15.01.2020.

PlayUK 2020 u Beogradu: Povezivanje britanske i srpske gejming scene

U Beogradu će se od 20. do 26. januara, na tri lokacije, održati PlayUK festival – British Council program, koji će se u ovom izdanju fokusirati na video igre, gejming kulturu i približavanje britanske i ovdašnje gejming scene uz povezivanje kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti.

Povod je činjenica da su upravo studiji i kreativci iz ove oblasti iz Srbije napravili značajan iskorak na svetskoj sceni a njihove igre postale prepoznatljive i igrane širom planete. PlayUK festival 2020 British Council organizuje u partnerstvu sa Nordeus-om i Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA).

Preko 50 kreativaca koji se bave gejmingom iz Srbije i 30 iz regiona Zapadnog Balkana učestvovaće u radionicama i predavanjima koje će voditi istaknuti profesionalci britanskih indie gejming studija. U Nordeus hub-u oni će od 20. do 24. januara razvijati svoje veštine i upoznati se sa nanovijim trendovima u gejmingu u Velikoj Britaniji. PlayUK 2020. će činiti brojni susreti i razmene iskustava kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti – a širu publiku očekuje zanimljiv program u okviru PlayUK izložbe video igara, koji će pokazati
umetničku stranu gejminga i, naravno, pružiti vrhunsku zabavu. Izložba video igara će se održavati u Kulturnom centru Beograda, 24. do 26. januara.

Interaktivnu kolekciju zanimljivih i uzbudljivih igara koje dolaze iz Velike Britanije će postaviti dvojica škotskih kustosa, čuvenih u svetu digitalnih igara kao We Throw Switches. Ulaz na izložbu je besplatan. PlayUK festival formalno će biti otvoren 22. januara u Muzeju primenjenih umetnosti gde će se publici obratiti direktorka UK gejming asocijacije Džo Tvist, direktorka British Council-a za Srbiju Kler Sirs, član SGA upravnog odobra Miroslav Mićević, direktorka Muzeja Ljiljana Miletić Abramović i predstavnik britanske ambasade u Beogradu. Ovom prilikom Muzeju primenjenih umetnosti biće poklonjena zanimljiva aplikacija “The Gift” (“Poklon”) uz pomoć koje će posetioci muzeja, preko svojih mobilnih telefona, moći svojim prijateljima da šalju virtuelni poklon – prikaz odabranog eksponata muzeja.

PlayUK je platforma British Council-a koja ima za cilj da podrži kreativnost u digitalnom svetu, ponudi pristup novim veštinama i znanju kao i da kreira i ojača interakciju umetnosti i tehnologije. Kroz stvaranje veza između umetnosti i IT sektora i povezivanje profesionalaca iz Velike Britanije i zemalja zapadnog Balkana, ovaj program se bavi temama kao što su programiranje, gejming, virtualna stvarnost (VR), proširena stvarnost (AR), animacija, interaktivni sadržaj i narativni dizajn. Više informacija na www.britishcouncil.rs