18.11.2021.

SGA i naši članovi učestvuju u humanitarnoj NFT aukciji UNICEF-a

Povodom obeležavanja 75 godina rada UNICEF-a organizovana je onlajn aukcija na kojoj će se naći i NFT-ovi game arta nekih od članova SGA. Sav prihod ostvaren prodajom jedinstvenih digitalnih tokena upotrebiće se za nabavku asistivne tehnologije koja pomaže deci sa smetnjama u razvoju da povećaju svoje sposobnosti i veštine.

Predstavljena je specijalna kolekcija jedinstvenih digitalnih tokena (NFT – Non Fungible Token) koja će biti izložena do 11. decembra u prostoru galerije O3on, kao i onlajn na ovoj stranici.

Na aukciji će se naći ukupno 15 NFT-ova, a kroz saradnju UNICEF-a i SGA, četiri naša člana Demagog, Yboga, COFA Games i Kerber Games se uključilo i ekskluzivno ustupilo UNICEF-u odabrane sekvence game art-a iz njihovih aktuelnih igara za kreiranje NFT-ova.

Uz njihove game art kreacije, tu su i radovi uličnih slikara Dejana Ivanovića, Mihajla Prostrana, Nikole Gajića, Nikole Mihajlovića i Andreja Josifovskog, koji su svoje radove naslikali tokom Runaway festivala ove godine, te foto-momenti UNICEF-ovih nacionalnih ambasadora. Cela izložba se može pogledati i na ovom linku.

Istovremeno sa izložbom kreće i onlajn aukcija u kriptovaluti na Ethereum blokčejnu, koja je napravljena uz ekspertsku podršku ECD-a i MVP Workshop-a. Početna cena svakog NFT-a je 1 etereum. UNICEF stoga poziva sve firme i ljude dobre volje koji trguju kriptovalutama i poseduju ih da se nadmeću i tako pomognu deci sa smetnjama u razvoju.

Cilj UNICEF-a je da uz pomoć donacija prikupljenih tokom onlajn aukcije obezbedi asistivnu tehnologiju za razvojna savetovališta i vrtiće u Srbiji kako bi deca sa smetnjama u razvoju dobila pomoć za komunikaciju sa vršnjacima i odraslima, za igru, učenje i druženje, kao i za korišćenje drugih tehnologija i aparata.

“Tehnološke inovacije imaju veliki potencijal u stvaranju boljih uslova života za decu i zato smo se odlučili na ovaj iskorak – prvu UNICEF-ovu aukciju u kriptovaluti u regionu. Zahvaljujem svim partnerima i saradnicima koji su pomogli u stvaranju prve UNICEF-ove kolekcije jedinstvenih digitalnih tokena u Srbiji i šire“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

SGA od početka ove godine aktivno sarađuje sa UNICEF-om, kako bi se uticaj i značaj gejming industrije i kulture sagledavali i kroz svoju širu društvenu dimenziju, posebno kada su u pitanju prava dece ili karijerne prilike za mlade koji su na početku svog profesionalnog puta. Prvi značajniji zajednički program bila je konferencija Deca i gejming industrija: mogućnosti i izazovi, koju u celini možete pogledati na YouTube kanalu SGA, a nakon učešća u ovoj humanitranoj akciji, naredni zajednički programi namenjeni članovima SGA i široj zajednici planiraju se u prvoj polovini sledeće godine.