07.07.2023.

Pogledajte sinematike nastale u okviru prvog Unreal Fellowship programa u Srbiji

Neke od ovih sinematika potpisuju i naši članovi!

Početkom maja, 3Lateral i Epic Games otvorili su novi, edukativni prostor u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu s namerom da stimulišu razvoj kreativnih ideja i okupe zajednicu stvaralaca u regionu. Njihov prvi program, Unreal Fellowship: Storytelling, privukao je 15 domaćih 3D umetnika i umetnica s velikim iskustvom iz industrije video igara, filma, mode, advertajzinga i drugih kreativnih oblasti. 

Nakon pet nedelja intenzivne obuke koja je obuhvatala česta predavanja, praktičan rad, profesionalne motion capture sesije i eksperimentisanje sa različitim alatima  iz Unreal Engine sistema, učesnici su proizveli 15 autorskih radova nastalih po njihovim originalnim scenarijima. Zanimljivo je da su za potrebe kreiranja sinematika učesnici, između ostalog, koristili i alat MetaHuman Animator koji je zvanično izašao tek po završetku programa i time među prvima testirali njegove mogućnosti. 

Epic Games je na Unreal Engine kanalima upravo objavio zvanični sizzle reel sa njihovim radovima koji delimo i ovde, a u nastavku teksta pogledajte nekoliko kompletnih sinematika koje potpisuju artisti iz domaćih studija za razvoj video igara, ujedno i članova naše asocijacije. 

Prijave za narednu iteraciju programa Unreal Fellowship: Storytelling koja će startovati krajem septembra su otvorene do 13. avgusta. Više detalja o programu i uslovima konkursa pronađite na Artstation stranici Epic Games Novi Sad.

Pogledajte nekoliko kompletnih sinematika:

Igor Rajković – Cloudburst: The Awakening

Igor Rajković iz studija Phobos je tokom programa kreirao animirani prequel igre Cloudburst: The Awakening koju razvija njegov tim.

Ivan Stanković – GAIA

Ivan Stanković, suosnivač i CTO Demagog studija, takođe je kreirao rad koji se tematski nastavlja na priče iz istog univerzuma u kojem se odigrava radnja svih njihovih igara.

Bogdan Vukomanović – Circle

Autorski rad Bogdana Vukomanovića, slikara i art direktora u studiju Stick and Rope

Jovan Dudić – Darkness

Jovan Dudić, tehnički direktor u studiju za animaciju ILBE napisao je priču zajedno sa svojom koleginicom Jelenom Pranić.

Ognjen Petrović – 3327

Autor kratke noir krimi priče je Ognjen Petrović, reditelj, montažer i previz umetnik iz Bunkera.  

Nikola Jovanović – Hope

Još jedan artista koji se lepo našao u ulozi reditelja je Nikola Jovanović, Lead 3D Artist iz studija Onyx, a inspiraciju za svoj rad našao u retro SF stilu.

Petar Jovović – Once Upon a Time in UE

Petar Jovović, direktor Crater studija je na Fellowship došao sa punim koferom iskustava iz VFX sfere, a zanimljivo je da se tokom programa prvi put put ostvario kao režiser.