17.03.2023.

Nauči kako se prave video igre! Otvorene prijave za treći Playing Narratives ciklus

Mladi kreativci koji se bave ilustracijom, modelovanjem i animacijom, kreativnim pisanjem ili dizajnom zvuka mogu da se prijave za program Playing Narratives - Ideas to Games. Uz radionice i predavanja koja vode iskusni stručnjaci iz gejming industrije i kroz timski rad sa vršnjacima, bez ikakvog predznanja o gejmingu, za osam meseci napraviće svoj prvi koncept za igru i takmičiti se pred međunarodnim žirijem.

Za učešće u programu nije važno predznanje iz gejminga, već želja da se uči i napreduje u oblastima kojima se ovi mladi digitalni i analogni umetnici i umetnice već bave.

U toku ciklusa polaznici i polaznice radiće u timovima. Kroz niz praktičnih radionica, mentorskih sesija i predavanja, svaki tim će razvijati originalni koncept za igru. Podršku pružaju vodeći gejming stručnjaci iz Srbije, kao i gostujući predavači iz Francuske, Nemačke i drugih evropskih zemalja sa jakom gejming scenom. Timove očekuju i posete velikim domaćim gejming kompanijama. 

Finalne ptojekte timovi prezentuju pred međunarodnim žirijem, koji će odabrati najbolji koncept. Ovako gotovi koncepti spremni su za narednu fazu razvoja igre, u čemu će timovi takođe imati punu podršku.

Prijave su otvorene do nedelje 2. aprila u ponoć. 

Kroz Playing Narratives je do sada prošlo preko 50 učesnika i učesnica, polovina njih je našla mesto u gejming industriji, a ostatak je nastavio da radi na svojim ličnim projektima. 

Ovaj program organizuje i sporvodi SGA (Serbian Games Association), ali on ne bi bio moguć bez podrške projekta RECONOMY, kao i posvećenih partnera iz industrije – kompanija 3Lateral / Epic Games, Ubisoft Belgrade, i Two Desperados. Pored njih, u projektu učestvuju i platforma i festival A Maze. / Berlin, kao i Goethe-Institut i Francuski institut u Srbiji.

RECONOMY je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja Švedske razvojne agencije Sida, koji sprovodi HELVETAS Swiss Intercooperation, u saradnji sa organizacijom Help – Hilfe zir Selbsthilfe e.V i ostalim partnerima u zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog Partnerstva.