GFB – S01E03: Crowdfunding

GFB 08.03.2022.
Vreme 17 h
Jezik Engleski / Srpski
Lokacija ZOOM
Cena 50 EUR / Članovi besplatno

GFB – S01E03: Crowdfunding

U trećoj "epizodi" Game Funding Bootcamp okreće se zajednici, i kroz praktičnu radionicu prikazuje mogućnosti koje pruža crowdfunding, sa posebnim osvrtom na projekte iz domena gejminga.

Crowdfunding je dobra opcija za razvoj gejming industrije, ali je neophodno dobro planiranje kampanja, kao i troškova koji se očekuju. Neke od najuspešnijih crowdfunding kampanja iz Srbije dolaze upravo iz ove industrije, pa možemo da očekujemo da u narednom periodu ovaj trend bude nastavljen.

Iako društvene igre (board games) dominiraju svojom uspešnošću na platformama kao što je Kickstarter, i video igre sve češće ostvaruju značajne uspehe, i realizuju se uz pomoć globalne zajednice gejmera koji su spremni da podrže nove projekte. Ne retko, ove platforme se koriste ne samo zarad prikupljanja sredstava, već i kao alat za istraživanje tržišta.

U ovom specijalnom programu, koji je već treći po redu posvećen crowdfundingu koji organizuje SGA, praktičnu radionicu će predstaviti Jes Bailey, ekspertkinja za crowdfunding iz Velike Britanije. Istovremeno, iskoristićemo priliku da predstavimo Dobri dabar, novu domaću platformu za crowdfunding.

Konačno, jedan od kreatora najuspešnije kampanje crovdfundinga iz Srbije pridružiće nam se da podeli svoje iskustvo. Forest of Radgost je prikupio skoro 300.000 dolara od 3.000 ljudi iz celog sveta, i sada je uveliko u proizvodnji!

Zanimljivo je istaći da je po godišnjem izveštaju SGA za 2020. godinu, čak 30% sredstava prikupljenih za razvoj video-igara od strane članica asocijacije došlo kroz crowdfunding.

Kao pripremu za ovu praktičnu radionicu, možete pogledati i iskustva nekih od naših članova koja su predstavljena u okviru jednog od ranijih SGA meetupa. Tada su svoja iskustva sa crowdfunding kampanjama preneli Norbert Varga iz studija Digital Arrow, kao i Jovan Vesić, autor igre Columnae. Pogledajte videe klikom na linkove!

Game Funding Bootcamp je nova inicijativa SGA koja ima za cilj da se posveti upravo ovim izazovima, i da kroz niz predavanja i radionica koji će biti realizovani u periodu između januara i aprila 2022. godine timovima i kompanijama iz Srbije, ali i čitavog regiona, predstavi različite potencijalne izvore finansiranja, uz učešće domaćih i internacionalnih eksperata i niza partnerskih organizacija.

KAKO DA SE PRIJAVIM:

Zainteresovani učesnici (predstavnici kompanija, zainteresovani pojedinci i profesionalci) treba da kliknu dugme PRIJAVA na ovoj stranici. Krajnji rok za prijavljivanje je ponedeljak, 07. mart do kraja dana. 

PLAĆANJE:

Svi moduli programa su BESPLATNI za sve redovne članove SGA, odnosno one koji plaćaju Start, Pro ili Premium paket članarine (maksimalno dve osobe po timu/kompaniji). Pridruženi članovi SGA (Free članarina) mogu besplatno pohađati 2 od 5 modula po izboru (jedna osoba po timu/kompaniji).

Timovi i kompanije iz zemalja Zapadnog Balkana mogu prijaviti po jednu osobu besplatno, dok se svaka dodatna osoba naplaćuje. Ove stipendije obezbeđuje projekat Reconomy.

Puna cena je 50 EUR po osobi, po modulu. Uplate se mogu vršiti isključivo na osnovu faktura koje SGA izdaje pravnim licima (preduzećima, organizacija,a ili registrovanim preduzetnicima), putem bankovnog transfera.

*      *       * 

Program GFB će biti realizovan kroz višečasovne hibridne sesije (uživo i onlajn) koje se organizuju na svake dve nedelje počev od 8. februara 2022. Svaka od njih biće posvećena nekom od pomenutih modela finansiranja, a ovo je raspored koji vas očekuje:

  • 08.03. – Crowdfunding (online)
  • 22.03. – Investments (hybrid)
  • 05.04. – M&As (hybrid)
  • 19.04. – Pitching + Negotiation skills praktična radionica (uživo u Beogradu)

Game Funding Bootcamp program se realizuje u saradnji sa nizom SGA partnera, među kojima su Help Srbija (u okviru projekta RECONOMY), Švajcarski preduzetnički program, Deloitte Srbija, Karanović&Partners i drugi, kao i brojni članovi SGA koji će podeliti svoja dosadašnja iskustva, i to sa zainteresovanim kreatorima igara iz čitavog regiona.

Jes Bailey,
Founder, Crowdfund 360
O predavaču

Jes Bailey is an award winning crowdfunding consultant and Founder of Crowdfund 360. She has run 83 crowdfunding campaigns over the last 5 years with an 80% success rate. The services her consultancy offers providе highly-tailored solutions to fit different crowdfunding needs. They include a personalized strategy for the entire campaign, perfectly designed to optimize the chances of success. Jes can help with everything from growing the audience to storytelling and video script, all the way to project page and visuals, including email and communications strategy and any event planning. She has run crowdfunding workshops across the Balkan countries since 2018.

Dušan Vulović,
Crowdfunding Expert
O predavaču

Crowdfunding.rs je program podrške razvoju i promocije crowdfunding-a u Srbiji, koji zajednički sprovode Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje i agencija Brodoto. Program je omogućilo Nemačko savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ). Dušan Vulović je direktor agencije Loud Crowd,  ekspert za crowdfunding i inicijator platforme Dobri dabar.

Ivan Rajković,
Koautor, Forest of Radgost
O predavaču

Inženjer elektrotehnike, višedecenijski programer. Koautor društvene igre Radgostova Šuma (Forest of Radgost), programskog prevodioca mikroC i drugih manje poznatih stvari. Rođen je i odrastao u blizini planine Jastrebac, trenutno živi u Beogradu.