10.04.2024.

Tri srpska tima u European Video Game Accelerator programu

European Video Game Accelerator, program za ubrzani razvoj video igara, pruža podršku studijima ka ambicioznom rastu, istovremeno čuvajući kulturnu vrednost.

Ovogodišnji pan-evropski program, koji suorganizuju inicijative Spielfabrique, Arctic Game i Polo de Contenidos Digitales, a sufinansira ga program Evropske unije, Creative Europe Media, sastoji se od 6 intenzivnih meseci radionica, umrežavanja i mentorskog rada, od marta do avgusta.

Još od 2016. godine, ovaj program povezuje mlade studije sa stručnjacima visokog kalibra, mentorima, izdavačima i investitorima, omogućavajući indie studijima finansijsku nezavisnost, kontrolu nad svojom intelektualnom svcojinom i podršku koja dolazi iz cele Evrope, ali i šire.

Ove godine, ptristiglo je ukupno 182 prijave od kojih je 111 ispunilo uslove konkursa, a pristigle su iz 27 različitih zemalja. Nakon pažljivog odabira, 24 studija iz 14 zemalja uključeno je u ovogodišnji ciklus. Ovi studiji će biti povezani sa 12 mentora iz različitih delova Evrope, i proći će kroz više od 70 sati radionica, mentorskih sesija i događaja, na kojima će imati priliku da se upoznaju sa mnogim relevantnim ekspertima iz industrije.

Ove godine smo posebno ponosni na domaće indie timove koji su se prijavili za program – Bohemian Pulp, Capsule Game Studio, Infinity Games, Demagog Studio, Shosha Games i Alkonost Team. Čak tri srpska studija uspela su da se izbore za učešće u programu! Čestitamo Shosha Games, Demagog Studio i Bohemian Pulp!

Osnovan 2016. godine, nemačko-francuski akcelerator SpielFabrique je razvio međunarodnu ekspertizu u industriji video igara. Od mentorisanja nezavisnih studija igara koji žele da izbace svoju prvu igru na tržište, ili već uspostavljenih nezavisnih studija koji žele da prošire svoje poslovanje, do konsultantskog rada i zagovaračkih aktivnosti, SpielFabrique je izgradio sveobuhvatno razumevanje ekosistema video igara.