17.04.2023.

Sve o intelektualnoj svojini u gejmingu na jednom mestu!

Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine (WIPO) rešila je da popriča sa eminentnim stručnjacima iz gejming industrije, te nam je spremila nekoliko epizoda podkasta o IP-u u gejmingu!

Kao bitna oblast u pogledu priče o intelektualnoj svojini nametnula se, svakako, i industrija video-igara. Zato je WIPO pripremila program Videogame Development: A Quest for IP, u okviru kog se kroz podkaste ukazuje developerima video-igara kako intelektualna svojina može pomoći rastu i uspehu njihovih studija.

Program je koncipiran kroz pet nivoa razvoja igre: od početka, do objavljivanja igre, preko praćenja njenog života kad je pustite „u svet”. Svaki nivo je zamišljen kao podkast intervju sa ekspertom, a za one koji boluju od hroničnog manjkovremenitisa, uz svaku epizodu moguće je preuzeti i PDF sa ključnim IP takeaway-evima. 

Do sada ste imali pirliku da pređete tutorijal i prvi nivo. U okviru prvog nivoa možete da čujete Jana Rosnera, potpredsednika razvoja biznisa u CD Projekt Red-u, kako govori o intelektualnoj svojini u fazi razvijanja koncepta. A evo šta nam još WIPO priprema:

1) Drugi nivo: IP u fazi razvoja video-igre. Paula Vera, predstavnica studija Macula Interactive, govoriće kako IP utiče na odluke vezane za arhitekturu, istorijske detalje, kao i karaktere u video-igrama. (od 18. aprila)

2) Treći nivo: IP u fazi launch-a video-igre. Jen Perng, senior pravni savetnik za Tencent, pokazaće kako se izlazi na kraj sa IP-jem na globalnom nivou i kako se pravi brend koji privlači pažnju. (od 2. maja)

3) Četvrti nivo: IP u fazi investicija i akvizicija video-igara. Džordž Lemnaru, Osnivač studija Green Horse Games, pričaće o skorašnjim transakcijama u evropskoj industriji video-igara. (od 16. maja)

4) Peti nivo: IP u e-sportu. Grejam Ešton, External Affairs Manager za e-sport u Riot Games-u, demonstriraće kako različiti IP elementi doprinose uspehu e-sportova. (od 30. maja)

Ako te ova tema zanima, možeš se priključiti LinkedIn zajednici, pa se umrežiti i pratiti druge onlajn događaje u vezi sa intelektualnom svojinom u gejmingu.

* WIPO je globalni forum za usluge, politiku, informacije i saradnju u oblasti intelektualne svojine. Reč je o samofinansirajućoj agenciji Ujedinjenih nacija, sa 193 države članice. Misija im je da predvode razvoj uravnoteženog i efikasnog međunarodnog IP sistema koji omogućava inovacije i kreativnost za dobrobit svih.