11.11.2021.

Završnica prvog ciklusa programa “Playing Narratives”

Program "Playing Narratives" počeo je krajem marta ove godine, kada je objavljen otvoreni poziv za mlade kreativce. Ovog meseca, za dvadesettroje mladih kreativaca iz cele Srbije, koji su odabrani među 200 prijavljenih kandidata, završava se uzbudljivo 8-mesečno putovanje kroz svet razvoja video igara

Program Playing Narratives počeo je krajem marta ove godine, kada je objavljen otvoreni poziv za kreativne pisce, ilustratore i strip crtače, animatore, digitalne modelare i dizajnere zvuka, da se priključe neformalnom edukativnom programu koji će ih uvesti u vode kreiranja video igara. Ideja je bila povezati ih za vodećim stručnjacima iz industrije u Srbiji, Francuskoj i Nemačkoj, a pored tri partnerske organizacije koje su inicirale projekat, on je vrlo brzo prepoznat i od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, kao i niza domaćih gejming kompanija koje su ga podržale i aktivno se uključile u njegovu realizaciju.

Ovog meseca se za dvadesettroje mladih kreativaca iz cele Srbije, koji su odabrani među 200 prijavljenih kandidata, završava uzbudljivo 8-mesečno putovanje kroz svet razvoja video igara, na koje su ih poveli Francuski Institut i Goethe-Institut u Srbiji zajedno sa SGA, uz podršku brojnih drugih partnera. Prvi međunarodni  program u kome učestvuje SGA, a koji je bio posvećen susretu stripa i gejminga, biće zaokružen 26. novembra pitching događajem u Francuskom institutu, u okviru manifestacije “Digitalni novembar”, koja pored ovog domaćoj publici predstavlja još nekolicinu događaja vezanih za gejming i interaktivne tehnologije.

Završnica programa ima i kompetitivni karakter, s obzirom da će žiri odabrati jedan projekat koji će dobiti nagradni fond koji će biti iskorišćen za produkciju cinematic trejlera za njihov koncept igre, u saradnji sa studijom BunkerVFX, i koji će biti predstavljen početkom sledeće godine. Pored toga što će na ovom događaju međunarodni žiri imati priliku da se po prvi put upoznate sa 5 koncepata za igre koji su nastali tokom programa – koje će njihovi tvorci pitchovati pred međunarodnim žirijem – specijalni gost biće Pierre Lungheretti, jedan od najvećih francuskih stručnjaka za strip!

U žiriju koji će ocenjivati projekte koji su razvijali timovi su zaista relevantna imena iz domena stripa i gejminga iz Francuske, Nemačke i Srbije. Francuska, očekivano, zastupa perspektivu stripa – tu su Pierre Lungheretti, već pomenuti direktor CiteBD, kao i Axel Buendia, glavni profesor za digitalne interaktivne medije na visokoj školi Cnam-ENJMIN u Angulemu, dok će nam se iz Nemačke pridružiti Odile Limpach, koja ima skoro 30 godina profesionalnog iskustva u domenu gejminga i vodi akcelerator Spielfabrique. Iz Srbije će u radu žirija učestvovati predstavnici partnera: u ime generalnog sponzora, studija Digital Arrow, to će biti Norbert Varga (suosnivač i direktor igara); zatim ispred kompanije 3Lateral kao deo Epic Games Adam Kovač (soultions specialist); iz kompanije Two Deseprados projekte će ocenjivati game dizajnerka Jovana Filipović, a iz beogradskog studija Ubisoft-a level artist koji je držao jedno od predavanja tokom programa, Dimitrije Lovrinčević.

Tokom proteklih osam meseci sa našim učesnicima kontinuirano je radio kreativni direktor sa velikim iskustvom rada u gejmingu Dušan Žica, ali i veliki broj drugih predavača koji su pokrili zaista brojne teme – od istorije gejminga ili različitih aspekata narativnog dizajna, preko gejm dizajna, art direkcije, razvoja nivoa, dizajna karaktera ili zvuka, produkcijskog pipeline-a, komunikacijskih veština, timske kulture, publishinga, pitchinga i prezentacionih veština, sve do osnova marketinškog pozicioniranja, razvoja trejlera za AAA igre ili korišćenja Unreal Engine-a. Pored toga, imali su prilike i da zakorače u kancelarije četiri domaće gejming kompanije, i diretkno se upoznaju sa njihovim načinom rada, i svojim budućim kolegama iz industrije.

Došao je trenutak da se od sveg srca zahvalimo ljudima koji su nesebično delili svoje znanje i iskustvo: Mladen Levnajić (Playrix.rs), Norbert Varga i Aleksandar Trudić (Digital Arrow), Hendrik Lesser (Remote Control Productons), Thierry Baujard i Odile Limpach (Spielfabrique), Vojislav Milutinović i Danko Dikić (Two Desperados), Marko Tulić i Dimitrije Lovričević (Ubisoft Belgrade), Remy Boicherot (Dontnod), Samuel Leveque (CiteBD), Stephan Froment (Limbic), Ivan Zorkić (Mad Head Games), Jelena Kević Đurđević (Sixmorevodka), FibreTigre, Nana Radenković (Nova Iskra), Nikita Jeremić (Waveform Studio), Darko Subotin (FDU), Adam Kovač (3Lateral), Relja Dereta (Epic Assistants), Kosta Mihailovski i Ana Uzelac (BunkerVFX) , zatim i niške kompanije Sozap i Webelinx i, na kraju, ImpactHUB Beograd, u čijem prostoru smo se sastajali svake nedelje.

A svakako ne smemo zaboraviti ni glavne protagoniste ovog programa – mlade učesnike. Bravo i hvala – Miloš Petrović, Jovan Rakić, Jana Popović, Sofija Pašalić, Itana Pejović, Dragana Kostić, Ivan Ljujić, Ognjen Petrović, Tatjana Ristić, Miloš Markov, Lav Mrenović, Aleksandar Nećakov, Mladen Petronijević, Savo Lipovina, Mihailo Đurić, Katarina Kovjanić, Barbara Abdoli, Aleksa Dragišić, Vladimir Đaković, Alen Duš, Srđan Jeremić, Marija Šumarac i Aleksandar Branković!

Ipak, sa ovim događajem ne završava se do kraja ovogodišnje Playing Narratives putovanje. U decembru publika može očekivati kratki dokumentarni film o celom procesu koji je trajao tokom čitave godine, kao iz posebne intervjue sa svih pet timova, koji će kroz video sadržaje predstaviti svoje koncepte igara, put kojim su do njih došli i svoja iskustva učešća u jednom ovakvom projektu.

U planu je i nastavak saradnje tokom 2022. godine, tako da se nadamo da ćemo početkom naredne godine moći da vas obradujemo sa novim pozivom za učešće u drugom i opsežnijem ciklusu Playing Narratives, koji će biti u prilici da pruži šansu još većem broju učesnika da uđu u profesionalni svet kreativnog razvoja video igara!

Ovaj 8-mesečni program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda. Pored toga, projekat su prepoznali i brojni partneri u zemlji i inostranstvu: generalni pokrovitelj projekta bila je kompanija Digital Arrow iz Novog Sada, a kao istaknuti sponzori u realizaciji učestvovale su i domaće kompanije Two Desperados i 3lateral kao deo Epic Games. Ubisoft Belgrade takođe je bio sponzor projekta. Renomirane organizacije iz Nemačke (akcelerator Spielfabrique) i Francuske (visoka škola za video igre i interaktivne digitalne medije Cnam-ENJMIN) i njihovi predavači takođe su bili involvirani u realizaciju projekta.