Playing Narratives kickoff – A MAZE. / Berlin

Playing Narratives 21.04.2022.
Vreme 19 h
Jezik Engleski
Lokacija SGA YouTube
Cena Besplatno

Playing Narratives kickoff – A MAZE. / Berlin

Nemačka platforma za “igre i razigrane medije” jedan je od partnera drugog, regionalnog ciklusa programa koji će okupiti 30ak mladih kreativaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rumunije, koji će do novembra raditi na svojim prvim konceptima za video igre. U okviru prvog onlajn događaja učesnicima, ali i široj publici, će se predstaviti Thorsten S. Widemann, osnivač festivala, kao i autori Annika Maar i Anselm Pyta.

Nakon otvorenog poziva na koji se prijavilo 135 mladih kreativaca iz pet zemalja regiona, kickoff događaj drugog ciklusa programa Playing Narratives biće održan onlajn u četvrtak, 21. aprila od 19 do 21 h, a otvoren je i za širu publiku. Okupiće sve odabrane učesnike iz Srbije, kao i one iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Rumunije, njih oko 30 ukupno. Program će biti posvećen autorima koji deluju na raskrsnicama savremene umetnosti, eksperimenta i gejminga, a vezani su za festival i platformu koja već deset godina populariše ovakav pristup igrama u Nemačkoj, ali i šriom sveta – A MAZE. / Berlin

A MAZE. / Berlin je međunarodni festival, platforma za umetničke igre i “razigrane ” (playful) medije. A MAZE. / Berlin festival se u 2022. godini vraća po 11. put, okupljajući svetsku zajednicu kreatora umetničkih igara i razigranih medija. Upravo od 13. do 17. maja, ova manifestacija će biti održana kako u virtuelnom/digitalnom prostoru, tako i fizički na nekoliko lokacija u Berlinu, pa je ovaj program prava prilika i da se upoznamo sa svim onim što publiku očekuje i na samom događaju, i šta su najnovije tendencije i fokusi u domenu tzv. “arthouse”  igara.

U ovom posebnom programu predavanja i prezentacija koji su pripremljeni za publiku iz regiona i učesnike programa Playing Narratives: Ideas to Games, predstaviće nam se Thorsten S. Wiedemann, osnivač i umetnički direktor ove organizacije i manifestacije, kao i nekoliko autora koji su do sada uspešno izlagali u okviru različitih A MAZE. / Berlin aktivnosti, kako u Nemačkoj tako i širom Evrope, ali i u Južnoj Africi. Ovom prilikom to će biti Annika Maar i Anselm Pyta

Dok će Thorsten predstaviti svet u kome deluje A MAZE. i govoriti o potrebi za arthouse igrama, Annika i Anselm će sagledati različite kreativne aspekte dizajniranja igara, koje će se uglavnom baviti pojmom i ulogom vremena. The ups and downs of writing a time loop adventure će biti tema Annike Marr, dok će Anselm Pyta govoriti na temu Time as a Game Mechanic

Događaj će biti dostupan kao live stream putem SGA YouTube kanala!

Nakon ovog inicijalnog programa, učesnike očekuje nekoliko onlajn sastanak tokom narednih nedelja, a zatim i kompletan trodnevni program u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu sredinom maja meseca, kada će se svi učesnici okupiti i imati niz predavanja i radionica, te početi i svoj timsko-projektni rad. 

Kao i prethodne godine, program Playing Narratives je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona, kao i francuski audio-vizuelni hab Plain Images, i nemačka kreativna platforma A MAZE. / Berlin

Thorsten S. Wiedemann,
Osnivač, A MAZE. / Berlin
O predavaču

Thorsten S. Wiedemann je osnivač i direktor A MAZE. Pod ovom međunarodnom etiketom on producira i kurira festivale, izložbe i radionice o preseku igara, kulture igara, digitalne umetnosti i “razigranih” medija. Sa A MAZE. / Berlin kreirao je međunarodni festival za predstavljanje arthouse igara, razigranih medija i kulture alternativnih igara.

On generiše nove kontroverzne formate (npr. MAZE. Magazin, A MAZE. Pop-ups, A MAZE. / SPACE, A MAZE. Train Jam) i pruža prostor za eksperimentisanje i razmenu. Thorsten je 2012. osnovao A MAZE. Awards, koje su namenjene umetničkim orijentisanim igrama u šest kategorija. Njegov fokus je na interdisciplinarnom i raznolikom diskursu o jednom od ključnih medija 21. veka, kao i na popunjavanju praznina između razigranih medija, umetnosti i tehnologije. Takođe, on je tokom svog Disconnected nastupa 48 sati proveo u virtuelnoj stvarnosti! Trenutno živi i radi u Berlinu.

Annika Maar,
Dizajnerka video igara
O predavaču

Annika Maar je započela svoju karijeru kao ilustratorka u domenu fantastike, pre nego što je ušla u industriju igara. Vođena strašću i sa malo nepromišljenosti, osnovala je Happy Broccoli Games i razvila prototip za Kraken Academy!! skroz sama, da bi kasnije angažovala tim da završi projekat. Kraken Academy!! je objavljen na PC-u, Switch-u i Xbox-u, a objavio ga je izdavač Fellov Traveller.

Anselm Pyta,
Suosnivač, Studio Seufz
O predavaču

Anselm Pita je jedan od osnivača Studija Seufz, nezavisnog nemačkog studija koji se fokusira na neobične igre i animacije. Pored svoje zamisli The Longing, on je kokreirao viralne veb hitove poput Murder i Lucky Tower.