24.02.2021.

Zvanično partnerstvo Francuskog instituta u Srbiji i SGA

SGA od kraja 2020. godine aktivno sarađuje sa Francuskim institutom u Srbiji na zajedničkoj realizaciji relevantnih edukativnih programa koji uključuju stručnjake i predavale iz Francuske, koji svoja znanja i iskustva dele i ukrštaju za domaćom zajednicom i profesionalcima.

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta. Njihova zajednička misija je da putem kulture, obrazovanja, inovacija i saznanja, grade nove puteve između Francuske i drugih zemalja kultura. Tu ulogu u Srbiji upravo ima lokalni Francuski institut, naslednik Francuskog kulturnog centra u Beogradu, sa sedištima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Francuski institut ostvaruje projekte (samostalno ili u partnerstvu) iz oblasti umetnosti, kulture, nastave i promovisanja francuskog jezika, visokog obrazovanja i istraživanja, a takođe je posvećen mladima, kulturnim i društvenim inovacijama, kao i debatama o mnogim velikim savremenim temama (okruženje, društvena i teritorijalna povezanost, pitanja rodne ravnopravnosti).

Zvanično partnerstvo između SGA i FI otpočelo je u oktobru 2020. godine, tokom priprema za saradnju na programu “Digitalni novembar”, redovnoj godišnjoj manifestaciji koja se bavi različitim aspektima digitalne kulture, a održava se širom sveta. Tom prilikom, zajedničkim snagama smo ugostili radionicu Emanuela Kornoa o digitalnim narativima, koja je održana za publike u Beogradu i Nišu. Već u januaru ove godine, ko-prezentovan je panel u okviru manifestiacije “Noć ideja”, posvećen gejming industriji iz ženskog ugla i naslovljen “We all play the same game”, imajući u vidu da je, globalno, u pitanju industrija u kojoj dominiraju muškarci. SGA sa ponosom može da istakne domaću gejming industriju kao jednu od onih sa najboljom “polnom ravnotežom” u Evropi.

Katrin Fodri, Ataše za kulturu Ambasade Francuske u Beogradu, ovim povodom je izjavila da “oblast video igara u Srbiji ima veliku dinamiku i direktno se obraća mladima, zbog čega Francuski institut želi da obogati i unapredi svoje aktivnosti na tom polju. Kroz video igre se preklapaju brojne umetničke discipline, poput animacije ili stripa, u kojima Francuska i njeni umetnici imaju veoma istaknutu međunarodnu ulogu.”

Aktivan saradnja se nastavlja već od marta meseca 2021. godine, kada počinje realizacija celogodišnjeg projekta Playing Narratives, koji su zajedničkim snagama inicirali Francuski i Goethe insituti u Srbiji, u saradnji sa SGA i istaknutim partnerima iz domena stripa i gejminga u Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji.

SGA želi toplu dobrodošlicu Francuskom institutu u našu porodicu partnera i prijatelja! Iskreno se radujemo brojnim međunarodnim saradnjama između francuskih i srpskih ekosistema gejminga i kreativnih industrija, kao i direktnoj razmeni iskustva između srpskih i francuskih profesionalaca i kreativaca.