Jesenji Playing Narratives bootcamp – širom Beograda!

SGA,
20.10.2022.
Krajem septembra, ponovo smo okupili sve učesnike Playing Narratives programa iz četiri zemlje regiona. Brojne radionice i predavanja, gošće iz Francuske, posete kompanijama i čitavoj konferenciji CGA Belgrade obeležili su ovaj dinamičan produženi vikend

Nakon prvog Playing Narratives “samita” u maju mesecu u prostorijama Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, kada su naših 30-ak učesnika i učesnica iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Rumunije imali priliku da isprate brojna predavanja i radionice kao i da formiraju svoje projektne timove, ponovo smo se okupili – ovaj put u Beogradu. 

Tokom leta, čak osam timova koje čine narativni dizajneri, artisti i dizajneri zvuka je vredno radilo na razvoju svojih koncepata, koji će biti predstavljeni međunarodnom žiriju i zainteresovanoj publici u petak, 25. novembra u galeriji Grafički kolektiv. To će ujedno biti i zatvaranje pop-up izložbe Playing Narratives x A MAZE, na kojoj će biti predstavljeno 10-ak interaktivnih instalacija iz tzv. arthouse games domena, a u gostima će nam biti i autori u kustosti iz Nemačke i Francuske, dve zemlje sa kojima se u PN koncept zajednički razvija od samog svog početka.

Boravak učesnika u Beogradu iskoristili smo i da se još više povežemo sa jednim od ključnih partnera programa, kompanijom Ubisoft koja u Beogradu ima više od 150 zaposlenih

Ali da bi stigli do toga, mladi kreativci koji su se upustili u ovo osmomesečno putovanje u game dev moraju razviti i ispolirati svoje projekte, kao i spremiti svoje efektne pitching prezentacije kojima će ostaviti dobar utisak na žiri. Upravo je to bio i fokus prve radionice ovog jesenjeg bootcamp programa koji je počeo u četvrtak 22. septembra, koju je vodio Relja Dereta, jedan od naših najiskusnijih eksperata za javni nastup u beogradskom Startit Centru. Pored bavljenja samom strukturom prezentacije i nastupom pred publikom, bavili smo se i time kako opisati svoj projekat u samo nekoliko reči. U susret finalnom događaju, Relja će sa timovima raditi u jošp nekoliko navrata, kako bi rezultati bili na tragu odličnih pitcheva iz prvog ciklusa u novembru 2021.

Boravak učesnika u Beogradu iskoristili smo i da se još više povežemo sa jednim od ključnih partnera programa, kompanijom Ubisoft koja u Beogradu ima više od 150 zaposlenih. Nakon prve radionice, posetili smo njihov beogradski studio koji se nalazi “iza ćoška” u Balkanskoj ulici. Tamo su nas ugostili Srđan Obrenović (Communications & CSR Specialist) i Lazar Ivanović (HR Business Partner), koji su nam približili organizaciju lokalnog Ubi studija, način na koji su organizovani i kako funkcionišu u okviru globalnog Ubisoft sistema koji čini 45 studija u više od 20 zemalja, sa ukupno 20.000 zaposlenih. Jedinstvena prilika za našu grupu da se upoznaju sa kompanijom u kojoj se radi na nekim od najpoznatijih globalnih AAA hit naslova, a tu su ih dočekali i poznata lica predavača sa novosadskog bootcamp programa, tako da Playing Narratives i Ubisoft Belgrade uspešno grade zajednički prostor za učenje, bilo da da se dešava online, ili pak u samim prostorijama kompanije.

Nakon zajedničkog ručka i pomalo slobodnog vremena, timovi su nastavili svoj zajednički rad koji se tokom leta uglavnom odvijao u onlajn domenu, ali i predahnuli kako bi se pripremili za naredni, “udarni” dan ovog programa koji se odvijao u Prostoru Miljenko Dereta, na Dorćolu. Pored nekoliko predavanja i radionica, tog petka su nas posetili i predstavnici kompanije 3Lateral/Epic Games, generalnog sponzora programa, kako bi timovima dali vredne povratne reakcije na njihove projekte. 

