STUDIJE VIDEO IGARA

Konferencija 09.12.2022.
Vreme 10 h
Jezik Srpski
Lokacija Univerzitet u Novom Sadu
Cena Besplatno

STUDIJE VIDEO IGARA

U Novom Sadu će u petak, 9. decembra biti održano drugo izdanje konferencije Studije video-igara, koja nakon uspešnog prošlogodišnjeg izdanja od ove godine ima međunarodni karakter. Očekuje vas preko 50 prijavljenih radova i izlaganja, dva keynote predavača iz inostranstva, kao i okrugli sto o perspektivama obrazovanja u domenu gejminga, u organizaciji SGA.

Ovogodišnja konferencija Studije video-igara (SVI) posvećena je temi Video games as a challenge to Academia – 50 years of the gaming industry (Video igre kao izazov za nauku – 50 godina industrije video-igara). Usredsređujući se na nauku i proizvodnju video-igara, konferencija ispituje različite aspekte i nivoe povezanosti nauke i industrije. Ona je zamišljena kao prilika za preispitivanje i razradu zaključaka koji su se iskristalisali tokom prošlogodišnje SVI konferencije, na kojoj su, po prvi put u Srbiji, promovisane studije video-igara kao nova naučna oblast.

Druga međunarodna naučna konferencija Video Game Studies (Studije video-igara) održaće se 9. i 10. decembra. Program 9. decembra se održava u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu (Dr Zorana Đinđića 1). Ulaz je slobodan uz registraciju na licu mesta. Izlaganja 10. decembra će biti realizovana onlajn. 

Predloge za izlaganja poslalo je 54 istraživača iz Srbije, Izraela, SAD, Italije, Kine, Švedske, Tajlanda, Velike Britanije, Turske, Šri Lanke, Malezije, Francuske, Hrvatske i Austrije. Na konferenciji će biti razmatrana brojna pitanja, a samo neka od njih su: Kakva značenja možemo da otkrijemo u tekstualnoj analizi igre? Koje su relacije video igara i umetnosti? Koji je potencijal ozbiljnih igara u obrazovanju i terapiji? Kakva je dinamika stvaranja igračkih zajednica? Kakva je budućnost razvoja kritike video igara? Gde su tačke susreta industrije i društveno – humanističkih nauka?

Kompletnu agendu konferencije možete pogledati na linku

U okviru konferencije, SGA kroz program superklastera Creative Tech Serbia organizuje i radni okrugli sto pod nazivom Perspektive i izazovi edukacije u oblasti gejminga u Srbiji. Ideja je da se okupe predstavnici svih relevatnih akademskih i institucija neformalnog obrazovanja koji u svojim nastavnim programima imaju bilo predmete, bilo čitave smerove ili studijske programe posvećene profesionalnom razvoju za domen razvoja video igara i srodnih disciplina, ili pak programe koji pokrivaju teme i oblasti koje su komplementarne radu u ovoj industriji. 

Cilj je da se sagledaju sadašnji kapaciteti i tekući programi, kao i da se razmene informacije o daljim planovima i izazovima sa kojima se akteri obrazovnog sistema u ovom pogledu susreću. Želja SGA je da zajedničkim snagama razvija edukativne i akademske inicijative posvećene gejmingu, da doprinese njihovom unapređenju i da ih uveže sa stvarnim potrebama industrije. Ovaj okrugli sto biće zatvorenog tipa i namenjen je predstavnicima edukativnih institucija i kompanija iz domaćeg ekosistema razvoja video igara. 

Pored Akademije umetnosti (Univerzitet u Novom Sadu) u organizaciji ove godine učestvuju i Filološki fakultet (Univerzitet u Beogradu) i Asocijacija industrije video igara Srbije (SGA). SGA podržava konferenciju kroz program superklastera Creative Tech Serbia. Pilot superklaster podržan je od strane projekta Srbija inovira koji sprovodi ICT Hub iz Beograda, uz podršku USAID