GFB – S01E05: M&A

GFB 05.04.2022.
Vreme 17 h
Jezik Srpski / English
Lokacija Nova Iskra Workspace Dorćol + Zoom
Cena 50 EUR / Članovi besplatno

GFB – S01E05: M&A

U petoj i pretposlednjoj "epizodi" Game Funding Bootcamp nadovezujemo se na prethodnu temu, i bavimo se ozbiljnijim nivoima poslovnog razvoja, odnosno "exitom" (iz) kompanije. Za mnoge preduzetnike, posebno one "tehnološke", prodaja kompanije ili svog udela u njoj nekada je i željeni cilj od samog početka, ponekad iznuđeno rešenje, a ponekad neizbežnost koju nameće prebrzi ili preveliki rast. O svemu tome pričaćemo sa onima koji o tome najviše i znaju, i to pre svega iz pravnog i finansijsko-poreskog ugla.

Ova tema posebno je aktuelna u okviru domaćeg gejming ekosistema, jer smo tokom poslednje dve do tri godine bili svedoci niza M&A (merger & acquisition) transfera između domaćih kompanija i svetski priznatih, vodećih globalnih igrača.

Među srpskim kompanijama koje su akvizirane od strane inostranog kapitala, najpoznatiji su slučajevi novosadskog 3 Laterala (sada deo Epic Games), zatim njihovih sugrađana Eipix koje je kupio ruski Playrix i formirao Playrix.rs,  i novosadsko/beogradske kompanije Mad Head Games (sada deo Saber Intearactive, odnosno Embracer grupe). Najskorije, u proleće 2021. godine američka kompanija Take Two Interactive kupila je srpski Nordeus, jednu od najprepoznatljivijih i najuspešnijih domaćih mobile gaming kompanija.

Ono što je posebno vredno u ovim transakcijama, iako su one deo globalnih trendova da “veliki” kupuju “male” i na taj način dolaze do novih IP-eva, zaposlenih i tržišta, je da ni jedna od ovih kompanija nije pretvorena u “outsourcing” centar svoje nove matične kompanije, već su one upravo i kupljene zbog originalnost proizvoda i igara koje su do tada razvijale, a kroz ove transfere dobijaju neprocenjivo iskustvo velikih igrača, bolje uslove za zaposlene i brojne razvojne mogućnosti, koje ostavljaju pozitivan efekat na celokupan ekosistem.

Postoje naravno i manji, ili manje poznati studiji koji prolaze kroz slične procese, ili ih priželjkuju. Razlozi mogu biti različiti: od želje za “exitom” zbog zasićenja ili prelaska na novu poslovnu avanturu, do ostvarivanja punog potencijala tima i proizvoda koji su razvijeni, koji ne bi mogao da bude ostvaren sa sopstvenim kapitalom, ili bez drugih aseta i/ili tehnologija koje poseduje kompanija koja akvizira drugu. U slučaju Srbije, najčešće naše kompanije bivaju akvizirane od strane druugih, mada postoje i izuzeci u suprotnom smeru, ali svakako ne u domenu domaće gejming industrije.

Kako ceo proces funkcioniše, koji su scenariji, na šta treba posebno obratiti pažnju, šta je due dilligence i kako se za njega na previ način pripremiti, kakve su pregovaračke pozicije – i još mnogo toga, čućete od predstavnika naših članova i partnera. Među njima je najeminentnija regionalna advokatska kancelarija koja ima poseban fokus na IT preduzetništvo i intelektualnu svojinu (Karanović & Partners), zatim jedna od “Big 4” konsultantskih kuća koje se, između ostalog, bave finansijskim menadžmentom i porezima (Deloitte Srbija), ali i predstavnica Mad Head Games, koja je iz ugla in-house pravnog savetnika učestvovala u M&A transferu kroz koji je prošla ova kompanija. Kristina Šarenac će dati kratak prikaz kako M&A izgleda iz ugla pravnika zaposlenog u firmi koja prodaje udeo drugoj firmi kao i koja je razlika između in-house counsel-a i advokata ili konsultanata koji su angažovani samo za M&A proces.

Ova epizoda je logičan nastavak prethodne, u kojoj smo govorili o primanju i podizanju investicija, i načinima na koji investitori valorizuju vrednost neke kompanije ili proizvoda.

Game Funding Bootcamp je nova inicijativa SGA koja ima za cilj da se posveti upravo ovim izazovima, i da kroz niz predavanja i radionica koji će biti realizovani u periodu između januara i aprila 2022. godine timovima i kompanijama iz Srbije, ali i čitavog regiona, predstavi različite potencijalne izvore finansiranja, uz učešće domaćih i internacionalnih eksperata i niza partnerskih organizacija.

KAKO DA SE PRIJAVIM:

Zainteresovani učesnici (predstavnici kompanija, zainteresovani pojedinci i profesionalci) treba da kliknu dugme PRIJAVA na ovoj stranici. Krajnji rok za prijavljivanje je ponedeljak, 04. april do kraja dana. 

PLAĆANJE:

Svi moduli programa su BESPLATNI za sve redovne članove SGA, odnosno one koji plaćaju Start, Pro ili Premium paket članarine (maksimalno dve osobe po timu/kompaniji). Pridruženi članovi SGA (Free članarina) mogu besplatno pohađati 2 od 5 modula po izboru (jedna osoba po timu/kompaniji).

Timovi i kompanije iz zemalja Zapadnog Balkana mogu prijaviti po jednu osobu besplatno, dok se svaka dodatna osoba naplaćuje. Ove stipendije obezbeđuje projekat Reconomy.

