30.10.2021.

Video igre mladih timova o Tesli i Pupinu izložene u Muzeju nauke i tehnike

Dve mini video igre inspirisane Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom deo su izložbe “Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba - od Tesle i Pupina do danas” koja je otvorena u Muzeju nauke i tehnike. Možeš da ih isprobaš do 30. novembra i na zabavan i edukativan način saznaš detalje o radu srpskih naučnika u oblasti X-zraka.

*Na naslovnoj fotografiji nalazi se kadar iz igre Naučnikove odaje – put otkrića

Tokom juna ove godine, daroviti mladi ljudi zainteresovani da nauče kako da osmisle i razviju svoje video igre pohađali su besplatan program Game Design Bootcamp koji je kao deo Nordeus fondacije organizovao obrazovni centar Nordeus Hub koji se bavi edukacijom u oblasti razvoja igara.

Od čak 400 učesnika programa, izabrana su dva najbolja projekta na temu Teslinog i Pupinovog rada na razvoju X-zraka. Priliku da nastave da razvijaju svoju ideju dobili su gejm dizajnerka Tatjana Gadža sa igrom Misterije X-zraka i gejm dizajner Ivan Ljujić koji je osmislio igru Naučnikove odaje: put otkrića.

Tim Omaya Studio radio je na platformeru Misterije X zraka

“Kroz besplatne onlajn programe Nordeus Huba omogućavamo da mladi iz cele Srbije uče kroz iskustvo i stvaranje sa nekim od najboljih stručnjaka naše kreativne industrije. Gejming industrija ovim na još jedan način pokazuje kako jača deljenjem i udruživanjem”, rekao je o ovom projektu Miloš Đuričanin, direktor strategije Nordeus fondacije.

Druga faza same izrade igara sledila je od jula do oktobra u okviru letnje prakse Crater Training Centra i Nordeus Hub-a kada su formirani timovi odabranih praktikanata komplementarnih znanja i veština, koje su predvodili pobednici prvog dela programa. Učesnici su imali i podršku iskusnijih mentora iz nekoliko domaćih gejming kompanija – Mad Head Games, Ubisoft Belgrade, Titan IM, Ingenious Software i Prune Games.

Tim 4Gear radio je na HOPA igri Nuačnikove odaje – put otkrića

Razgovarali smo sa Bojanom Simić koja je radila sa timovima u Crater Training Centru. “Mi smo kao škola već dosta iskusni sa VFX praksama, gejming praksa je došla kao pravo osveženje za sve nas. VFX praksa se inače odvijala u isto vreme kada i gejming, pa su se praktikanti družili i virili jedni kod drugih za vreme pauza.”

Bojana dodaje da je želja bila da timovi u svom radu budu samostalni, da timski planiraju i postavljaju rokove, što je na početku bio izazov, ali su se vrlo brzo uhodali. Skoro svim praktikantima je ovo bila prva praksa ovog tipa, gde rade na svojoj igru od početka do kraja, pa ona i zaključuje: “Konačan rezultat me samim tim čini jako ponosnom na sve što se dešavalo ovog leta u Crater Training Centru. Zahvalila bih se svima, prvenstveno mentorima, koji su se odazvali na naš poziv da podrže timove.”