GFB – S01E04: Investicije

GFB 22.03.2022.
Vreme 17 h
Jezik Srpski / Engleski
Lokacija Nova Iskra Workspace Dorćol
Cena 50 EUR / Članovi besplatno

GFB – S01E04: Investicije

U četvrtoj "epizodi" Game Funding Bootcamp zalazi u sve ozbiljnije i kompleksnije teme poslovnog razvoja. Investicije su jedan do ključnih, i poželjnih načina da skalirate svoj studio ili proizvod. Koje sve to izazove sa sobom donosi, i koji su najbolji načini da ih predupredite i prevaziđete - reći će vam naši pouzdani partneri i predavači sa velikim iskustvom u sličnim temama.

Srbija ima veliki potencijal za investiranje u startapove, ali je potrebno izgraditi ekosistem koji bi privukao investicije iz celog sveta, česti je zaključak brojnih panela i konferencija posvećenih razvoju domaćih startap kompanija. Kada uzmemo u obzir specifičnosti koje sa sobom donose kompanije koje rade u domenu gejminga (sa jedne strane veći rizik, za druge brzi povraćaj investicije), kao i uopšte slabo poznavanje ovog miljea od stranen nosilaca kapitala –  situacija naizgled postaje još teža. Naći investitore koji su navikli na investiranje u “tradicionalnije” industrije ili ICT niše deluje kako nepremostivi izazov, a konkurencija kompanija koje su u trci za svežim kapitalom konstantno raste…

U okviru ovog programa nećemo moći da vam ponudimo zlatni recept kako doći do željene investicije. Sličnim pitanjima smo se bavili kroz različite dosadašnje SGA programe posvećene pitching-u (uključujući i prvu epizodu GFB). Ali ono čime ćemo se pozabaviti ovom prilikom, u saradnji sa našim renomiranim partnerima i predavačima, je da vas pripremimo za taj trenutak kada zaista budete u prilici da sklopite ovakaj tip saradnje. Posebno ćemo se baviti pravnim i finansijskim aspektima ovakvih ugovora i transakcija, objasnićemo proces due dilligence-a i brojne druge aspekte “zatvaranja” jednog ovakvog posla, uz isticanje najčešćih grešaka koje startapi prave kada im se ukaže naizgled “sočna” prilika. Istovremeno, pokušaćemo da vam ukažemo na to kako da poslujete, od samog osnivanja svoje firme, kako bi bili što spremniji za ovu vrstu kvalitativnog skoka i skaliranja vašeg tima i kompanije.

U tome će vam pomoći naše kolege iz vodeće regionalne advokatske kancelarije Karanović&Partners, kao i članovi tima lokalne kancelarije Deloitte-a, koji sarađuju sa SGA od samog osnivanja 2018. godine.

Pored toga, ugostićemo i predstavnika jednog od renomiranih VC fondova koji su fokusirani na domen razvoja igara, Martina Macmillana iz Pollen VC, koji će nam kroz Q&A koji će za GFB raditi direktno sa GDC-a preneti svoja iskustva iz prve ruke, i približiti nam šta investitori zapravo traže u gejming studijima u koje investiraju.

Ova epizoda će u velikoj meri biti komplementarna i sa narednom, koja će biti posvećena M&A (merger & acquisition) koja je zakazana za 05. april, te vas pozivamo da ih ispratite obe, i iskoristite svoju priliku da postavite direktna pitanja našim partnerima. Događaj će biti održan u prostoru Nove Iskre na Dorćolu, a u slučaju učešća kolega iz regiona biće organizovan i video strim.

Game Funding Bootcamp je nova inicijativa SGA koja ima za cilj da se posveti upravo ovim izazovima, i da kroz niz predavanja i radionica koji će biti realizovani u periodu između januara i aprila 2022. godine timovima i kompanijama iz Srbije, ali i čitavog regiona, predstavi različite potencijalne izvore finansiranja, uz učešće domaćih i internacionalnih eksperata i niza partnerskih organizacija.

KAKO DA SE PRIJAVIM:

Zainteresovani učesnici (predstavnici kompanija, zainteresovani pojedinci i profesionalci) treba da kliknu dugme PRIJAVA na ovoj stranici. Krajnji rok za prijavljivanje je ponedeljak, 21. mart do kraja dana. 