Puna cena je 50 EUR po osobi, po modulu. Uplate se mogu vršiti isključivo na osnovu faktura koje SGA izdaje pravnim licima (preduzećima, organizacija,a ili registrovanim preduzetnicima), putem bankovnog transfera.

*      *       * 

Program GFB će biti realizovan kroz višečasovne hibridne sesije (uživo i onlajn) koje se organizuju na svake dve nedelje počev od 8. februara 2022. Svaka od njih biće posvećena nekom od pomenutih modela finansiranja, a ovo je preostali raspored koji vas očekuje:

  • 19.04. – Pitching + Negotiation skills – praktična radionica (uživo u Beogradu)

Game Funding Bootcamp program se realizuje u saradnji sa nizom SGA partnera, među kojima su Help Srbija (u okviru projekta RECONOMY), Švajcarski preduzetnički program, Deloitte Srbija, Karanović&Partners i drugi, kao i brojni članovi SGA koji će podeliti svoja dosadašnja iskustva, i to sa zainteresovanim kreatorima igara iz čitavog regiona.

Goran Radošević,
Partner, Karanovic&Partners
O predavaču

Kao partner koji se bavi privrednim pravom, Goran pruža pravnu pomoć međunarodnim kompanijama iz tech i gaming sektora, savetujući ih o spajanjima i pripajanjima, ugovornim odnosima, pitanjima vezanim za tech i IP, regulatornim pitanjima, zaštiti podataka o ličnosti, zaštiti potrošača, oglašavanju itd. Goranovo iskustvo uključuje savetovanje Epic Games-a prilikom kupovine 3Laterala i savetovanje Nutanix, Inc pri akviziciji domaćeg startupa Mainframe2, kao i kontinuirano savetovanje kompanija kao što su Microsoft, Google, HP itd. Goran takođe savetuje IT kompanije u pregovorima oko ugovora o razvoju softvera sa lokalnim gaming kompanijama.

Miloš Jakovljević,
Partner, Karanović & Partners
O predavaču

Miloš radi u domenu poslovnog prava i savetuje klijente o kupovini i prodaji preduzeća, investiranju u preduzeća, privatizaciji ili restrukturiranju preduzeća. Savetuje klijente u strukturiranju, pregovaranju i zatvaranju složenih transakcija u širokom spektru delatnosti, sa posebnim fokusom na privatne grupe kapitala, industrije maloprodaje i robe široke potrošnje, kao i u IT-u i telekomunikacijama. Pored toga, on aktivno učestvuje u transakcijama u domenima ICT-a i video igara, kao što je bilo preuzimanje Nordeusa od strane Take Two Interactive. Miloš je takođe aktivan član našeg IT & Startups Deska, koji pažljivo prati industriju igara i srodna pravna ažuriranja.

Milica Stublinčević,
Menadžer, Deloitte
O predavaču

Milica ima 9 godina iskustva u poslovima revizije i poreskog savetovanja. Milica je deo tima Deloitte Srbija od 2018. godine, gde pruža usluge poreskog savetovanja pre svega u oblasti poreza na dobit, velikom broju klijenata. Njen rad obuhvata i učešće i pripremu dokumentacije u postupcima pred poreskim organom, uključujući i žalbene postupke.

Ivan Đukanović,
Menadžer, Deloitte
O predavaču

Ivan Đukanović je menadžer u Odeljenju za finansijsko savetovanje u Deloitte Advisory Beograd, gde se bavi uslugama M&A transakcija, finansijskim modeliranjem, pregledima biznis planova i modeliranja, istraživanjima tržišta i drugim oblastima korporativnih finansija. Ivan se prvenstveno bavi M&A projektima – obavljanjem due diligence-a, procenom vrednosti, pronalaženjem investitora i pregovorima.

Aleksandra Jojić,
Menadžer, Deloitte
O predavaču

Aleksandra je deo tima Deloitte Srbija od 2016. godine, gde pruža usluge velikom broju klijenata, pre svega multinacionalnih kompanija. Ona vodi svakodnevne savetodavne projekte, sa fokusom na porez na dobit preduzeća, pitanja međunarodnog oporezivanja i primenu sporazuma o dvostrukom oporezivanju. Aleksandra je radila na projektima due diligence i poreskog strukturiranja. Pored toga, učestvovala je u nizu projekata poreske revizije sa ciljem usklađivanja poslovnih aktivnosti klijenata sa poreskim zakonodavstvom.

Kristina Šarenac,
Vođa pravne i finansijske službe, Mad Head Games
O predavaču

Kristina je svoju karijeru započela u regionalnoj IT firmi RT-RK koja broji oko 800 zaposlenih. Imala je priliku da radi kao član pravnog tima na dva M&A posla: kada je austrijska IT firma TTTech kupila kontrolnih 51% u RT-RK 2015. godine i kada je kupila 100% firme u 2018. godini. Učestvovala je u prodaji udela iz ugla in-house savetnika i bavila se celokupnim procesom u saradnji sa advokatima.

Posle toga, radila je u fintech firmi Alternative Payments kao pravni savetnik za međunarodna pitanja i regulatory compliance.

U oktobru prelazi na poziciju Head of Legal and Finance u Mad Head Games-u da vodi tim koji pokriva celokupan posao međunarodnog, domaćeg prava, finansija i računovstva. Odmah po dolasku u firmu počinje da radi na M&A procesu u kom Embracer Group kupuje 100% udela u Mad Head Games-u. Ovde je imala priliku da, sa rukovodeće pozicije, pomogne u prodaji firme, u saradnji sa advokatima druge strane.