i teoretskoj osnovi o tome kako se gradi i održava jaka timska kultura, kreativna kolaboracija i identitet tima.

Formirano je osam novih timova koji će sve do kraja novembra ove godine zajedno raditi na novim konceptima za igre, koje će pitchovati međuanrodnom žiriju. Da bismo ih što bolje opremili za ovaj zadatak, organizovali smo i predavanje o važnosti producentske role u gejming timu, koje je držala Milica Todorović iz Ubisoft Belgrade studija, koja će polaznike mentorisati u pogledu produkcije tokom njihovog projektnog rada.

Ovaj program namenjen je isključivo učesnicima programa Playing Narratives, i nije otvoren za publiku. Hvala na razumevanju. 

* * *

Program Playing Narrartives: Ideas to games je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma.. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona, kao i SGA kolege iz asocijacija Slovenia GamesMAGDA i RGDA.

Dragan Jerosimović,
UE developer, 3Lateral/Epic Games
O predavaču

Dragan Jerosimović (1973) je osmislio i razvio svoju prvu igru 1986. godine, na ZX Spectrum 48K. Studirao je informatiku na Odseku za matematiku i informatiku Univerziteta u Novom Sadu, a u srpskoj industriji igara učestvovao je od njenih samih početaka (oko 2000. godine), radeći u Metamorfu, Prelovac Media (sada Devana Technologies), LevelBit i TabTale.

Bio je takmičar na Independent Games Festivalu (deo Game Developers Conference u San Francisku) 2010. Pre profesionalne karijere, hobi mu je bio pravljenje game engine-a i softverskih alata za kreiranje igara i interaktivne fikcije; dizajnirao je i u potpunosti implementirao tri programska jezika specifična za domen za kreiranje igara, od kojih je poslednji korišćen za skriptovanje Metamorfove 3D strateške igre u realnom vremenu Genesis Rising: The Universal Crusade.

Trenutno radi kao Unreal Engine Developer u 3Lateral/Epic Games, radeći na MetaHuman Creator-u i srodnim projektima. On je duboko zainteresovan za igre kao narativni medij i probleme koje interaktivnost donosi u pripovedanje.

Milica Todorović,
Producent, Ubisoft Belgrade
O predavaču

Poslednjih deset godina Milica radi u industriji razvoja igrica u različitim žanrovima i različitim ulogama. Počevši kao grafički dizajner, u jednom trenutku je radila kao UI umetnik, digitalni slikar i kreativni direktor. Početak njene karijere bio je uglavnom fokusiran na umetnost, sve dok nije otkrila proizvodni i liderski aspekt industrije. Trenutno radi kao pridruženi producent i voli svaki minut. Bori se za raznolikost u industriji i stvaranje prijatnijeg okruženja za sve, zbog čega je postala ambasador žena u igrama.

Milica uspeva u pomeranju granica i izazivanju statusa kvo dok stvara neverovatna iskustva za igrače. Razmišljanje van okvira je njena jača strana, a u njenom poslu često dobro dođe. Milica je željna da podeli svoje znanje i veliko iskustvo, pa redovno učestvuje u SGA programima, kao i drugim lokalnim i globalnim inicijativama koje doprinose razvoju naše industrije.

Nana Radenković,
Suosnivač, Nova Iskra
O predavaču

Nana Radenković je jedan od suosnivača Nove Iskre, prvog kreativnog haba na Balkanu, gde je fokusirana na dizajniranje različitih formata treninga i programa namenjenih pojedincima, organizacijama i kompanijama koje su zainteresovane za preuzimanje aktivne uloge u procesima transformacije – kako sopstvenih kapaciteta i načina poslovanja, tako i kroz kreiranje novih načina na koji bi mogli učiti, živeti i raditi u budućnosti. Kroz desetogodišnje iskustvo rada u okviru Nove Iskre veliku pažnju posvećuje partnerskim i mrežnim aktivnostima koje su usmerene na osnaživanje inovacionog i kreativnog ekosistema ne samo na nacionalnom već i na regionalnom i evropskom nivou.