PLAĆANJE:

Svi moduli programa su BESPLATNI za sve redovne članove SGA, odnosno one koji plaćaju Start, Pro ili Premium paket članarine (maksimalno dve osobe po timu/kompaniji). Pridruženi članovi SGA (Free članarina) mogu besplatno pohađati 2 od 5 modula po izboru (jedna osoba po timu/kompaniji).

Timovi i kompanije iz zemalja Zapadnog Balkana mogu prijaviti po jednu osobu besplatno, dok se svaka dodatna osoba naplaćuje. Ove stipendije obezbeđuje projekat Reconomy.

Puna cena je 50 EUR po osobi, po modulu. Uplate se mogu vršiti isključivo na osnovu faktura koje SGA izdaje pravnim licima (preduzećima, organizacija,a ili registrovanim preduzetnicima), putem bankovnog transfera.

*      *       * 

Program GFB će biti realizovan kroz višečasovne hibridne sesije (uživo i onlajn) koje se organizuju na svake dve nedelje počev od 8. februara 2022. Svaka od njih biće posvećena nekom od pomenutih modela finansiranja, a ovo je raspored koji vas očekuje:

  • 05.04. – M&As (hybrid)
  • 19.04. – Pitching + Negotiation skills praktična radionica (uživo u Beogradu)

Game Funding Bootcamp program se realizuje u saradnji sa nizom SGA partnera, među kojima su Help Srbija (u okviru projekta RECONOMY), Švajcarski preduzetnički program, Deloitte Srbija, Karanović&Partners i drugi, kao i brojni članovi SGA koji će podeliti svoja dosadašnja iskustva, i to sa zainteresovanim kreatorima igara iz čitavog regiona.

Ivan Nonković,
Partner, Karanovic&Partners
O predavaču

Ivan je partner u odeljenju za privredno pravo i savetuje klijente najviše u vezi sa kupovinom i prodajom preduzeća i investiranju u preduzeća. Ivan ima značajno iskustvo u savetovanju klijenta iz tech i gaming industrije (npr. savetovao Epic Games prilikom kupovine 3Laterala), ali i velikog broja startapova koje je savetovao prilikom dobijanja investicija i pregovora sa investitorima. Ivan takođe savetuje lokalne habove i akceleratore kao što su Startit i Impact Hub, kojima pruža svakodnevnu podršku u vezi sa različitim pravnim pitanjima.

Pavle Kutlešić,
LL.M., Rukovodilac, Deloitte
O predavaču

Pavle je rukovodilac u Deloitte poreskom sektoru, a član Deloitte tima od septembra 2013. godine i pretežno se bavi pružanjem savetodavnih usluga iz oblasti poreza na dodatu vrednost, međunarodnog oporezivanja, poreskih sporova, kao i iz oblasti transfernih cena, domaćim i međunarodnim klijentima koji posluju u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Takođe, Pavle je u okviru rada u Deloitte poreskom sektoru stekao i ekstenzivna iskustva u radu sa digitalnim poreskim rešenjima, poreskim aspektima ERP implementacija, kao i u digitalnoj automatizaciji poreskih procesa.

Ivan Đukanović,
Menadžer, Deloitte
O predavaču

Ivan Đukanović je menadžer u Odeljenju za finansijsko savetovanje u Deloitte Advisory Beograd, gde se bavi uslugama M&A transakcija, finansijskim modeliranjem, pregledima biznis planova i modeliranja, istraživanjima tržišta i drugim oblastima korporativnih finansija. Ivan se prvenstveno bavi M&A projektima – obavljanjem due diligence-a, procenom vrednosti, pronalaženjem investitora i pregovorima.

Martin Macmillan,
Osnivač, Pollen VC
O predavaču

Martin Macmillan je osnivač i izvršni direktor Pollen VC, vodećeg dobavljača nebankarskog finansiranj za digitalnu ekonomiju od 2014. godine. On je prethodno pokrenuo i izgradio dve kompanije u sektoru kompanijskog softvera i industrije zabave, a takođe je i reformisani investicioni bankar.

Pošto je direktno iskusio izazove rasta sa kojima se suočavaju tehnološki startapi i nedostatak finansijskih opcija otvorenih za developere, uvideo je priliku da spoji svoje poznavanje finansijskih tržišta i tehnološko iskustvo, kako bi stvorio novi, “disruptivni” model pozajmljivanja sredstava industriji razvoja igara kako bi pomogao studijima da se skaliraju na efikasan način kada je kapital u pitanju.