STUDIJE VIDEO IGARA

U Novom Sadu je 9. decembra 2022. godine održano drugo izdanje akademske konferencije STUDIJE VIDEO-IGARA (SVI), koja je nakon uspešnog prvog izdanja dobila i međunarodni karakter.

Imali smo prilike da čujemo 50 prijavljenih radova i izlaganja, dva keynote predavača iz inostranstva, a
održan je i okrugli sto za brojne članove akademske zajednice o perspektivama obrazovanja u domenu
gejminga u organizaciji SGA, koja se uključila u realizciju konferencije kao su-organizator kroz projekat
Creative Tech Serbia.

VIDEO GAMES AS A CHALLNEGE TO ACADEMIA

Konferencija SVI posvećena je temi Video Games as a Challenge to Academia – 50 Years of the Gaming Industry. Usredsređujući se na domene nauke i proizvodnje video-igara, konferencija ispituje različite aspekte i nivoe povezanosti nauke i industrije. Zamišljena je kao prilika za preispitivanje i razradu zaključaka koji su se iskristalisali tokom prethodne SVI konferencije 2021. godine, na kojoj su po prvi put u Srbiji studije video-igara promovisane kao nova naučna oblast.

Predloge za izlaganja poslalo je 54 istraživača iz Srbije, Izraela, SAD, Italije, Kine, Švedske, Tajlanda, Velike Britanije, Turske, Šri Lanke, Malezije, Francuske, Hrvatske i Austrije. Na konferenciji su razmatrana brojna pitanja, a samo neka od njih su: Kakva značenja možemo da otkrijemo u tekstualnoj analizi igre? Koje su relacije video igara i umetnosti? Koji je potencijal ozbiljnih igara u obrazovanju i terapiji? Kakva je dinamika stvaranja igračkih zajednica? Kakva je budućnost razvoja kritike video igara? Gde su tačke susreta industrije i društveno – humanističkih nauka?

POGLEDAJTE ZVANIČNI SAJT STUDIJE VIDEO IGARA KONFERENCIJE, GDE MOŽETE NAĆI I KOMPLETNU AGENDU!

OKRUGLI STO AKADEMSKE ZAJEDNICE

U okviru konferencije, SGA kroz program superklastera Creative Tech Serbia organizuje i radni okrugli sto pod nazivom Perspektive i izazovi edukacije u oblasti gejminga u Srbiji. Ideja je da se okupe predstavnici svih relevatnih akademskih i institucija neformalnog obrazovanja koji u svojim nastavnim programima imaju bilo predmete, bilo čitave smerove ili studijske programe posvećene profesionalnom razvoju za domen razvoja video igara i srodnih disciplina, ili pak programe koji pokrivaju teme i oblasti koje su komplementarne radu u ovoj industriji.

Cilj je da se sagledaju sadašnji kapaciteti i tekući programi, kao i da se razmene informacije o daljim planovima i izazovima sa kojima se akteri obrazovnog sistema u ovom pogledu susreću. Želja SGA je da zajedničkim snagama razvija edukativne i akademske inicijative posvećene gejmingu, da doprinese njihovom unapređenju i da ih uveže sa stvarnim potrebama industrije. Ovaj okrugli sto biće zatvorenog tipa i namenjen je predstavnicima edukativnih institucija i kompanija iz domaćeg ekosistema razvoja video igara.

Pored Akademije umetnosti (Univerzitet u Novom Sadu) u organizaciji ove godine učestvuju i Filološki fakultet (Univerzitet u Beogradu) i Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA). SGA podržava konferenciju kroz program superklastera Creative Tech Serbia. Pilot superklaster podržan je od strane projekta Srbija inovira koji sprovodi ICT Hub iz Beograda, uz podršku USAID.

PROGRAM REALIZOVALI