Uticaj podataka na razvoj video igara i njihova uluga u uspehu igre

Pandora Conference,
22-23. novembar, Beograd
23.08.2023.
Želimo da podelimo intervju sa vama koji smo imali priliku da vodimo sa Mihaelom Varchalskim, stručnjakom iz Srbije koji radi kao Data Scientist u kompaniji Nordeus, na prošlogodišnjoj Pandora konferenciji. U ovom intervjuu smo postavili nekoliko pitanja o uticaju podataka na razvoj igara, uključujući njihovu ulogu u uspehu igara, mogućnosti koje pružaju, proces donošenja odluka, dizajnerske procese i buduće trendove u mobilnim igrama.

Pandora: Podaci su jedan od ključnih faktora u savremenom razvoju igara, posebno kada govorimo o mobilnim igrama. Podaci često određuju koje će igre uspeti, a koje neće, čak i više nego vođstvo kompanije, te odlučuju koje će prototipove objaviti. Kako smo došli do tog trenutka i je li to dobro ili loše?

Mihael: S marketinške perspektive, pristup velikoj količini podataka omogućuje rano analiziranje i procenu profitabilnosti igara tokom razvoja. Gaming studiji teže stvaranju zabavnih igara koje će korisnici voleti, ali odlučivanje o profitabilnosti igre krajnje je vođeno odlukama. Praćenje metrika poput zadržavanja korisnika i potrošnje unutar igre postaje ključno za određivanje profitabilnosti i učinkovito oblikovanje marketinških strategija. Zahvaljujući dostupnosti podataka, postaje lakše utvrditi ima li igra potencijal za profit, što može dovesti do teških odluka o napuštanju projekata igara koji verovatno neće donositi profit.

Pandora: Koje su mogućnosti otvorene upotrebom velikih podataka i veštačke inteligencije u području razvoja igara? Kako vidite razvoj korišćenja podataka u području igara u predstojećim godinama?

Mihael: U području nauke o podacima fokus je na analizi podataka i prediktivnom modeliranju. Iako su većina alata koji se koriste u analizi podataka već poznati, postoji kontinuirano istraživanje u području prediktivnog modeliranja i predviđanja korisničkog ponašanja. S druge strane, generativni modeli koji uključuju generisanje slika iz teksta ili rečenica noviji su razvoj koji može pomoći razvojnim programerima igara i umetnicima. Iako još nisu spremni za proizvodnju, vrlo obećavaju. Slično tome, obučavanje AI robota za igranje igara bez ljudskog nadzora, poznato kao obogaćeno učenje, uzbudljiva je koncepcija koja se još uvek razvija i može imati praktične primene u narednim godinama.

Pandora: Postoji mnogo mogućih skupova podataka koje treba prikupiti i analizirati. Kako odlučiti na šta se usresrediti i kako prioritizirati između skupova podataka u razvoju igara?

Mihael: U razvoju igara postoji mnoštvo ponovljivog domenskog znanja, a određene ključne metrike se konstantno prate. Međutim, razumevanje razloga određenih korisničkih ponašanja ili anomalija može biti izazovno. Često je potrebna temeljna analiza podataka kako bi se identifikovali specifični korisnički segmenti koji uzrokuju probleme, poput grešaka. Ne postoji unapred definisan algoritam za taj proces; oslanja se na iskustvo i istraživanje podataka. To ostaje otvoreno i uzbudljivo područje s mogućnošću daljih otkrića.

Pandora: Predviđanje (npr. korisničkog ponašanja) jedna je od ključnih primena podataka u razvoju igara. Koliko su pouzdani ovi prediktivni modeli i do koje mere utiču na same procese dizajna igara, razvoja igara i marketinga?

Mihael: Prediktivni modeli u razvoju igara uglavnom se koriste u marketinške svrhe, budući da je profitabilnost igre tesno povezana s marketinškim strategijama. Ovi modeli često se koriste od strane marketinških timova za predviđanje korisničkog ponašanja i generisanje prihoda. Međutim, precizno predviđanje metrika poput vrednosti životnog veka (LTV) može biti izazovno. Dok predviđanje prosečne LTV vrednosti za veliki uzorak korisnika nakon određenog vremenskog doba može pružiti pouzdane rezultate s relativnom greškom od nekoliko posto, postizanje preciznih predviđanja na individualnoj frekvenciji korisnika ostaje otvoreno i teško pitanje.

Pandora: Možete li nam reći kakve mobilne igre će igrači verovatno igrati u sledećih nekoliko godina, sudeći prema tendencijama koje proizlaze iz podataka s kojima radite?

Mihael: Uspeh igre nije isključivo određen podacima ili žanrom. Povremeno se pojavljuju jedinstvene igre koje uvode potpuno nove žanrove i postižu uspeh putem inovativnih mehanika igre. Predviđanje uspeha takvih igara izazovno je i prožima se izvan analize podataka. Često uključuje kreativnost i sposobnost uvođenja privlačnih mehanika. Predviđanje pojave potpuno novih žanrova ostaje teško, a neočekivano uspešne igre mogu nastati nudeći uzbudljivo i jedinstveno iskustvo igranja.

Ako ste zainteresovani za budućnost game developmenta uz veštačku inteligenciju, imate priliku da se prijavite za ovogodišnju Pandora konferenciju koja će se održati u Sava Centru od 22. do 23. novembra.

Early bird karte dostupne su do 18. septembra putem sajta a cela plejlista sa prošlogodišnjih predavanja dostupna je ovde: