Domaći VR projekti i predavanja kreatora: VR meetup

Creative Tech Serbia 12.04.2023.
Vreme 19:00
Jezik Srpski
Lokacija Dorćol Platz
Cena Free

Domaći VR projekti i predavanja kreatora: VR meetup

Šta je VR? Kako se koristi i čemu služi? Koliko je razvijen u Srbiji? Na ova i druga pitanja možete dobiti odgovor ako budete deo našeg VR meetup-a. 

VR meetup vam pruža priliku da se upoznate sa najnovijim trendovima, igrama i projektima koji su nastali u Srbiji. Predavanja su rezervisana za vodeće stručnjake u oblasti VR-a u Srbiji koji će vas upoznati sa svojim projektima. Takođe, što je mnogo važnije, tokom izložbe imaćete priliku i da isprobate neke od ovih projekata koji služe za zabavu, putovanje kroz vreme ili sticanje vitalnih veština za brzo delovanje u kriznim situacijama.

Izložba i testiranje VR-a biće moguća od 15 do 18h a mitap počinje u 19h.

 

KOJE TEME POKRIVAMO NA MITAPU:

Upotreba hand tracking-a i hand gesture-a u VR aplikacijama (Vladimir JakšićNajnovije VR kacige nam omogućavaju da koristimo ruke kao upravljačke uređaje. Time se oslobađamo potrebe za kontrolerima i omogućavamo korisniku da koristi najpreciznije alatke na svetu, svoje ruke. Prednosti i mane takvog pristupa u VR-u.

Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije (Nikola StojanovićVeć pet godina Elektronski fakultet iz Niša uz podršku Ministarstva kulture izvodi projekat čiji se rezultati nalaze adresi www.srbija3d.rs.
Na prezentaciji će biti reči o postupku 3D digitalizacije kulturnih dobara Srbije bespilotnom letelicom i njihova optimizacija za virtuelnu realnost.

VR trziste i razlike u razvoju video igara (Adrian Đura) IstorijaVR-a, kako tržište izgleda trenutno i da li se može napraviti komercijalni uspeh. Saznajte šta se to razlikuje u razvoju video igara u odnosu na tradicionalne video igre i kako možete napraviti što bolju igru za VR! Kako je tekao razvoj i objavljivanje Clash of Chefs VR igre za različite VR platforme i koji su sve izazovi bili na tom putu.

VR simulacije kao high-stakes trening (Vanja Knežević) Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) pravi i koristi VR simulacije kao suplementarni sadržaj uz standardne obuke – raditi to u ogromnoj međunarodnoj organizaciji ima specifične izazove i neočekivane efekte.

Primena VR u različitim industrijama (Đorđe ĐorđićKako VR čini značajan deo portfolija Harmonitija, iz prve ruke smo uvideli koliko je široka njegova primena i koliko doprinosa daje različitim industrijama:

 • VR u gejmingu – sredstvo da se iskustvo igranja podigne na najviši mogući nivo
 • VR i metaverzumi – imerzivno korisničko iskustvo, primer CosmicFactions
 • VR i edukacija – personalizovano iskustvo učenja, prilagođeno individualnim potrebama
  i preferencijama
 • VR i nekretnine – realističan prikaz uz mogućnost intervencije u prostoru rezultira
  uvećanjem prodaje
 • VR i event industrija – najatraktivniji način prezentovanja baziran na interaktivnom
  pristupu.

Ovu aktivnost lansira superklaster Creative Tech Serbia, uz podršku USAID Srbija i ICT Hub Beograd (kroz projekat Srbija Inovira). Više o supereklasteru Creative Tech Serbia možete pročitati ovde.

Vladimir Jakšić,
Softverski programer
O predavaču
Dipl. ing. el. Vladimir Jakšić se preko 15 godina bavi programiranjem: video igara, 3D simulatora, VR aplikacija, dronova. Iskustvo stečeno u kreiranju softvera spojeno je sa upotrebom hardvera, čime je stvoren jedinstven sistem za spoj virtuelne i svakodnevne realnosti.
Nikola Stojanović,
Profesor, Elektronski fakultet u Nišu
O predavaču

Dr Nikola Stojanović radi na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde predaje Animaciju I i II, Animaciju karaktera, Virtuelnu realnost i druge predmete. Osim rada sa studentima, bio je angažovan i na projektu koje finansira Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije, „Kompjuterska simulacija i 3D modeliranje originalnih patenata Nikole Tesle”, čiji se rezultati trenutno mogu videti na Međunarodnom aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu. Već pet godina  pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu rukovodi projektom “Srbija 3D – Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije”, srbija3d.rs, čija je specifičnost 3D digitalizacija uz pomoć bespilotnih letelica, prikaz digitalizovanih objekata u virtuelnoj realnosti i HTML5 jeziku.

Adrian Đura ,
Game developer, Flat Hill Games
O predavaču

Adrian Djura se bavi razvoje video igara vec 13 godina i trenutno razija VR igare sa svojim studijom Flat Hill Games. Adrian je bio jedan od osnivaca i CTO kompanije Eipix Entertainment koja se bavila razvojem HOPA igara i koja je bila svetski lider na tom polju. Nakon Eipix Entertainment-a je bio na poziciji Studio Production Manager u okviru kompanije Ubisoft u Beogradu gde je rukovodio projektima i timovima koji rade na razvoju AAA igara za konzole i PC.

Vanja Knežević,
Game developer, Euclidean Studios i Međunarodni Komitet Crvenog Krsta
O predavaču

Vanja je programer VR okruženja i video igara. Danju radi u Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i razvija VR simulacije za potrebe obuke. Noću pravi Nazralat sa Euclidean Studios. Učenje o tehnologiji, društvu i umetnosti kako bi se osposobili za rukovanje složenim zadacima civilizacijskih razmera. Dugoročni cilj je da budete sposobni da donosite ispravne odluke kada su one najvažnije. Snažno iskustvo u radu sa podacima, izvlačenju uvida iz njih i pričanju priča. Takođe je član Upravnog odbora Asocijacije industrije video igara Srbije.

Đorđe Đorđić,
CTO, Harmonity Group
O predavaču

Đorđe vodi IT sektor Harmonity Group kompanije, koji je odgovoran za stvaranje izuzetnih digitalnih proizvoda. Osnivač je studija Pixels2Pixels koji je sada uključen u Harmonity i predstavlja njegov kreativni entitet. Kako je VR deo njegove ekspertske oblasti, stoji iza brojnih projekata, među kojima je „Tvrđava“ – VR projekat realizovan u saradnji sa Narodnim muzejom u Šapcu, a koji prikazuje šabačku tvrđavu iz XV veka. Unutar Harmonity Group, dostignuća kojima se Đorđe posebno ponosi su MILC i Cosmic actions metaverzumi. Sarađivao je sa brojnim partnerima, uključujući UNICEF, Porsche, Microsoft i mnoge nezavisne filmske produkcije širom sveta.