Pismo zajednici – Mihajlo Džaril, direktor SGA

Mihajlo Džaril,
direktor, SGA
01.02.2024.

Draga zajednico, 

Čudan je put jednog gejmera, koji voli istoriju ali završava pravo, ide u advokaturu pa prelazi u konsalting, a zatim pokreće esport kompaniju i ima čast da bude deo veličanstvene ekipe koja osniva SGA, ali – točak tka kako točak želi. 

Razvoj SGA je prirodnim tokom doveo do momenta gde je neophodno da neko van Upravnog odbora preuzme (ruko)vodeću ulogu u organizaciji, kako bi organizacija mogla da raste dalje, bolje odgovori na nove izazove i kvalitetnije služi zajednicu zbog koje postoji. Međutim, iako je nama, članovima UO, bilo jasno da je taj momenat došao u leto 2022, nije nam bilo jasno ko bi ta osoba mogla da bude. 

Saglasni smo bili i da bi bilo idealno da ta osoba pored određenog profesionalnog iskustva i kapaciteta razume i voli gejming, a još idealnije da već dolazi iz naše industrije. Teško nam je bilo da zamislimo da takvu odgovornost poverimo nekome „sa strane“. 

Potraga za idealnim, ili makar dovoljno dobrim, kanditatom je trajala oko godinu i po dana, tj. sve dok mene splet ličnih i poslovnih okolnosti nije doveo u situaciju da razmislim o ideji da izađem iz Upravnog odbora i preuzmem tu odgovornost lično.  

Kažu da je u životu bitno razumeti i prihvatiti da niko neće doći da te spasi i da ukoliko želiš promenu moraš zapravo nešto lično da uradiš po tom pitanju (fun fact: jedan od tih velikih umova je i Šreder iz Nindža kornjača). Ima još sličnih mudrosti na ovu temu, ali siguran sam da razumete poentu i tok misli. 

 

SGA je neverovatan slučaj ujedinjenja u zemlji koja možda najviše od svega voli da se deli. SGA je primer za to kako jedna zajednica posvećenih profesionalaca može da funkcioniše i udružuje svoje snage kako bi se ostvarili neki viši ciljevi i postigli neki rezultati koji su izvan domašaja pojedinaca i pojedinačnih kompanija ili timova. 

Imao sam tu sreću (ili nesreću) da steknem znanja i iskustva iz prava, finansija, marketinga i menadžmenta zbog kojih verujem da mogu bolje da služim zajednici i doprinesem SGA kroz drugačiju i zahtevniju ulogu u odnosu na onu koju sam imao do sada kao član Upravnog odbora. 

Taj mistični splet okolnosti koji sam spomenuo se u realnosti skraćeno zove „Neva-je-krenula-u-sjajan-vrtić“ i „Fortuna-ekipa-je-sazrela-i-ima-moje-puno-poverenje“.  No, bez obzira kako se zove – hvala mu, jer on me je u ovom trenutku doveo na ovu novostvorenu poziciju direktora SGA i u priliku da napišem ovo otvoreno pismo, tako da dozvolite mi da nakon ovog ne baš baš tako kratkog uvoda, iskoristim ovu jedinstvenu šansu, i da sa vama, gejming zajednicom Srbije, podelim šta za mene znači gejming asocijacija Srbije. 

SGA je neverovatan slučaj ujedinjenja u zemlji koja možda najviše od svega voli da se deli. SGA je primer za to kako jedna zajednica posvećenih profesionalaca može da funkcioniše i udružuje svoje snage kako bi se ostvarili neki viši ciljevi i postigli neki rezultati koji su izvan domašaja pojedinaca i pojedinačnih kompanija ili timova. 

Izuzetno sam ponosan što sam imao tu čast i privilegiju da budem deo SGA priče od samog početka i što mogu da kažem da sam doprineo ostvarivanju nekih takvih ciljeva i rezultata. Izuzetno sam i zahvalan vodećim ljudima naše asocijacije i zajednice što su podržali ideju da ja preuzmem ovu dodatnu odgovornost i dobijem dodatnu čast kao direktor SGA. 

Cilj SGA – da stvori bolje uslove za dalji razvoj gejming industrije u Srbiji je od danas i moj lični profesionalni cilj. 

Dosta toga je urađeno u prethodnih nekoliko godina, ali to je bio samo početak. Moj plan je da ove godine sagledam situaciju unutar i van asocijacije najbolje što mogu, iz svih uglova, i da postavim temelj na osnovu koga ćemo napraviti dalji plan rada i definisati ciljeve za 2030. Moramo i možemo biti ambiciozniji, jer imamo potencijal za to. 

Ukoliko želimo rezultate naredne decenije, moramo početi da se pripremamo za njih sada. Moramo biti više proaktivni, a manje reaktivni. Moramo se truditi da budemo „ahead of the curve“. Moramo dati sve od sebe, i svaki neuspeh posmatrati samo kao priliku da nešto naučimo i budemo bolji u budućnosti. 

Uspeh gejming industrije u Srbiji do sada je bio više rezultat izuzetne lične sposobnosti i sreće nego sistema. Moramo se boriti za sistem, kako bismo povećali šanse za uspeh. Bez podrške, uspehu se može nadati 1 od 100, a uz podršku, ako taj broj povećamo na 2 ili 3 od 100 – možemo da kažemo da postoji okruženje koje odgaja i podržava pobednike. 

Život u Srbiji nas je naučio da se borimo, da radimo bez, ili sa vrlo malo resursa, i izgradio je jak duh u nama. Uloga SGA je da zajednici da alate (kroz naše projekte, programe i inicijative) i neguje zdravo okruženje koje omogućava rast i razvoj. 

Obećavam da ću dati sve od sebe da SGA ispuni svoje ciljeve i ostvari svoju ulogu, i svi članovi i partneri SGA, kao i oni koji to žele da postanu, u meni će uvek naći vernog saveznika, čija su vrata, mail, Discord uvek otvoreni. 

Srdačno,
Mihajlo Džaril