O stripovima i igrama: kroz vreme

Playing Narratives 10.06.2021.
Vreme 17:30
Jezik English
Lokacija Zoom
Cena Besplatno

O stripovima i igrama: kroz vreme

U četvrtak 10. juna biće održano poslednje javno predavanje o ovom delu godine, u okviru programa Playing Narratives. U pitanju je još jedno gostovanje francuskog stručnjaka, Samuela Leveka (Samuel Lévêque), kustosa strip-biblioteke pri Musée de la Bande Dessinée u francuskom gradu stripa – Angulemu.

Ovo je jedno od predavanja u okviru progama Playing Narratives koje je otvoreno i za širu zajednicu, a s obzirom da će se realizovati na engleskom jeziku, biće otvoreno i za sve one zainteresovane za temu izvan Srbije.

Tokom protekla dva meseca, učesnici programa imali su prilike da isprate brojna predavanja i radionice iz domena narativnog dizajna, gejm dizajna, level dizajna, dizajna zvuka za video igre i različitih tema vezanih za gejm art, produkciju i objavljivanje igara, a najveći deo ovih predavanja će tokom leta biti na raspolaganju i široj zajednici putem SGA YouTube kanala.

U okviru predavanja About Comics and Games: historical views, videćemo kako su različite kulture stripova (manga, superherojski strip, franko belgijski strip…) artikulisale svoju proizvodnju naporedo sa porastom tržišta video igara, od 1980-ih do danas. Takođe ćemo razgovarati o tome kako su biblioteke u Francuskoj igranje i programiranje učinili delom svoje kulturne agende.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 10. juna sa početkom u 17.30 časova, a zainteresovana publika može ga ispratiti putem Zoom-a.

Program Playing Narratives su inicirali i realizuju Goethe-Institut i Francuski institut u Srbiji zajedno sa SGA. Ovaj 8-mesečni program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda. Pored toga, projekat su prepoznali i brojni partneri u zemlji i inostranstvu: generalni pokrovitelj projekta je kompanija Digital Arrow iz Novog Sada, a kao istaknuti sponzori u realizaciji učestvuju i domaće kompanije Two Desperados i 3lateral kao deo Epic Games. Ubisoft Belgrade takođe je sponzor projekta. Renomirane organizacije iz Nemačke (akcelerator Spielfabrique) i Francuske (visoka škola za video igre i interaktivne digitalne medije Cnam-ENJMIN) i njihovi predavači takođe su involvirane u realizaciju projekta.

Samuel Levek,
Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image
O predavaču

Samuel Levek (Samuel Lévêque) je kustos u Strip-biblioteci pri Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image u Angulemu, poznatom kao „gradu stripa“ u kome su bazirane brojne škole i inicijative koje se bave edukacijom i razvojem u domenu stripa i interaktivnih umetnosti. Samuel takođe redovno piše o video igrama za sajt The Pixel Post.