11.10.2022.

Unreal Day u Beogradu 27. oktobra u organizaciji Creative Tech Serbia

Jedinstveni događaj posvećen jednoj od vodećih platformi i alata za kreativnu vizuelnu produkciju - Unreal Engine - biće održan u Beogradu u četvrtak 27. oktobra pod nazivom UNREAL DAY. Kroz partnerstvo superklastera Creative Tech Serbia, kompanije 3 Lateral/Epic Games i SGA, kreativni profesionalci i zainteresovana publika će imati priliku da isprate radionice i masterklaseve koje će održatina “UE evanđelisti”, profesionalci i praktičari UE iz Kanade, Poljske, UK i Srbije.

UNREAL DAY je namenjen svima onima koji su već deo lokalne Unreal Engine zajednice, eksperimentišu ili profesionalno rade sa ovim alatom, ali i onima koji tek žele da se u nju uključe io istraže velike mogućnosti i široke primene koje Unreal Engine nudi. Studenti, srednjoškolci, mladi ili iskusniji profesionalci, ali i svi oni zainteresovani za najrelevantnije globalne i lokalne tendencije iz domena CGI-a, 3d vizuelizacije, gejminga i edukacije – veoma su dobrodošli! Bilo da radite u domenu gejminga, filmske (post)produkcije, arhitekture, novomedijske umetnosti, dizajna interakcija ili čak robotike, pronaći ćete nešto za sebe. 

WORKSHOPS
10-14h

Dan će početi sa dve duže radionice namenjene različitim tipovima korisnika UE. Sa jedne strane, to su početnici ili juniori koji imaju izvesno iskustvo u 3d modelovanju i poznavanje UE okruženja (radionica Milana Ličine), dok će druga biti posebno namenjena arhitektima i onima koji se bave 3d vizuelizacijama i predstaviće je Saša Vlajkov ispred novosadskog studija Case 3D.

MASTERCLASSES
15-17h

Sredina dana rezervisana je za masterklasove koje će predstaviti vodeći domaći i inostrani profesionalci, uključujući Davida Jianga iz nagrađivanog kanadskog studija Shape Shifters Creative koji će se fokusirati na MetaHuman alat, kao i Krzystofa Pachulskog, UE evanđelistu koji ispred Epic Games deli svoje znanje i bogato iskustvo sa zajednicom širom Evrope. Pored Darka Subotina, profesora na FDU u Beogradu i jednog od retkih autorizovanih predavača za Unreal Engine u našoj zemlji, Adam Kovač iz 3Lateral/Epic Games će svima zainteresovanima približiti proces aplikacije za Epic MegaGrants program, kroz koji projekti bazirani na UE tehnologiji mogu dobiti finansijsku podršku za dalji razvoj. 

KEYNOTES & SHOWCASE
17-20.30h

Dorćol Platz će od 17 h ugostiti do sada najbogatiji program posvećen Unreal Engine u našoj zemlji. Pored dva istaknuta keynote predavanja (Sava Živković iz UK, i Shape Shifters Creative iz Kanade), zainteresovanoj publici će se kroz kratke prezentacije predstaviti čak 8 timova koji na različite načine koriste UE u svojim projektima, a među njima su sadašnje i buduće “zvezde” domaće game dev produkcije (Mad Head Games, Digital Arrow, Phobos, Euclidean Studios, Ebb Software), ali i oni koji rade izvan okvira gejminga: Case 3D, Take One i Metacobots.

Ovaj uzbudljiv niz će zatvoriti Uroš Sikimić iz kompanije 3Lateral / Epic Games, dok će program početi panelom posvećenom korišćenju Unreal Engine u obrazovanju, u kome će učestvovati predstavnici vodećih formalnih i neformalnih obrazovnih centara: Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Univerzitet Metropolitan, Crater Training Centar i SAE Instituta

Na “lajnapu” ovog svojevrsnog Unreal Engine festivala kriju se i dve poslastice. Priznati kanadski CGI studio Shape Shifters Creative ne samo da po prvi put gostuju u ovom delu Evrope, već se to dešava ubrzo nakon što je objavljen i njihov poslednji projekat – “metahuman” verzija košarkaške zvezde Luke Dončića, koja je privukla veliku pažnju kako njegovih obožavalaca tako i kolega iz industrije. Nathaniel Jordan, suosnivač studija pričaće nam o njihovom putu, ali i ovom konkretnom projektu. 

Sa druge strane, sa nama će biti i beogradska kompanija EBB Software čiju igru Scorn igrači širom sveta već godinama željno iščekuju, a njihovo gostovanje na Unreal Day programu dolazi samo desetak dana nakon zvaničnog release-a igre za PC, kao i Xbox ekskluzive. Lazar Mesaroš, art producent u ovom timu će predstaviti njihov put do objavljivanja jedne od najambicioznijih igara koje su razvijene u našoj zemlji. 

I to nije sve! Tokom programa, publika će moći da isprati i veliki broj trejlera, CGI animacija i drugih projekata na kojima su radili brojni gosti ovog posebnog događaja, koji dolaze iz Beograda i Novog Sada, ali i iz Toronta, Mančestera, Tajvana i Varšave.

Ispratite najbolje domaće Unreal Engine projekte, eksperte i inicijative i povežite se sa zajednicom koja daje ključan doprinos daljem razvoju brojnih kreativno-tehnoloških disciplina!

UNREAL DAY je deo Unreal Engine Word Tour 2022. Kao i sam Unreal Engine, svi programi u okviru Unreal Day-a su – potpuno besplatni uz registraciju!

KOMPLETNU AGENDU DOGAĐAJA POGLEDAJTE OVDE

 

Ovaj program omogućen je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj ovog programa je isključivo odgovornost Creative Tech Superklastera i ne predstavlja nužno stavove USAID-a ili Vlade SAD.