Finale Playing Narratives 2023.

Playing Narratives 24.11.2023.
Vreme 18h-20h
Jezik Engleski
Lokacija Galerija Grafički Kolektiv, BG
Cena Besplatno

Finale Playing Narratives 2023.

Treća generacija mladih kreativaca predstaviće svoje koncepte za video igre, nakon osmomesečnog zajedničkog rada. Dođite da ih podržimo! Radujemo se da upoznate buduće kreatore uspešnih igara u Srbiji. Deo programa je i predavanje Julije Makivic, profesorke Univerziteta umetnosti u Londonu.

I ove godine Asocijacija industrije video igara Srbije i partneri organizovali su osmomesečni program tokom kojih 35 mladih umetnika i umetnica (koji se bave kreativnim pisanjem, 2D i 3D umetnošću, dizajnom zvuka i animacijom) uče kako se prave video igre. U toku ovih osam meseci brojna predavanja, praktične vežbe i posete studijima uvodili su ih u industriju video igara, a uz stručnu podršku mentora razvijali su koncepte za svoje prve projekte. Ovaj događaj je sam kraj njihovog rada. Šest timova uživo će prezentovati svoje projekte pred međunarodnim žirijem.

Pored prezentacija, posetioci će imati priliku da čuju predavanje Alternativni načini pravljenja igara: Dizajniranje alternativnih kontrolera (Alt-Ctrl) video igara, koje će održati specijalna gošća i članica žirija, Julija Makivic, predavačica Univerziteta umetnosti u Londonu. Ova prezentacija će pružiti pregled istorije video igara sa alternativnim kontrolerima i kako one predstavljaju alternativu mejnstrim industriji igara. Pokriće različite vrste alt-ctrl igara, kako ih možete napraviti i kako mogu pružiti dodatni sloj narativnog značenja igrama. Nakon toga, umetnica će demonstrirati neke od svojih projekata.

***

Ovaj program organizuje i sporvodi SGA (Serbian Games Association), ali on ne bi bio moguć bez podrške projekta RECONOMY, kao i posvećenih partnera iz industrije – kompanija 3Lateral / Epic Games, Ubisoft Belgrade, Two Desperados. Pored njih, u projektu učestvuju i platforma i festival A Maze. / Berlin, kao i Goethe-Institut i Francuski institut u Srbiji.

RECONOMY je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja Švedske razvojne agencije Sida, koji sprovodi HELVETAS Swiss Intercooperation, u saradnji sa organizacijom Help – Hilfe zir Selbsthilfe e.V i ostalim partnerima u zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog Partnerstva.

Julia Makivic,
Creative Technologist/Lecturer, Creative Computing Institute at the University of the Arts London
O predavaču

Ja sam dizajnerka igara i kreativni tehnolog koji svoje vreme deli između Londona i Beograda. Kreiram narativne igre na vebu i igre sa alternativnim kontrolerima koristeći Raspberry Pi, Arduino i razne senzore. Moje igre istražuju šta znači imati emocionalnu razmenu sa računarskim sistemom i kako su naše emocije posredovane tehnologijom. Diplomirala sam Medijsku umetnost i nauke na Velsli koledžu 2015. i završila master iz lepih umetnosti na Goldsmits koledžu 2019. Radila sam kao freelance kreativni tehnolog u poslednje dve godine, pomažem umetnicima da integrišu interaktivnost i tehnologiju u svoj rad. Moji projekti su predstavljeni na raznim međunarodnim festivalima igara uključujući Open Screens sobu u A MAZE, Game Happens, Interactive Futures i Leftfield Collection u EGKS Rezzed-u.