Kako pravimo igre? Radionica za srednjoškolke

SGA Empowers 24.03.2022.
Vreme 10:00
Jezik Srpski
Lokacija Mejkers Spejs
Cena Besplatno

Kako pravimo igre? Radionica za srednjoškolke

Ideš u srednju školu? Bilo koji razred, bilo koja škola, bilo koji smer. Obožavaš video igre i uvek si se pitala kako se one prave i da li ti možeš biti deo toga? Ili ih obožavaš, a nikada ti nije ni palo na pamet da možeš da ih praviš?! Baš u tome želimo da pomognemo.

Da li je ova radionica za mene?

Rad na video igrama je san mnogih gejmera i gejmerki i ono što ih najčešće spreči u tome da vijaju karijeru u gejmingu je samo manjak informacija. Igre možeš da praviš ako si talentovana za: crtanje, pisanje, muziku, ako si ona koja uvek organizuje ko će šta da radi, ako si najbolja na informatici ili iz matematike.

Svaki od ovih talenata ima svoje mesto u radu na jednoj igri, i ova radionica ima za cilj upravo to. Da osvetli šta sve može da se radi kada nastaje jedna igra i da ti otkrije tvoj skirveni – ili očigedan – talenat koji se danas traži u gejmingu. 

Kako će izgledati radionica?

 • 45’ – Naše mentorke drže predavanja i odgovaraju na tvoja pitanja
 • 90’ – Zajedno sa svojim timom (ti i još tri devojke) radite na konceptu za igru
 • 30’ – Predstavljanje koncepata + druženje, osveženje

Na ovoj radionici naučićeš:

 • Ko sve radi na jednoj igri
 • Kako nastaje igra
 • Razlike između mobilnih i PC igara
 • Kako sarađuju timovi unutar studija i kompanije
 • Kako se nađe posao u gejmingu

Ko su mentorke:

 • Darinka Zobenica, Ubisoft – mentorka za programiranje
 • Bojana Božin, Two Desperados – mentorka za gejm dizajn
 • Marija Mladenović, Nordeus – mentorka za UX i art

Gde se dešava radionica?

U divnom i inspirativnom prostoru Mejkers Spejs u samom centru Beograda. Mejkers spejs Naučnog kluba Beograd je otvorena laboratorija za sve kreativce koji traže mesto za realizaciju svojih ideja. Кao deo Naučnog kluba Beograd, na preko 130 kvadratnih metara prostora koji mogu da se koriste na razne načine.  

VAŽNO: 

Pišemo opravdanje za direktore i razredne starešine! Radionica je za vreme škole, ako si prva smena, i rado ćemo ti napisati opravdanje. Čvrsto verujemo da će vreme provedeno na našoj radinoci da ti donese mnogo korisnog iskustva i bude tek prvi korak u tvom istraživanju video igara.

Mesta su ograničena. Biramo samo 20 devojaka čije nam se prijave najviše dopadnu i koje pokažu najveću želju da učestvuju. Prijavi se ispunjavanjem ove kratke forme. Prijave zatvaramo u petak 18. marta u ponoć. Tvoje učešće potvrđujemo mejlom u ponedeljak 21. marta. 

Potrebna ti je saglasnost roditelja. Ako se prijaviš, neophodno je da sa sobom poneseš saglasnost jednog od roditelja ili staratelja da možeš da u čestvuješ, kao i da možemo da pravimo i koristimo tvoje fotografije/snimak nakon događaja. Formular za saglasnost nalazi se u prijavnoj formi.

Ovu radionicu organizuje SGA (Serbian Games Association) u okviru celodnevnog događaja SGA Empowers, uz pokroviteljstvo Ambasadom Švedske u Beogradu i Swedish Institute. U okviru Tekla radionica i uz velikodušno ustupanje materijala za rad. Tekla radionice za cilj imaju povećanje broja žena i devojaka u IT industriji i osnaživanje njihove uloge u razvoju digitalnog društva.

Bojana Božin,
Two Desperados, Game Designer
O predavaču

Bojana je softverska inženjerka, studije je pohađala u Beogradu i Pekingu. Pridružila se kompaniji Two Desperados 2020. godine. Trenutno radi kao Game Designer na igri Woka Woka.

Darinka Zobenica,
Junior Gameplay Programmer, Ubisoft
O predavaču

Darinka je svoje gamedev putovanje započela stažiranjem u COFA Games-u dok je bila u srednjoj školi. Od tada je radila male igre za sopstvene projekte, studirala je na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Bavila se prikupljanjem sredstava, vođenjem tima i bila je predsednica organizacije studenata Omicron tokom studija na fakultetu. Nekada je pisala tehničke članke za Stack Abuse i radila za nekoliko drugih klijenata na Upwork-u. Sada radi kao Junior Gameplai programerka u Ubisoftu Beograd.