08.03.2022.

Prijavi se za drugi, regionalni ciklus “Playing Narratives” – Ideas to Games!

Zainteresovani kreativne pisce i spisateljice, ilustratore/ke, umetnike/ce, animatore/ke, 3D modelare/ke i dizajnere/ke zvuka iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rumunije i Slovenije mogu se prijaviti za učešće u osmomesečnom mentorskom programu, u okviru koga će timski raditi na svojim konceptima za video igre, i sarađivati sa ekspertima iz domaće i evropske gejming industrije!

Ove godine, program Playing Narratives: Ideas to Games posebno je namenjen ilustratorima/kama i umetnicima/ama, animatorima/kama, kreativnim piscima i spisateljicama, kao i svima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka. Tokom osam meseci, oni će imati priliku da sarađuju sa priznatim mentorima i predavačima iz evropske gejming industrije, da formiraju timove sa kolegama, iz prve ruke se upoznaju sa radom nekih od vodećih domaćih gejming kompanija, rade na sopstvenim projektima i takmiče se za vredne nagrade. 

Odabrani učesnici i učesnice će prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorija gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, gejm i level dizajn, gejm art i poslovni aspekti gejminga. Pored svega toga, radiće se i na razvoju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine, a s obzirom da su generalni pokrovitelji programa ove godine Unreal Engine, odnosno Epic Games, imaće priliku i da se upoznaju sa brojnim mogućnostima ove svestrane tehnološke platforme, kao i da dobiju podršku za eventualni razvoj prototipova svojih igara nakon završetka programa. 

 

Pogledajte “aftermovie” prošlogodišnjeg programa kako bi osetili samo delić atmosfere i zanimljivih aktivnosti kroz koje su prošli učesnici.

 

Svi zainteresovani mladi kreativci koji su iz jednog od ovih domena, stariji su od 18 godina i dolaze iz jedne od pet zemalja obuhvaćenih programom (Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Rumunija, Slovenija) – mogu se prijaviti putem onlajn formulara, i to najkasnije do nedelje, 27. marta u ponoć. 

Playing Narratives ove godine posebno poziva mlade autorke da se prijave, jer je cilja da najmanje polovina od 30 učesnika – budu devojke. Srbija je vodeća evropska zemlja kada je u pitanju rodni balans unutar gejming industrije (30% zaposlenih su žene). 

***

Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji, a za početak maja meseca planiran je veliki višednevni “bootcamp” u Novom Sadu, kada će se učesnici iz svih zemalja susresti, pratiti niz vrednih radionica i formirati projektne timove. Dok je prošle godine tema programa bila posvećena preseku domena stripa i gejminga, ovom prilikom učesnici će tokom projektnog rada razvijati koncepte za igre koje će ponuditi kreativne odgovore na neke od gorućih društvenih pojava, kroz interpretaciju krovne teme – Tainted Nowness

I ove godine programu se pridružuje po jedna renomirana organizacija iz Nemačke, odnosno Francuske. Festival A MAZE. iz Berlina već je duže od decenije posvećen domenu “arthouse” igara i “playful” pristupa interaktivnim medijima, a naredno izdanje zakazano je 13 – 17. maja. Sa druge strane, Plain Images je jedan od najvećih evropskih habova za razvoj kreativnih industrija lociran u Lilu, na severu Francuske, sa inkubatorskim i akcelelatorskim programima za polja audiovizuelne produkcije, gejminga, imerzivnih i muzičkih tehnologija. 

***

U prvom ciklusu programa, održanom tokom 2021. godine, učestvovalo je 23 mladih kreativaca iz Srbije, koji su razvili 5 timskih projekata i predstavili ih pred međunarodnim žirijem. Pobednički projekat – Beyond the Gates tima Soulbusters – osvojio je budžet i mentorsku podršku za produkciju cinematic trejlera za svoju igru, u saradnji sa ekipom BunkerVFX studija. Trejler će biti predstavljen javnosti naredne nedelje, u okviru promotivne kampanje za novi ciklus programa. 

Kao i prethodne godine, program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma.. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona, kao i SGA kolege iz asocijacija Slovenia Games, MAGDA i RGDA