Dan je počeo sam radom u grupama, u kome su narativni dizajneri, artisti i dizajneri zvuka imali svoje zasebne radionice sa ekspertima iz industrije. Kathelyn Isaacson, kompozitorka i dizajnerka zvuka koja je sarađivala sa francuskim Ubisoft Nadeo studijem održala je predavanje i mentorsku sesiju sa fokusom na dizajn zvuka (za razliku od fokusa na samu muziku i kompoziciju koje su bile tema na proletnjem bootcamp-u). Irena Ćirković je ispred Mad Head Games radila sa narativnim dizajnerima, dok su artisti nastavili istraživanje UI dizajna sa Dianom Koltsovom i Aleksandrom Kneževićem iz beogradskog Ubisofta.

Ovogodišnji Playing Narratives polako se bliži velikom finalu, kada će u okviru manifestacije November Numerique u organizaciji Francuskog Instituta u Srbiji biti predstavljeni finalni projekti

Još jedna Francuskinja, tehnička dizajnerka nastanjena u Belgiji Camille Soual je zatim svim učesnicima održala radionicu iz dizajna korisničkog iskustva za igrače

Nakon pauze, pridružile su nam se Nevena Ristić i Aleksandra Smiljković iz niške kompanije Webelinx Games, takođe jednog od partnera i sponzora ovogodišnjeg ciklusa programa. Njihovo predavanje ticalo se plasmana igara na tržište, odnosno promišljanju marketing strategije za vašu igru.

Na kraju ovogo dinamičnog dana, Adam Kovač i Dragan Jerosimović, koje su učesnici već imali prilike da upoznaju u Novom Sadu, ispratili su inicijalne prezentacije timova i dali im smernice za dalju pripremu samih koncepata igara, ali i pitch deck-ova. Pored toga, predstavljene su im i prilike koje ih očekuju nakon završetka programa.

Slobodno vreme učesnici su iskoristili za zajedničko druženje i otkrivanje Beograda, dok je subota, 24. septembar bila rezervisana za posetu ovogodišnjoj CGA Belgrade konferenciji, koja je u Beogradu okupila brojne stručnjake iz domena kompjuterske grafike, animacije, filmske post-produkcije i gejminga. Ovu konferenciju podržao je i superklaster Creative Tech Serbia koji predvodi SGA, a svih učesnici Playing Narratives bootcamp-a ispratili su celodnevni program u MTS Dvorani, u okviru koga se domaćoj publici kroz predavanje predstavila i Camille Soual.  

Ovogodišnji Playing Narratives polako se bliži velikom finalu, kada će u okviru manifestacije November Numerique u organizaciji Francuskog Instituta u Srbiji biti predstavljeni finalni projekti. Pre toga, naši partneri iz Nemačke, platforma A Maze. / Berlin, predstaviće svoju pop-up izložbu u galeriji Grafički kolektiv, u periodu od 16. do 25. novembra. Pored same izložbe koja će predstaviti 10-ak zanimljivih interaktivnih radova, ugostićemo i nekoliko autora iz Nemačke i Francuske: Thorstena S. Wiedemanna, kustosa izložbe, kao i Robina Baumgartena i Baptistea Portefaixa, koji će održati predavanja i radionice za srednjoškolce. 

U svom drugom ciklusu, Playing Narratives je značajno proširio svoj program, broj učesnika i tip aktivnosti, sve vreće težeći da znanja podeli i sa širom zajednicom mladih kreativaca zainteresovanih za razvoj igara. Pratite nas, i pridružite se!

Kao i prethodne godine, program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma.. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona, kao i SGA kolege iz asocijacija Slovenia Games, MAGDA i RGDA.