06.10.2020.

SGA postala član Evropske federacije industrije video igara

SGA je ponosan devetnaesti član EGDF-a (European Game Developers Federation) i deo smo napora federacije da proširi delovanje i programe na centralnu i istočnu Evropu.

Ovo članstvo omogućava nam da sve što radimo na nivou domaće gejming industrije proširimo i na Evropu i da zajedno sa kolegama iz drugih asocijacija radimo na stvaranju što boljih uslova za izdavanje i pravljenje video igara. Predstoji nam dosta promena na kojima ćemo raditi zajedno. Ovo članstvo nam ujedno otvara i vrata ka korisnim resursima i vodećim ljudima iz industrije, a stavlja nas i za stolove za kojima će se oblikovati budućnost industrije.

Uključivanje SGA u EGDF je od izuzetnog značaja za našu misiju građenja snažnog glasa u Briselu za sve evropske gejm developere. Želimo da se ujedinimo, podelimo iskustvo i praksu, saznamo nešto o zajedničkim izazovima i pomognemo developerima da izgrade identitet evropske industrije video igara.

Hendrik Leser, predsednik EGDF-a

„Vrlo je važno da developeri svih evropskih zemalja, bez obzira na to da li su članice EU ili ne, imaju pristup globalnom tržištu i da se minimizuju bilo kakve restrikcije njihove slobode izražavanja ili slobode delovanja“, dodaje Leser.

Gejming industrija predstavlja jednu od najistaknutijih uspešnih ekonomskih priča u Evropi, oslanjajući se na uređenje intelektualne svojine i kreiranje inovativnih digitalnih proizvoda koji su glavni pokretač moderne kulture. Evropsko tržište video igara je treće najveće u svetu. Prošle godine, ono je bilo vredno 21 milijardu eura, a u proteklih pet godina poraslo je za čak 55%, što je trend koji se nastavlja.