Istorija igranja i tipovi igrača

Playing Narratives 11.05.2023.
Vreme 18:00-20:00
Jezik Srpski
Lokacija Zoom
Cena Besplatno

Istorija igranja i tipovi igrača

Glavni mentor trećeg ciklusa programa Playing Narratives učesnicima prenosi uvide u strukturu tržišta video igara, glavne trendove, različite profile igrača i, što je najvažnije - na koji način oni moraju to sve imati u vidu pri konceptualizaciji sopstvenih projekata. Uz sve ovo upoznajemo se i sa istorijom igara i igranja koja je oduvek bila neraskidivo vezana uz čoveka i sve o čemu misli.

Predavanje će pružiti pregled značaja i percepcije igara kroz ljudsku istoriju, uz osvrt na istorijski razvitak i mesto koje neke igre imaju u popularnoj kulturi (direktno i putem transmedije), od prvih stonih RPG-ova i arkadnih pionira, do savremenih PC MOBA i mobilnih igara. Kako i zašto volimo da se igramo, šta nam to igre donose i kako su kompjuterske igre menjale svet u kojem živimo.

Iako je program Playing Narratives namenjen mladim kreativcima koji ulaze u industriju video igara, s obzirom da će oni raditi na svojim, kolaborativnim konceptima za igre, oni moraju imati uvide u tržišne trendove, žanrsovkse specifičnosti, profile samih igrača i korisnika, marketinške pristupe i brojne druge aspekte produkcije i eksploatacije proizvoda kakva je video igra.

Dušan Žica, kreativni strateg sa bogatim marketing iskustvom, ali i konkretnim projektima u domenu indie ili mobilnih video igara, a skorije i u blockchain/NFT domenu, podeliće sa učesnicima svoje uvide, ali i pružiti im savete za projektni rad u ovom ciklusu s obzirom da je bio glavni mentor za timove tokom premijernog izdanja Playing Narratives 2021. godine.

Ovaj program namenjen je isključivo učesnicima programa Playing Narratives, i nije otvoren za publiku. Hvala na razumevanju

 

Ovaj program organizuje i sporvodi SGA (Serbian Games Association), ali on ne bi bio moguć bez podrške projekta RECONOMY, kao i posvećenih partnera iz industrije – kompanija 3Lateral / Epic Games, Ubisoft Belgrade, Two Desperados. Pored njih, u projektu učestvuju i platforma i festival A Maze. / Berlin, kao i Goethe-Institut i Francuski institut u Srbiji.

RECONOMY je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja Švedske razvojne agencije Sida, koji sprovodi HELVETAS Swiss Intercooperation, u saradnji sa organizacijom Help – Hilfe zir Selbsthilfe e.V i ostalim partnerima u zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog Partnerstva.

Dušan Žica,
Narativni dizajner / Kreativni direktor
O predavaču

Dušan Žica je narativni dizajner i transmedijalni pripovedač, posvećen teoriji, dizajnu i naraciji video igara, kao i stonih igara i RPG-ova. Nakon više od decenije provedenih u advertajzing agencijama (BBDO, Ogilvy, Grey, JWT, itd.), gde je radio kao višestruko nagrađivani kopirajter i kreativni direktor, karijeru nastavlja kao kreativni strateg, a kasnije i narativni dizajner/krativni direktor u industriji video igara. Radio je na više indie naslova, i sarađivao sa izdavačima igara kao što su Outfit7 i Nutaku.