KREATIVNA EVROPA: Konkurs za podršku razvoja video igara

SGA General 29.11.2023.
Vreme 17 h
Jezik Srpski
Lokacija ImpactHUB Beograd
Cena Besplatno

KREATIVNA EVROPA: Konkurs za podršku razvoja video igara

U saradnji sa Deskom kreativna Evropa Srbija i MEDIA Deskom, SGA predstavlja aktuelni konkurs programa Kreativna Evropa za podršku razvoju video igara, koji se zatvara 24. januara 2024. Ovom prilikom, svoja iskustva podeliće niška kompanija Codemancy, čiji je projektat Endless Light podržan na prethodnom konkursu. Idealna prilika za sve timove koji razvijaju narativne igre da se na vreme pripreme svoju prijavu za naredni konkurs!

Program Kreativna Evropa je glavni program Evropske unije kojim se pruža finansijska podrška ustanovama i organizacijama u polju kulture kako bi čuvale, razvijale i promovisale evropsku kulturnu i jezičku raznolikost, kao i nasleđe, te unapređivale kompetitivnost i ekonomski potencijal kulturnih, a naročito audiovizuelnih delatnosti.

Podeljen je u tri potprograma – Kultura, koji pokriva sve oblasti kulture i umetnosti, izuzev audiovizuelnih delatnosti koje pokriva potprogram MEDIA, te Međusektorsko povezivanje koje omogućava saradnju između različitih kreativnih oblasti, pokrivajući između ostalog i oblast informisanja i medija.

Cilj podrške razvoju video igara i imerzivnog sadržaja je povećanje kapaciteta evropskih proizvođača video igara, XR studija i audiovizuelnih produkcijskih kompanija da razviju video igre i interaktivna imerzivna iskustva sa potencijalom da dosegnu globalnu publiku. Podrška takođe ima za cilj da poboljša konkurentnost evropske industrije video igara i drugih kompanija koje proizvode interaktivni imerzivni sadržaj na evropskim i međunarodnim tržištima omogućavanjem zadržavanja intelektualne svojine od strane evropskih developera.

Konkurs je otvoren za aktivnosti koje se odnose na fazu preprodukcije narativnih video igara i interaktivnih narativnih imerzivnih iskustava, bez obzira na platformu ili očekivani metod distribucije. Aktuelni konkurs za podršku razvoju video igara otvoren je do 24. januara 2024, a ovom prilikom će ga predstaviti Una Domazetoski, ispred MEDIA Deska.

Ono što je specifično za ovo predstavljanje je da će nam se pridružiti predstavnici kompanije Codemancy iz Niša, koja je uspešno aplicirala u prethodnom ciklusu ovog programa, i obezbedila podršku Evropske unije za svoj projekat Endless Light. Sa nama će biti Saša Veličković i Dragan Stoiljković, koji će podeliti svoje direktno iskustvo pripreme aplikacije za ovaj konkurs.

Codemancy je full stack software development kompanija iz Niša. Formirana pre 9 godina, kompanija zapošljava preko trideset bistrih i radoznalih ljudi različitih veština, interesovanja i specijalizacija. Tokom godina smo evoluirali u raznovrstan tim čija ekspertiza leži primarno u razvoju i integraciji enterprise platformi za e-commerce, analitiku, logistiku i marketing. Njihov prvi izlet u komercijalni game development krenuo je izdavanjem igre Lawbringer na Steam platformi početkom ove godine. Njihov cilj je da kanališu skoro deceniju iskustva u razvoju i organizaciji kompleksnih softverskih projekata u tržište video igara.

Endless Light je narativna roguelike akciona igra o devojci koja pokušava da popravi svet koji je preživeo svojevrsnu nadrealnu katastrofu. Naš protagonista, mlada devojka Sova, odrasla je u jednom od izolovanih zajednica koje opstaju na granici sa Conjecture – promenjivom i fluidnom manifestacijom Entropije. Njen svet ne prati zakone striktne, objektivne stvarnosti, već je oblikovan idejama, ideologijama i ubeđenjima i prolazi kroz stalnu transformaciju. Igra istražuje teme transformacije, ideologije, objektivne stvarnosti i ciklične prirode života i svemira. Iako primarno naučno-fantastična priča, Endless Light pozajmljuje mnoge elemente weird fiction žanra, inspirisana fizikom, filozofijom, mitologijom i spekulativnom fikcijom, kao i istorijom i kulturom našeg podneblja.

Saša Veličković,
Codemancy, Izvršni direktor
O predavaču

Saša je nosio puno različitih šešira kroz deceniju i nešto svoje karijere – od UX/UI dizajnera, preko business analyst-a, konsultanta, programera i CEO-a. Njegova znatiželja i nesposobnost da se fokusira na jednu stvar vodile su učenju raznih veština i alata, dok su ga potrebe rastuće kompanije izvukle iz zone komfora i stavile na put liderstva.

Kao nepopravljivi nerd, Saša je uvek bio okružen igrama. Prvo gamedev iskustvo mu je bio mod koji je pisao za igru Neverwinter Nights i od tada nema nazad! Njegova razna eksperimentisanja sa Unity engine-om, amaterski projekti i kolaboracije kulminirali su izdavanjem igre Lawbringer i, sada, aktivnim razvojem na igri Endless Light.

Kada se jednom odvoji od računara, Saša voli da čita, svira bas gitaru, vodi višegodišnje D&D kampanje i pravi male čovečuljke od gline.

Una Domazetoski,
Rukovodilac, Desk kreativna Evropa MEDIA
O predavaču

Una Domazetoski je rođena 1977. godine u Beogradu, gde je završila srednju školu i nakon toga se preselila u Grčku. Diplomirala je 2003. godine na Univerzitetu u Patri – Odsek humanističkih i društvenih nauka. Upisala postdiplomske studije na Fakultetu dramskih umetnosti – Menadžment kulture i medija u Beogradu. Od 2005. godine radi kao koordinator za međunarodne odnose u Filmskom centru Srbije. Od januara 2022. rukovodilac MEDIA odseka Deska kreativna Evropa u Srbiji.

Dragan Stoiljković,
Codemancy, Projektni menadžer
O predavaču

Dragan Stoiljković, po osnovnom obrazovanju sociolog, trenutno je na poziciji Project Manager-a u kompaniji Codemancy. Ima više od deset godina radnog iskustva kao project manager, kao i fundraising i start-up konsultant. Svoje profesionalno iskustvo gradio je sa EU projektima i upravljanjem grantovima zasnovanim na EU fondovima, kao i pisanjem grantova za Horizon Europe i Erasmus. Ima višegodišnje iskustvo sa kreiranjem biznis planova za male i srednje preduzetnike.

Dragan je pasionirani gejmer strateških i roleplaying igara.