Konstantin Nenadov: od printa do digitala – intervju sa 100. članom SGA

Maša Milutinović,
Social Media Manager, SGA
31.10.2021.
Pre samo tri godine Srpsku asocijaciju industrije video igara osnovalo je osam članica osnivača. Danas u našu zajednicu dočekujemo 100. člana! I to veterana domaće gejming scene - osnivača kanala Escape Game Show.

*Naslovna fotografija preuzeta sa VICE Srbija, uz dozvolu sagovornika

Kako to obično biva pa se sve lepo poklopi, naš jubilarni stoti član je neko ko će nam pomoći da širimo lepe vesti iz domaće gejming industrije i podižemo svest o ovoj najbrže rastućoj industriji zabave.

Iza njega stoji preko 20 godina igračkog i profesionalnog iskustva. Prve korake je napravio pišući recenzije za magazin “PC Igre“ u izdanju Mikro knjige, da bi kasnije bio autor i voditelj emisije “Silikon” koja se emitovala na televiziji Metropolis pune dve godine. U tom periodu je napisao preko 300 recenzija.

Ovom svečanom prilikom prozborili smo koju sa Kostom Nenadovim.

SGA: Reci nam nešto više o tvom YT kanalu? Šta je najpopularniji sadržaj, ko je tvoja publika?

Konstantin Nenadov: Youtube kanal ESCAPE GAME SHOW se bavi kompjuterskim igrama i kompletnom igračkom scenom kako u našoj zemlji tako i u regionu. Posebnu i jedinstvenu notu joj daju ekskluzivne vesti, kao i teme koje niko sa ovih prostora ne obrađuje (Fortnite: Vodič za roditelje, Zavisnost od video igara, Šta je eSports?). Zahvaljujući saradnji sa distributerom kompjuterskih igara za Srbiju (IRIS MEGA, Computer Land Company) i distributerom CD MEDIA (Grčka) koja pokriva Balkan u mogućnosti smo da predstavimo sve nove igre za PC koje se pojave. Najpopularniji sadržaj su definitivno TOP LISTE u kojima se trudim da predstavim najbolje igre iz različitih žanrova kao i kvalitetne besplatne igre za koje procenim da mogu da budu interesantne igračima.

Kao stariji gejmer i dete ex Jugoslavije, težim da pridobijem publiku iz celog regiona svih starosnih dobi. Na Escape Game Show kanalu nisu bitne godine, veroispovest, nacionalnost, politilčka opredeljenost. Svi smo tu radi zabave i ljubavi prema video igrama. Mogu da se pohvalim da ni jedan kanal u region nema bolji i pristojniji komjuniti. Trudimo se da pomognemo jedni drugima, a na kraju da se odlično i zabavimo. Pored YouTube-a naš sadržaj gledaoci mogu da prate i na dva TV kanala. Sport Klub ESPORTS i Game Hub (Hrvatska).

Gejming ne znači samo sedenje za računarom po ceo dan i igranje igrica.

SGA: Tvoje neko zapažanje o YT gejming sceni u Srbiji? Šta možemo da uradimo, tj. kako da se ugledamo na globalno tržište?

Konstantin: Živimo u zemlji koja u mnogim stvarima kaska za celim svetom pa tako i u gejmingu. Kod nas je potrebno da veliki brendovi prepoznaju gejming i da uz pomoć njihove finansijske pomoći pomognu u promociji ove scene. Potrebno je više radionica, događaja i sajmova koji bi svojim sadržajem privukli publiku i upoznali ih sa činjenicom da gejming ne znači samo sedenje za računarom po ceo dan i igranje igrica. To je svakako stereotip koji prati sve u vezi sa video igrama.

SGA: Rekao si da je sve počelo od magazina PC Igre, možeš li da nam malo detaljnije ispričaš kako je tekao tvoj razvojnu put od printa do digitala za ovih 20 godina?

Konstantin: Kompjuter sam dobio 1984 godine. Bio je to Commodore 64 koji mi je otac doneo iz Amerike. Tada je sve krenulo. Kasnije sam imao svoj CD klub u vreme kada je piraterija bila sasvim “legalna” u zemlji. Klub se zvao ERROR i nalazio se na Banovom Brdu. Radeći na radio stanici TOP FM upoznao sam Relju Jovića koji je između ostalog pisao za časopis Mikro-PC World a i postavljen je za urednika novog časopisa PC Igre. Pitao me je da li bih želeo da se oprobam i kao recenzent….i tako je sve krenulo. Kasnije sam imao emisiju na televiziji METROPOLIS koja se bavila samo video igrama. Bila je to sjajna ekipa, a većina njih je i danas na sceni: Galeb, Zoran Kesić, Ana Mihajlovski, Baja, Dušica Jakovljević.

Muzika je, s druge strane, uvek bila prisutna. Tako sam, između ostalog, i sa Dušanom Kaličaninom bio deo organizacije “Technokratia” i 90-tih smo podizali elektronsku scenu s akcentom na PSY Trance. Poznat sam bio kao DJ Konstantin i zaista sam ponosan na period deo mog života. 2019. godine sam prestao aktivno da se bavim DJingom i na nagovor supruge (koja inače nije ljubitelj video igara) pokrenuo YouTube kanal.

SGA: Kako vidiš razvoj gejming industrije u Srbiji?

Konstantin: Kao i u svakoj industriji, bez ulaganja nema rezultata. Iskreno se nadam da će se svest kod naših ljudi promeniti i da će gejming scena zameniti očajan sadržaj kojem smo izloženi svakodnevno, kako na TV-u tako i na društvenim mrežama. Potrebno je da se iskristališe sadržaj, da se izdvoji kvalitetno od štetnog. To je jedini način da se gejming predstavi kao nešto što je dobro.